Poezija

U Bogoti predstavljena knjiga Encuentros

Željka Lovrenčić
Željka Lovrenčić
15.03.2018.
u 09:41

Bechara Navratilova je pravnik i književnik te voditelj projekta ''U potrazi za pjesnicima''. Putuje Latinskom Amerikom tražeći pjesnike te prikuplja novčana sredstva za djecu oboljelu od raka

Književnice Željka Lovrenčić i Božica Brkan od 3. do 11. ožujka 2018. boravile su u Bogoti, gdje je predstavljena knjiga Encuentros (Susreti), izbor iz poezije dvanaestero suvremenih hrvatskih pjesnika. 

Za ovu panoramu Željka Lovrenčić odabrala je sedam pjesama Ivana Babića, Borisa Domagoja Biletića, Tomislava Marijana Bilosnića, Nede Mirande Blažević-Krietzman, Božice Brkan, Dunje Detoni-Dujmić, Nikole Đuretića, Ernesta Fišera, Slavka Jendrička, Tomislava Milohanića, Luke Paljetka i Drage Štambuka. 

Knjigu je objavila nakladnička kuća Editorial Escarabajo, a urednik joj je poznati kolumbijski pjesnik Eduardo Bechara Navratilova koji je napisao i predgovor naslovljen Baciti se u more hrvatske poezije. 

U njemu, između ostaloga, navodi da je posebno zadovoljan što je objavljena mala poetska antologija suvremenih hrvatskih pjesnika. Hrvatsku poeziju u prijevodu na španjolski čuo je 2013. godine u Santiagu de Chileu kad su se Boris Domagoj Biletić, Željka Lovrenčić i Mladen Machiedo predstavili u iberoameričkoj Zakladi kojoj je na čelu čileanski pjesnik Theodoro Elsacca. 

Bechara Navratilova je pravnik i književnik te voditelj projekta ''U potrazi za pjesnicima''. Putuje Latinskom Amerikom tražeći pjesnike te prikuplja novčana sredstva za djecu oboljelu od raka. Osim pjesama, u knjizi su objavljene i fotografije rodnih mjesta pjesnika kako bi se Hrvatska promovirala i slikom, a ne samo riječju. 

Poetska zbirka koja je izazvala prilično zanimanje, predstavljena je na tri mjesta. Dana 8. ožujka Eduardo Bechara, Željka Lovrenčić i Božica Brkan bili su u poznatoj knjižari ''Luvina'' u središtu Bogote, čiji je vlasnik Carlos Torres. Zainteresirana publika slušala je pjesme na hrvatskome i španjolskome i postavljala pitanja o hrvatskoj poeziji, kulturi te ona općenita o našoj zemlji. 

Istoga dana navečer na kultnome mjestu bogotanske kulture, u dvorani srednje škole Colegio Nacional koju su pohađali mnogi kolumbijski književnici i predsjednici Republike, održano je drugo predstavljanje koje je vodila pjesnikinja i sveučilišna profesorica Margarita Lozada Vargas. 

Predstavljeno je svih dvanaestero pjesnika te pročitana po jedna pjesma svakoga od njih, uz popratne fotografije autora. Posebno se predstavila Božica Brkan čija je poezija čitana na španjolskome i hrvatskom jeziku. 

Željka Lovrenčić odgovarala je na pitanja voditeljice vezana uz suvremenu hrvatsku književnost i poeziju. Eduardo Bechara govorio je o svojim utiscima o objavljenoj knjizi i odabranim autorima. Među publikom isticali su se kolumbijski pjesnik i profesor Federico Díaz Granados te čileanski pjesnik i sveučilišni profesor Enrique Winter koji trenutačno radi na poznatome kolumbijskom privatnom sveučilištu Los Andes.  

Treće predstavljanje održano je u petak 9. ožujka pred mnogobrojnom publikom u vrlo posjećenoj knjižari i antikvarijatu Balzac. O knjizi su govorili Eduardo Bechara i Željka Lovrenčić. Pjesme je na španjolskom čitala Margarita Lozada Vargas, a na hrvatskom Božica Brkan. 

Osim predstavljanja knjige, hrvatske književnice posjetile su Sveučilište Los Andes i srednju školu Colegio Nacional. Dogovorena je daljnja suradnja s kolumbijskim književnicima i mogućnost nastupa na najvećem pjesničkom festivalu u Bogoti kojemu je glavni organizator pjesnik Federico Díaz Granados.

 

Željka Lovrenčić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije