Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Žele samo kvalitetniji život i razvoj manjinskih zajednica

Na susretu se razmatrala provedba preporuka s prošle sjednice te se raspravljalo o najvažnijim problemima i izazovima, ali i aktivnostima i postignućima predstavnika hrvatske i srbijanske manjine koje žive u dvjema državama
15. ožujka 2019. u 08:39 0 komentara 46 prikaza
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Pogledajte galeriju 1/4

U Zagrebu i Pakracu održana je 12. i 13. ožujka 8. sjednica Međuvladina mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Treća sjednica U Podgorici o visokoj razini manjinskih prava

Hrvatsko izaslanstvo predvodio je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predsjedatelj hrvatskog dijela Međuvladinog mješovita odbora, a srbijansko izaslanstvo dr. Ivan Bošnjak, državni tajnik u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i predsjedatelj srpskog dijela Međuvladina mješovitog odbora.

U radu ovoga MMO-a uspostavljena je praksa da se drugi dan sjednice održi u mjestu koje predlože predstavnici nacionalne manjine te je tako, nakon Zagreba, rasprava nastavljena u Pakracu. Tamo su članove MMO-a pozdravili gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević i njezin zamjenik Nikola Ivanović. Članovi MMO-a posjetili su Vladičanski dvor, gdje ih je slavonski episkop Jovan Ćulibrk upoznao s bogatom baštinom, vrijednom knjižnicom i riznicom te je izrazio zadovoljstvo kontinuiranom potporom hrvatskih institucija u obnovi ovog značajnog kulturnog blaga srbijanske nacionalne manjine, ali i Republike Hrvatske. 

Koljnof Mladi znaju što žele. U Mađarskoj predstavili prijedloge za dobrobit hrvatske manjine

Na susretu se razmatrala provedba preporuka s prošle sjednice te se raspravljalo o najvažnijim problemima i izazovima, ali i aktivnostima i postignućima predstavnika hrvatske i srbijanske manjine koje žive u dvjema državama. Sjednica je održana u duhu konstruktivnog dijaloga te su obje strane pokazale spremnost i otvorenost za rješavanje problema. Razvidni su pozitivni pomaci s obje strane, no postoje i otvorena pitanja, od kojih je za predstavnike hrvatske nacionalne manjine ključno neriješeno pitanje izravne zastupljenosti u predstavničkim tijelima od lokalne do državne razine, dok je srbijanska manjina težište stavila na pitanja u području informiranja i obrazovanja.

Na sjednici je zaključeno kako se u dijalogu i nadalje trebaju tražiti optimalna rješenja za kvalitetniji život i razvoj manjinskih zajednica, posebno kad je riječ o primjeni zakonske regulative, obrazovanju na manjinskom jeziku i pismu, očuvanju kulturne baštine te uključenosti legitimnih predstavnika manjina u društveno-politički život i sudjelovanje u prekograničnim projektima.

Druga sjednica Hrvati u Sloveniji sve bliže statusu nacionalne manjine

Sljedeća, 9. sjednica Međuvladina mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije planira se održati 2020. godine u Republici Srbiji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.