Izložba u Beču

Antun je invalid Domovinskog rata koji svoju radost i tugu prenosi na drvo

Foto: Snježana Herek
1/6
31.03.2019.
u 19:21

Do sada je imao 11 samostalnih izložbi i preko 100 skupnih u zemlji i inozemstvu, te bio sudionik više od 90 kiparsko-slikarskih kolonija

"Snovi, misli, stvarnost", naziv je izložbe slika i skulptura hrvatskih umjetnika Julije Stapić iz Splita, te Antuna Tonče Ferbežare i Josipa Božićevića iz Otoka u Slavoniji, otvorene u četvrtak navečer u Beču, u prostorijama Udruge hrvatskih poduzetnika u Austriji.

Izložbu je otvorio predsjednik udruge Niko Ilić, zahvalivši umjetnicima što su svojim impozantnim radovima ukrasili atraktivan prostor ove zajednice koja okuplja više od 120 hrvatskih poduzetnika.

Izložbeni postav čini 50-ak umjetničkih radova koje su sami umjetnici predstavili brojnim bečkim Hrvatima i njihovim austrijskim prijateljima.

"Putujući iz ravne Slavonije preko kršne Dalmacije, pronašli smo stazu koja vodi do vas. Vi ste nam otvorili vrata svoje skromnosti i beskrajne ljubavi prema jedinoj nam domovini iz koje na žuljevitim rukama donosimo božansku ljepotu", rekla je Julija Stapić, pjesnikinja i slikarica koja je počela slikati 90-ih godina, zahvalivši svima koji su umjetnicima pomogli da izlažu u Beču, prije svega umjetniku Zoranu Luciću, Brođaninu s bečkom adresom, autora unikatnih čipkastih jaja. 

Slikarica Stapić do sada je imala 36 samostalnih i preko 50 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a dobitnica je i književne nagrade 2009. godine za monodramu Litnja žega. Svestrana umjetnica Bečanima je predstavila čarobna ulja na platnu, neka od njih sakralnih motiva, što nije ni čudo jer najpoznatija su joj djela sveci koji krase mnoge dalmatinske crkve, masline, drvene barake...

Oduševljenje publike svojim skulpturama izrađenim od drveta (oraha) izazvao je njihov autor, kipar Antun Tonča Ferbežar. 

"Hvala što ste se odazvali u ovako velikom broju", napomenuo je skromno Ferbežar, dodavši kako on nije baš neki govornik i da želi da njegova djela govore o njemu.

"Svaka ova skulptura ima svoju priču, kao i ja svoju osobnu kao dragovoljac Domovinskog rata i ratni vojni invalid. Kiparstvo mi zapravo služi kao psihoterapija, ono me potpuno ispunjava i pomaže da svoju radost, tugu ili neki drugi osjećaj prenesem na drvo i podijelim s vama", istaknuo je naš sugovornik.

Ferbežar je sudionik mnogih humanitarnih akcija i kolonija. Do sada je imao 11 samostalnih izložbi i preko 100 skupnih u zemlji i inozemstvu, te bio sudionik više od 90 kiparsko-slikarskih kolonija. Tako i onih u organizaciji Zajednice županijskih zajednica udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.

Slikar Josip Božićević, jedan od utemeljitelja Udruge likovnih umjetnika "Otočki vir" u Otoku, ljubitelje likovne umjetnosti u Beču počastio je svojim prekrasnim i zasigurno u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire, jedinstvenim slikama u tehnici vitraja koje, kako je istaknuo, radi od 2000. godine. No, stvaralački opus ovog slavonskog majstora ne krase samo velebne vitraje, nego i zavičajna tematika izražena u tehnikama pastela, akvarela i ulja na platnu. 

Božićević je do sada upriličio 15 samostalnih izložbi te sudjelovao na više od 100 skupnih u zemlji i inozemstvu. Autor je i ciklusa od 14 radova križnog puta (vitraj) postavljenog u crkvi sv. Antuna u Otoku.

Dugo jedna izložba hrvatskih umjetnika u Beču nije izazvala toliko zanimanje. Kroz program je vodio Željko Batarilo, urednik kataloga koji prati ovu prodajnu izložbu, otvorenu do 18. travnja 

Sve prisutne uvodno je pozdravio i savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji Domagoj Marić. Glazbeni okvir svečanom otvaranju dali su "Dubrovački kavaljeri" iz Beča i akademik prof. Vedran Radušić iz Klagenfurta na violini, uz čije čarobne zvuke je pjesmu o Domovini čitala pjesnikinja i slikarica Julija Stapić, uz buran aplauz prisutne publike.

I što na kraju reći osim, bilo je divno i dođite nam opet!  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije