Partner svih naroda

Austrijsko-hrvatskom društvu u Beču uručena prestižna nagrada

Austrijsko-hrvatsko društvo u Beču
22.06.2017.
u 10:42

Predsjednik društva Berlakovich otkrio je da je Austrijsko-hrvatsko društvo počašćeno ovom visokom nagradom ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove, kojom je iskazana potpora svim članovima i rukovodstvu društva

Austrijsko-hrvatskom društvu u Beču uručena je prestižna nagrada "PaN" (Partner svih naroda) austrijskog ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove. 

Priznanje je predsjedniku Austrijsko-hrvatskog društva i zastupniku Narodne stranke u Nacionalnom vijeću austrijskog parlamenta Nikolausu Berlakovichu predala voditeljica Odjela za kulturu u austrijskom ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove, veleposlanica dr. Teresa Indjein. 

Ona je istaknula kako je društvo nagrađeno za "učinkovit doprinos promicanju prijateljskih bilateralnih odnosa Austrije i Hrvatske i poticanje mirnog dijaloga između raznih naroda, kultura i vjeroispovijesti".

"Ovom nagradom, koja se dodjeljuje 12. put, nagrađen je izvanredni doprinos Austrijsko-hrvatskog društva, kako približavanju austrijske i hrvatske kulture, znanosti, umjetnosti i gospodarstva tako i u unapređenju obostrane razmjene", rekla je dr. Indjein. 

Dodala je kako je AHD "ljudski most", koji međusobnim povezivanjem "otklanja strah od globalizacije", čime pridonosi stvaranju pozitivne klime i mirnoga suživota u ozračju tolerancije i međusobnog uvažavanja. Napomenula je posebnu važnost te nagrade jer ju je društvo dobilo u Godini kulture Austrija – Hrvatska 2017.

Zahvalivši na priznanju, predsjednik društva Berlakovich otkrio je da je Austrijsko-hrvatsko društvo počašćeno ovom visokom nagradom ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove, kojom je iskazana potpora svim članovima i rukovodstvu društva. 

Napomenuo je da je društvo osnovano 1990. godine zaslugom dr. Marijana Brajinovića, koji je bio i njegov prvi predsjednik te da je nagrada priznanje i svima onima koji su AHD pomagali svih ovih godina.

"U središtu našeg djelovanja bila je i ostala politička suradnja. Na početku oko međunarodnog priznanja Hrvatske, potom oko ulasku Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, a danas oko partnerstava i unapređenja suradnje bilateralno i unutar EU, u vezi s čime su nas posjetili i visoki hrvatski dužnosnici, kao što su Stier i Plenković", istaknuo je Berlakovich.  

Potvrdio je i važnost gradišćanskih Hrvata za hrvatsku zajednicu u Austriji, nazvavši ih "mostom povezivanja" Austrije i Hrvatske. 

Niz pohvala Hrvatskoj uputio je bivši austrijski potkancelar dr. Erhard Busek, inače predsjednik Savjetodavnog vijeća Austrijsko-hrvatskog društva, podsjetivši na povijesne činjenice koje su dio zajedničke austrijsko-hrvatske povijesti. 

"Povijest je učiteljica života, ali nažalost ne pronalazi dobre učenike", napomenuo je dr. Busek, inače i predstojnik austrijskog Instituta za Podunavlje i srednju Europu. 

Posebno je govorio o važnosti dobrosusjedskih odnosa za mir i stabilnost Europe.

"Geopolitički Europa može preživjeti samo ako je odlikuje zajedništvo", priznao je.

Govoreći o Hrvatskoj, pohvalio je njena dosadašnja postignuća uz napomenu da još ima dosta toga na čemu se mora poraditi.

Posebno je pohvalio hrvatske autoceste, usporedivši ih s najboljima u Europi, kao i "uzornu" suradnju naše zemlje u Dunavskoj komisiji te drugim međunarodnim organizacijama s kojima komisija surađuje. 

Na kraju je zahvalio Austrijsko-hrvatskom društvu na odličnim rezultatima koje je postiglo svojim bogatim i šarolikim aktivnostima, čestitajući na nagradi.

Nazočne goste uvodno je pozdravio predsjednik Krovnog udruženja svih austrijsko-inozemnih udruga u Austriji "PaN" sveuč. prof. dr. Hermann Mückler. 

Naglasio je kako udruženje pod svojim krovom okuplja 124 udruge, među kojima je i Austrijsko-hrvatsko društvo Beč.

"Nama je čast i odgovornost ponuditi bilateralnim društvima umreženje i tehničku potporu", istaknuo je prof. Mückler, čiji je "PaN" bio suorganizator svečane dodjele nagrade. 

Među nazočnima bila je i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković i savjetnik za kulturu u veleposlanstvu Republike Hrvatske Domagoj Marić.

Svečanost, koju je vodio veleposlanik Stephan Vavrik, uljepšala je svirka glazbenog orkestra Ivice Orlića, uz burno odobravanje publike.

Nakon svečanosti, osnivač i prvi predsjednik AHD-a dr. Marijan Brajinović rekao je kako je društvo pronosilo ideju samostalnosti Hrvatske i aktivno sudjelovalo u promoviranju naše zemlje u Austriji od samih svojih početaka 1990. godine, s ciljem njezina međunarodnog priznanja i organiziranja humanitarne pomoći.

"Najveći naš prijatelj i lobist bio je bivši austrijski potkancelar i tadašnji ministar vanjskih poslova dr. Alois Mock, koji je pomagao Hrvatskoj kad joj je bilo najteže", otkrio je dr. Brajinović. 

Napomenuo je kako je Mock svoje dojmove prenosio europskim i prekomorskim kolegama moleći ih tada da se založe za prekidanje krvoprolića u domovini i da je jedan od najzaslužnijih, uz Helmuta Kohla, Hansa Dietricha Genschera i papu Ivana Pavla II. za međunarodno priznanje Hrvatske. 

"Šteta da nije doživio današnji dan i dodjelu nagrade Austrijsko-hrvatskom društvu s kojim je usko surađivao, a koja je koliko naša toliko i njegova", ustvrdio je dr. Brajinović, jedini Hrvat koji je bio na Mockovu pogrebu održanom u krugu njegovih najbližih i predstavnika austrijskog političkog vrha. 

Hrvatska veleposlanica dr. Cvjetković naglasila je kako ova nagrada ima veliku važnost ne samo za AHD, nego i za cjelokupnu hrvatsku zajednicu u Austriji.

"Ona će joj biti dodatni poticaj za daljnje aktivnosti i jačanje suradnje s našim austrijskim prijateljima", zaključila je.

Predsjednik AHD-a Berlakovich istaknuo je kako je Austrijsko-hrvatsko društvo prva hrvatska Udruga koja je dobila ovu visoku nagradu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije