Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Austrijsko-hrvatskom društvu u Beču uručena prestižna nagrada

Predsjednik društva Berlakovich otkrio je da je Austrijsko-hrvatsko društvo počašćeno ovom visokom nagradom ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove, kojom je iskazana potpora svim članovima i rukovodstvu društva
22. lipnja 2017. u 10:42 0 komentara 665 prikaza
Austrijsko-hrvatsko društvo u Beču
Pogledajte galeriju 1/8

Austrijsko-hrvatskom društvu u Beču uručena je prestižna nagrada "PaN" (Partner svih naroda) austrijskog ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove. 

Simpozij u Beču Reformacija i obljetnice Simpozij i spomen-ploča u čast Grguru Mekiniću

Priznanje je predsjedniku Austrijsko-hrvatskog društva i zastupniku Narodne stranke u Nacionalnom vijeću austrijskog parlamenta Nikolausu Berlakovichu predala voditeljica Odjela za kulturu u austrijskom ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove, veleposlanica dr. Teresa Indjein. 

Ona je istaknula kako je društvo nagrađeno za "učinkovit doprinos promicanju prijateljskih bilateralnih odnosa Austrije i Hrvatske i poticanje mirnog dijaloga između raznih naroda, kultura i vjeroispovijesti".

"Ovom nagradom, koja se dodjeljuje 12. put, nagrađen je izvanredni doprinos Austrijsko-hrvatskog društva, kako približavanju austrijske i hrvatske kulture, znanosti, umjetnosti i gospodarstva tako i u unapređenju obostrane razmjene", rekla je dr. Indjein. 

Dodala je kako je AHD "ljudski most", koji međusobnim povezivanjem "otklanja strah od globalizacije", čime pridonosi stvaranju pozitivne klime i mirnoga suživota u ozračju tolerancije i međusobnog uvažavanja. Napomenula je posebnu važnost te nagrade jer ju je društvo dobilo u Godini kulture Austrija – Hrvatska 2017.

Zahvalivši na priznanju, predsjednik društva Berlakovich otkrio je da je Austrijsko-hrvatsko društvo počašćeno ovom visokom nagradom ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove, kojom je iskazana potpora svim članovima i rukovodstvu društva. 

Napomenuo je da je društvo osnovano 1990. godine zaslugom dr. Marijana Brajinovića, koji je bio i njegov prvi predsjednik te da je nagrada priznanje i svima onima koji su AHD pomagali svih ovih godina.

"U središtu našeg djelovanja bila je i ostala politička suradnja. Na početku oko međunarodnog priznanja Hrvatske, potom oko ulasku Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, a danas oko partnerstava i unapređenja suradnje bilateralno i unutar EU, u vezi s čime su nas posjetili i visoki hrvatski dužnosnici, kao što su Stier i Plenković", istaknuo je Berlakovich.  

Potvrdio je i važnost gradišćanskih Hrvata za hrvatsku zajednicu u Austriji, nazvavši ih "mostom povezivanja" Austrije i Hrvatske. 

Niz pohvala Hrvatskoj uputio je bivši austrijski potkancelar dr. Erhard Busek, inače predsjednik Savjetodavnog vijeća Austrijsko-hrvatskog društva, podsjetivši na povijesne činjenice koje su dio zajedničke austrijsko-hrvatske povijesti. 

"Povijest je učiteljica života, ali nažalost ne pronalazi dobre učenike", napomenuo je dr. Busek, inače i predstojnik austrijskog Instituta za Podunavlje i srednju Europu. 

Posebno je govorio o važnosti dobrosusjedskih odnosa za mir i stabilnost Europe.

"Geopolitički Europa može preživjeti samo ako je odlikuje zajedništvo", priznao je.

Govoreći o Hrvatskoj, pohvalio je njena dosadašnja postignuća uz napomenu da još ima dosta toga na čemu se mora poraditi.

Posebno je pohvalio hrvatske autoceste, usporedivši ih s najboljima u Europi, kao i "uzornu" suradnju naše zemlje u Dunavskoj komisiji te drugim međunarodnim organizacijama s kojima komisija surađuje. 

Na kraju je zahvalio Austrijsko-hrvatskom društvu na odličnim rezultatima koje je postiglo svojim bogatim i šarolikim aktivnostima, čestitajući na nagradi.

Nazočne goste uvodno je pozdravio predsjednik Krovnog udruženja svih austrijsko-inozemnih udruga u Austriji "PaN" sveuč. prof. dr. Hermann Mückler. 

Naglasio je kako udruženje pod svojim krovom okuplja 124 udruge, među kojima je i Austrijsko-hrvatsko društvo Beč.

"Nama je čast i odgovornost ponuditi bilateralnim društvima umreženje i tehničku potporu", istaknuo je prof. Mückler, čiji je "PaN" bio suorganizator svečane dodjele nagrade. 

Među nazočnima bila je i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković i savjetnik za kulturu u veleposlanstvu Republike Hrvatske Domagoj Marić.

Svečanost, koju je vodio veleposlanik Stephan Vavrik, uljepšala je svirka glazbenog orkestra Ivice Orlića, uz burno odobravanje publike.

Nakon svečanosti, osnivač i prvi predsjednik AHD-a dr. Marijan Brajinović rekao je kako je društvo pronosilo ideju samostalnosti Hrvatske i aktivno sudjelovalo u promoviranju naše zemlje u Austriji od samih svojih početaka 1990. godine, s ciljem njezina međunarodnog priznanja i organiziranja humanitarne pomoći.

"Najveći naš prijatelj i lobist bio je bivši austrijski potkancelar i tadašnji ministar vanjskih poslova dr. Alois Mock, koji je pomagao Hrvatskoj kad joj je bilo najteže", otkrio je dr. Brajinović. 

Napomenuo je kako je Mock svoje dojmove prenosio europskim i prekomorskim kolegama moleći ih tada da se založe za prekidanje krvoprolića u domovini i da je jedan od najzaslužnijih, uz Helmuta Kohla, Hansa Dietricha Genschera i papu Ivana Pavla II. za međunarodno priznanje Hrvatske. 

"Šteta da nije doživio današnji dan i dodjelu nagrade Austrijsko-hrvatskom društvu s kojim je usko surađivao, a koja je koliko naša toliko i njegova", ustvrdio je dr. Brajinović, jedini Hrvat koji je bio na Mockovu pogrebu održanom u krugu njegovih najbližih i predstavnika austrijskog političkog vrha. 

Hrvatska veleposlanica dr. Cvjetković naglasila je kako ova nagrada ima veliku važnost ne samo za AHD, nego i za cjelokupnu hrvatsku zajednicu u Austriji.

"Ona će joj biti dodatni poticaj za daljnje aktivnosti i jačanje suradnje s našim austrijskim prijateljima", zaključila je.

Predsjednik AHD-a Berlakovich istaknuo je kako je Austrijsko-hrvatsko društvo prva hrvatska Udruga koja je dobila ovu visoku nagradu. 

Harmonius Tomo Ivkić Našičanin iz Beča na zanimljiv se način odlučio boriti protiv droge Ivan Meštrović Genij Život Ivana Meštrovića u Beču Koncert u Beću Godina kulture Austrija – Hrvatska 'Iako sam sada silom prilika u Austriji, želim promovirati svoju domovinu'
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.