Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Koruški Slovenci na 71. hrvatskom balu gradišćanskih Hrvata u Beču

Sve je spremno za bal koji počiva na četiri stupa: kulturi, diplomaciji, politici i gospodarstvu
17. siječnja 2018. u 09:47 0 komentara 794 prikaza
Petar Tyran
Foto: Hrvatski centar u Beču

"Mi se mamo radi – Koruški Slovenci u goste Hrvatom u Beču", geslo je 71. hrvatskog bala gradišćanskih Hrvata koji će se održati 20. siječnja 2018. u Parkhotelu Schönbrunn u Beču. 

Petar Tyran Nastavak tradicije Tyran: Sve je spremno za jubilarni 70. hrvatski bal u Beču

"Ovogodišnji bal posvećen je povezanosti i suradnji dviju autohtonih austrijskih narodnih manjina, gradišćanskim Hrvatima i koruškim Slovencima", rekao je koordinator bala i predsjednik udruge za organizaciju spomenute svečanosti Petar Tyran. 

Istaknuo je kako je u skladu s geslom osmišljen i kulturno-zabavni program pa će nastupiti 13 različitih glazbenih skupina i orkestara iz Beča, Gradišća, Koruške, Italije i Hrvatske.

Bal će otvoriti slovenski Oktet Suha i Blue Danube Orkestar & Družice, a goste će prigodnom glazbom pozdraviti Zbor i tamburica Frakanava te Podjunski trio Lipuš.

"Sedam glazbenih sastava u tri dvorane te DJ i široka paleta plesne glazbe svih stilova i žanrova, od glazbe dvadesetih, tridesetih i bečke klasike preko swinga, rocka i pop-glazbe do suvremenih obrada tradicijske i zabavne glazbe, potvrda su da će te večeri svatko moći pronaći nešto za sebe", napomenuo je Tyran. Dodao je kako će goste, među ostalima, zabavljati sastavi i orkestri Divertimento Viennese, Kužiš stari moj, Pax, Bališ, Daj što daš, Dixieland band Bjelovar i DJ Olinclusive.

U ponoć će Folklorni ansambl Kolo Slavuj predstaviti svoju koreografiju "Igramo na našo", posvećenu moliškim Hrvatima koji ove godine obilježavaju u Stifiliću (San Felice di Molise) 500. godišnjicu prvog imenovanja Hrvata na jugu Italije. Glazbeni sastav mladih moliških Hrvata KroaTarantata izvesti će i svoju već tradicionalnu ponoćnu kvadrilju.

Program će voditi novinar HRT-a Frano Ridjan na hrvatskome i Monika Novak-Sabotnik na slovenskom jeziku. U sklopu bala bit će i promocija "Europeade 2020.", nogometnog prvenstva europskih narodnih manjina, čiji će domaćini biti koruški Slovenci u Austriji.

"Bal, na kojem će se okupiti više od tisuću gostiju i uzvanika, iskoristit ćemo i za predstavljanje Europske građanske inicijative – Minority SafePack – za koju diljem Europe treba prikupiti milijun potpisa", naglasio je Tyran, napomenuvši kako je za ovogodišnju svečanost izabrano posebno vino iz Slovenije.

"Sve je spremno za hrvatski bal koji počiva na četiri stupa: kulturi, diplomaciji, politici i gospodarstvu", zaključio je koordinator te balske svečanosti koju organizira Hrvatski centar i Hrvatsko-gradišćansko kulturno društvo iz Beča.  

Koljnof Iz emisije Dobar dan Hrvati U Koljnofu održan 40. Hrvatski bal Hrvatski bal Međunarodno značenje U suzama dočekali 70. bal gradišćanskih Hrvata: Ispunila nam se životna želja Hrvatski bal Jedna od 110 kulturnih priredbi U Beču održan 26. Hrvatski bal
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.