Naslovnica Vijesti

Razglednica iz Istre stigla u Beč

Glazbenu promociju Istre započeo je svojom čarobnom svirkom na violini Žiga Faganel, član slovenske filharmonije i "Podium" Festival ansambla
06. ožujka 2019. u 09:30 0 komentara 50 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/7

Razglednica iz Istre naziv je glazbeno-turističke promocije održane u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji, na kojoj je Bečanima predstavljena Javna ustanova Nacionalni park Brijuni i Festival Podium Brijuni/Fažana.

Kulturna nagrada Odabrani dobitnici Mini-Metrona za 2018.

Na promociji je bila i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković. Goste je uvodno pozdravio savjetnik za kulturu u hrvatskom veleposlanstvu u Beču Domagoj Marić. Prisutnima se obratio i direktor Podružnice Hrvatske turističke zajednice u Austriji Branimir Tončinić, istaknuvši kako je Austrija važan hrvatski turistički partner, a Istra omiljeno turističko odredište Austrijanaca.

Glazbenu promociju Istre započeo je svojom čarobnom svirkom na violini Žiga Faganel, član slovenske filharmonije i Podium Festival ansambla, a nastavili su je dojmljivim komornim muziciranjem visokog dometa i ostali članovi tog međunarodnog ansambla u raznim instrumentalnim formacijama.

Miss Supranational hrvatskog iseljeništva Amalija Zagorčak najljepša je Hrvatica izvan domovine

Članovi ansambla, Sofija Cingula (mezzosopran), Ana Horvat (klarinet), Petra Horvat (saksofon), Žiga Faganel (violina), Matjaž Porovne (violina), Nora Schwarzberg Romanoff (brač), Alja Mandić (violončelo) i Mia Elezović (glasovir) na bečkoj su promociji Istre izveli djela poznatih svjetskih skladatelja G. Tartinija, A. Vivaldija, G. Mahlera, R. Schumanna te Ivana Josipa Skendera i Laure Mjeda Čuperjani. Za zahtjevan i raznolik program publika, u kojoj je bilo mnogo glazbenih znalaca i muzikologa, hrvatske glazbenike nagradila je burnim i dugotrajnim pljeskom. 

Umjetnička voditeljica i nositeljica ideje Festivala Podium Brijuni/Fažana, saksofonistica Petra Horvat zahvalila je hrvatskom veleposlanstvu u Beču, Nacionalnom parku Brijuni i bečkoj podružnici HTZ-a, zato što su omogućili glazbenu promociju ovog festivala u Beču.

Beč Austrijsko-hrvatska znanstvena suradnja

"Cilj Podium Festivala Brijuni/Fažana kao umrežene glazbeno-scenske manifestacije jest izgraditi mostove između tradicije i inovacije. Kao festival komorne glazbe primarno je pokrenut zbog glazbene suradnje i predstavljanja umjetnika iz Hrvatske i inozemstva", istaknula je Horvat. Posebno je pozdravila svoje glazbene kolege iz Austrije, između ostalih i prof. Johannesa Kretza, austrijskog skladatelja i učitelja računalne glazbe i glazbene teorije u Beču te jednog od zaljubljenika u Brijune i Fažanu.

Za turističku promociju Javne ustanove Nacionalni park Brijuni pobrinuo se njegov ravnatelj Marno Milotić. U sklopu vizualne projekcije Milotić je Bečanima predstavio brijunske ljepote i najznačajnije znamenitosti Nacionalnog parka Brijuni s povijesnog, ekološkog-kulturnog i sportskog aspekta. I to od otisaka stopa dinosaura i Rimske vile u uvali Verige, Kastruma i bazilike sv. Marije te crkve sv. Roka i sv. Germana, preko Kupelwieserovog mira, Zoološkog vrta, Safari parka i brijunskog Mediteranskog vrta do brijunskog podmorja, golf-igrališta te drugih sportskih i turističkih lokaliteta.

Beč Željka Caparin-Vučur ostaje na čelu Matice hrvatske u Austriji

Glazbeno-turistička promocija završila je prigodnim domjenkom na kojem su prisutni, uz sjajno muziciranje jazz-kvinteta Bussers, imali priliku uživati u istarskim specijalitetima i visoko kvalitetnim vinima. Organizatori predstavljanja, koje je pobudilo veliko zanimanje Bečana, bili su veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji i Umjetnička organizacija Podium iz Fažane.                                 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.