Genij

Život Ivana Meštrovića u Beču

Ivan Meštrović
Foto: Matej Pavelić
1/2
24.05.2017.
u 09:22

Nakon samostalne izložbe u Victoria i Albert muzeju u Londonu 1918., proslavljeni hrvatski kipar dobio je prestižan naziv "Novog europskog celebritija"

Zahvaljujući predavanju povjesničarke umjetnosti, novinarke, kritičarke i diplomatkinje Flore Turner-Vučetić, održanom u hrvatskom veleposlanstvu u Beču, mnogi posjetitelji mogli su doznati niz pojedinosti o životu i stvaralačkom opusu proslavljenog hrvatskog kipara, arhitekta i književnika Ivana Meštrovića (1883. – 1962.).

Predavačica je posebni naglasak stavila na Meštrovićevu povezanost s glavnim austrijskim gradom, koji je odigrao prijelomnu ulogu u umjetnikovu stvaralačkom i privatnom životu.

Godine 1901. Ivan Meštrović u Beču je upisao Likovnu akademiju na kojoj se školovao i formirao pod utjecajem secesije. Dvije godine kasnije prvi put je sudjelovao na izložbi Udruženja likovnih umjetnika Austrije – Secesija. U industrijalcu Karlu Wittgensteinu pronašao je svog prvog velikog mecenu.

Nakon što je 1904. završio studij likovne umjetnosti, upisao je u Beču arhitekturu i upoznao svoju suprugu Ružu Klein, s kojom se vjenčao 1907. godine.

Nakon samostalne izložbe u Victoria i Albert muzeju u Londonu 1918., Meštrović je dobio prestižan naziv "Novog europskog celebritija" i "najvećeg kipara sakralnih tema od doba renesanse" te "nevjerojatnog genija".

Kako je istaknula Turner-Vučetić, njegov iznimni kiparski talent očituje se u lirskoj i dramskoj ekspresiji ljudskog tijela, što ga je svrstalo među istaknute ličnosti svjetske umjetnosti prve polovice 20. stoljeća i nesumnjivo među najistaknutije hrvatske umjetnike svjetskog glasa.

Posebno zanimanje publike izazvala je najava predavačice o postavljanju izložbe "Zagreb – Beč 1900." u Donjem Belvederu u Beču u listopadu ove godine. Koncept je nazočnima predstavila članica kustoskog tima bečkog Belvederea Ana Petrović.

Bečko predavanje Turner-Vučetić, iskusne hrvatske diplomatkinje i bivše savjetnice za kulturu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Londonu, rezultat je njezina dugogodišnjeg bavljenja životom i djelom Ivana Meštrovića, kojem je posvetila niz svojih radova.

Između ostalog, organizirala je i sudjelovala na međunarodnom simpoziju o Meštroviću u Victoria i Albert muzeju 2015. godine, u povodu obilježavanja stote obljetnice njegove londonske izložbe.

Tekstovi hrvatskih i britanskih autora s ovog simpozija objavljeni su u novom broju časopisa "Sculpture Journal", što je, kako je istaknula predavačica, također bio jedan od razloga da i u Beču predstavi Meštrovića.

Predavanje Flore Turner-Vučetić, koja je dobila mnoštvo pohvala za svoj stručan i istodobno popularan način približavanja lika i djela Ivana Meštrovića široj bečkoj publici, održano je u sklopu Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017.

Događaju je bila nazočna hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković, a goste je uvodno pozdravio drugi tajnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču, Domagoj Marić.

Komentara 1

PA
pankogulo
13:04 24.05.2017.

Je to ona gospođa koja je nakrcala hrvatske javne zbirke lažnim Klovićima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije