Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Mladi hrvatski skladatelji oduševili Bečane

Pozornost publike privukla je i skladateljica, pijanistica, pjevačica i aranžerka Lana Janjanin koja nije nepoznata u bečkim glazbenim vodama
20. veljače 2018. u 10:36 0 komentara 557 prikaza
Foto: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji
Pogledajte galeriju 1/5

U organizaciji mag. Marka Markuša, mladog hrvatskog skladatelja i glazbenog predavača koji od 2008. godine živi u Beču, i veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji, u koncertnom prostoru bečke Alte Schmiede održan je uspješan koncert mlađe generacije hrvatskih skladatelja.

Hrvatski komorni orkestar U srijedu i četvrtak Hrvatski komorni orkestar gostuje u Beču i Salzburgu

Na programu su bila djela Margarete Ferek-Petrić, Mirele Ivičević, Lane Janjanin, Marka Markuša i Branimira Viszea. Izveli su ih Iva Kovač (flauta), Victoria Trusewicz (violina), Ana Topalović (violončelo), Frederik Neyrinck (glasovir) i Timotej Kosovinc (gitara).

"Koncert je bio odlično organiziran i posjećen", rekao je Domagoj Marić, savjetnik za kulturu u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji, predstavivši mladu generaciju hrvatskih skladatelja.

Skladateljica Margareta Ferek-Petrić, koja se Bečanima predstavila izvedbom "Searching for Spaces", za svoj rad već je višestruko nagrađivana. Između ostalog, dobitnica je stipendije Grada Beča 2017. te državne stipendije za skladatelje Ureda austrijskog saveznog kancelara za 2016. godinu. U Zagrebu je završila osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu, a na bečkom Sveučilištu za glazbenu i dramsku umjetnost studirala je kompoziciju.

Mirela Ivičević Bečanima predstavila se svojom skladbom "FEAR.LESS.SONGS" za klavirski trio. Inače sklada za komorne sastave, solo instrumente, jazz ansamble te simfonijske i big band orkestre. Pozornost je privukla i na području elektronske glazbe. Ova svestrana mlada glazbenica nakon studija kompozicije na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji nastavila je usavršavanje na poslijediplomskom studiju medijske kompozicije i primijenjene glazbe na Bečkom sveučilištu za glazbenu i dramsku umjetnost.

Pozornost publike privukla je i skladateljica, pijanistica, pjevačica i aranžerka Lana Janjanin koja nije nepoznata u bečkim glazbenim vodama. Već je surađivala s nekoliko poznatih hrvatskih i austrijskih orkestara, kao što su Jazz orkestar HRT-a i Bečki simfonijski orkestar austrijskog radija ORF, i to u prestižnim bečkim i zagrebačkim koncertnim prostorima, kao što su Konzerthaus i jazz klub Porgy & Bess te Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski.

Organizator koncerta Marko Markuš predstavio se publici s dvije vlastite skladbe: "Opus Taiviennese" za flautu, gitaru, violinu i čelo te "Rera" za violinu i čelo. Markuš je rodom iz Karlovca, gdje je i završio srednje glazbeno i opće obrazovanje. Nakon toga na Bečkom sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost upisuje studij klasične kompozicije. Potom se posvećuje i studiju medijske kompozicije i primijenjene glazbe. Uz skladanje, bavi se i pedagoškim radom. 

Davor Branimir Vincze trenutačno pohađa doktorski studij iz kompozicije na kalifornijskom sveučilištu Stanford. Prethodno je studirao kompoziciju u Grazu, Stuttgartu i Parizu. Svoje skladateljsko umijeće predstavio je bečkoj publici skladbom "Finnish Pleasantry", i to trećim stavkom napisanim za klavirski trio. Inače je i jedan od pokretača hrvatskog glazbenog festivala "Novalis Music + Art Festival" koji se održava u Novalji na otoku Pagu.

"O svima njima još će se mnogo čuti", siguran je Domagoj Marić i sâm oduševljen mladim hrvatskim glazbenicima.

Bečki koncert mlađe generacije hrvatskih skladatelja pokazao je da se glazbena Hrvatska ima čime ponositi, ali da mlade treba i svekoliko pomagati u promoviranju hrvatske glazbene baštine izvan njenih granica. Konkurencija u Beču, svjetskoj glazbenoj metropoli, izuzetno je velika. 

Bal Bogati i moćni Melanie Griffith atrakcija 62. bečkog Opernballa Znanstveni skup U Beču obilježena 175. godišnjica Matice hrvatske Petar Tyran Tradicija Koruški Slovenci na 71. hrvatskom balu gradišćanskih Hrvata u Beču
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.