Glazbeno-turistička promocija

Razglednica iz Istre stigla u Beč

Foto: Snježana Herek
1/7
06.03.2019.
u 09:30

Glazbenu promociju Istre započeo je svojom čarobnom svirkom na violini Žiga Faganel, član slovenske filharmonije i "Podium" Festival ansambla

Razglednica iz Istre naziv je glazbeno-turističke promocije održane u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji, na kojoj je Bečanima predstavljena Javna ustanova Nacionalni park Brijuni i Festival Podium Brijuni/Fažana.

Na promociji je bila i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković. Goste je uvodno pozdravio savjetnik za kulturu u hrvatskom veleposlanstvu u Beču Domagoj Marić. Prisutnima se obratio i direktor Podružnice Hrvatske turističke zajednice u Austriji Branimir Tončinić, istaknuvši kako je Austrija važan hrvatski turistički partner, a Istra omiljeno turističko odredište Austrijanaca.

Glazbenu promociju Istre započeo je svojom čarobnom svirkom na violini Žiga Faganel, član slovenske filharmonije i Podium Festival ansambla, a nastavili su je dojmljivim komornim muziciranjem visokog dometa i ostali članovi tog međunarodnog ansambla u raznim instrumentalnim formacijama.

Članovi ansambla, Sofija Cingula (mezzosopran), Ana Horvat (klarinet), Petra Horvat (saksofon), Žiga Faganel (violina), Matjaž Porovne (violina), Nora Schwarzberg Romanoff (brač), Alja Mandić (violončelo) i Mia Elezović (glasovir) na bečkoj su promociji Istre izveli djela poznatih svjetskih skladatelja G. Tartinija, A. Vivaldija, G. Mahlera, R. Schumanna te Ivana Josipa Skendera i Laure Mjeda Čuperjani. Za zahtjevan i raznolik program publika, u kojoj je bilo mnogo glazbenih znalaca i muzikologa, hrvatske glazbenike nagradila je burnim i dugotrajnim pljeskom. 

Umjetnička voditeljica i nositeljica ideje Festivala Podium Brijuni/Fažana, saksofonistica Petra Horvat zahvalila je hrvatskom veleposlanstvu u Beču, Nacionalnom parku Brijuni i bečkoj podružnici HTZ-a, zato što su omogućili glazbenu promociju ovog festivala u Beču.

"Cilj Podium Festivala Brijuni/Fažana kao umrežene glazbeno-scenske manifestacije jest izgraditi mostove između tradicije i inovacije. Kao festival komorne glazbe primarno je pokrenut zbog glazbene suradnje i predstavljanja umjetnika iz Hrvatske i inozemstva", istaknula je Horvat. Posebno je pozdravila svoje glazbene kolege iz Austrije, između ostalih i prof. Johannesa Kretza, austrijskog skladatelja i učitelja računalne glazbe i glazbene teorije u Beču te jednog od zaljubljenika u Brijune i Fažanu.

Za turističku promociju Javne ustanove Nacionalni park Brijuni pobrinuo se njegov ravnatelj Marno Milotić. U sklopu vizualne projekcije Milotić je Bečanima predstavio brijunske ljepote i najznačajnije znamenitosti Nacionalnog parka Brijuni s povijesnog, ekološkog-kulturnog i sportskog aspekta. I to od otisaka stopa dinosaura i Rimske vile u uvali Verige, Kastruma i bazilike sv. Marije te crkve sv. Roka i sv. Germana, preko Kupelwieserovog mira, Zoološkog vrta, Safari parka i brijunskog Mediteranskog vrta do brijunskog podmorja, golf-igrališta te drugih sportskih i turističkih lokaliteta.

Glazbeno-turistička promocija završila je prigodnim domjenkom na kojem su prisutni, uz sjajno muziciranje jazz-kvinteta Bussers, imali priliku uživati u istarskim specijalitetima i visoko kvalitetnim vinima. Organizatori predstavljanja, koje je pobudilo veliko zanimanje Bečana, bili su veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji i Umjetnička organizacija Podium iz Fažane.                                 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije