Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Njemica napisala knjigu o Alojziju Stepincu: Jedan od njegovih liječnika bio je iz Freiburga

Djelo je napisano na osnovi autentičnih izvora, a ono što plijeni pozornost jest svakako autoričino istraživanje o bl. Stepincu u arhivima njemačkih (nad)biskupija u Berlinu, Freiburgu, Münchenu i Speyeru
01. ožujka 2018. u 08:55 10 komentara 9841 prikaza
Alojzije Stepinac
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

U prvom ovogodišnjem dvobroju Žive zajednice, urednik dr. Adolf Polegubić razgovarao je s Claudijom Stahl, autoricom knjige na njemačkom jeziku "Alojzije Stepinac – die Biografie". 

Stepinčevo Iseljeništvo Stepinčevo u New Yorku i Rimu

Dr. Stahl sutkinja je na Upravnom sudu u Cottbusu u Njemačkoj. Katolkinja je, rođena u Hamburgu, a za sebe kaže da obiteljski nije povezana s Hrvatskom. 

Ono što ju je potaknulo na pisanje opsežnog životopisa o našem blaženiku svakako su "mnoge neistine i netočna mišljenja o životu i djelovanju nadbiskupa Stepinca i to primjerice da je bio ratni zločinac, nacistički kolaborator ili fanatik. U međuvremenu su na hrvatskom jeziku objavljeni najvažniji izvori o njemu. Međutim, na njemačkom jeziku nedostajao je aktualni biografski prikaz koji objedinjuje sve te izvore". 

Dr. Stahl izrazila je nadu da će njezina knjiga "omogućiti pravednu raspravu temeljenu na pouzdanim činjenicama".
 
Djelo je napisano na osnovi autentičnih izvora, no ono što plijeni pozornost svakako jest autoričino istraživanje o bl. Stepincu u arhivima njemačkih (nad)biskupija: Berlin, Freiburg, München i Speyer, kao i Povijesnog arhiva radija SWR (Südwestrundfunk) iz Stuttgarta i Političkog arhiva službe vanjskih poslova iz Berlina. 

"Izvori prikazuju kako se sudbina kardinala Stepinca u mladoj Saveznoj Republici Njemačkoj 1950-ih godina pomno pratila. On je kod nas bio poznata osoba. Njemačko veleposlanstvo u Beogradu redovito je izvještavalo Službu vanjskih poslova SR Njemačke o njemu. Neki Nijemci toliko su bili fascinirani Stepincem da su ga potajno čak i u avanturističkim okolnostima posjećivali u njegovu zatočeništvu. Potom bi slali izvješća svojih iskustava njemačkim biskupima. Jedan od Stepinčevih liječnika, koji je tijekom njegova zatočeništva medicinski skrbio o njemu, također je bio iz Freiburga. U tada podijeljenoj Berlinskoj biskupiji zatočeni zagrebački nadbiskup, koji je teško patio, izazivao je posebnu pozornost", rekla je dr. Stahl.

Bl. Stepinac i danas privlači i oduševljava. Njegov je život "moderna priča o svecu. Pomagao je potrebitima i progonjenima bez obzira na njihovu religiju, podrijetlo ili rasu. Posebice je bio uz najslabije. Neustrašivo je svjedočio svoju vjeru s velikom jednostavnošću, kroz osobnu patnju i u solidarnosti sa svim supatnicima. Kada je 1946. godine obilježen kao zločinac i isključen iz javnosti, bio je osuđen na šutnju te je izgubio svoju moć javnog djelovanja. Približno pola vremena svoje biskupske službe, što je ipak 13 godina, proveo je u zatvoru i zatočeništvu. Mogao je emigrirati na Zapad, ali on je htio ostati sa svojim vjernicima, čak i kada je već bio smrtno bolestan. Što je bio nemoćniji, to su više ljudi bili okrenuti prema njemu. To je još i danas tajna njegove privlačnosti. Crkva u Njemačkoj također bi trebala čuvati spomen na to veliko svjedočanstvo", naglasila je dr. Stahl, napomenuvši kako joj je bl. Stepinac krizmani zaštitnik: "Iskusila sam njegov zagovor i zahvalna sam mu za toliko toga". 

Valentina Krčmar Promocija knjige Američki nadbiskup osuđivao je montirano suđenje Stepincu Alojzije Stepinac Već 68 godina Odakle kardinal Stepinac usred New Yorka? Josip Peranić Oporuka Proslava Stepinčeva u Buenos Airesu

 

 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Mimizo:

  zašto admin ne briše ove komentare koji vrjeđaju Hrvatskog Blaženika a time i Hrvatski narod i državu

 • Avatar Ivan Ivic
  Ivan Ivic:

  Autor je propustio spomenuti da se bista pok. kardinala Stepinca nalazi u velikoj crkvi Herz Jesu u Freiburgu. Najzaslužniji za njeno postavljanje su pok. kardinal Kuharić, ministar Biškupić te nedavno preminuli hrvatski domoljub Stjepan Vuković - Ićko. Srdačan pozdrav iz Švicarske!

 • Mimizo:

  Blaženi Alojzije Stepinac će uskoro biti proglašen SVECEM unatoć silnioj višegodišnjoj anti Hrvatskoj propagandi i lažima onih kiji ne mogu smisliti Hrvatsku državu i njeno postojanje na kraju uvijek pobjedi istina ma koliko dugo vremena prošlo