Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Melanie Griffith atrakcija 62. bečkog Opernballa

Na balu je bilo oko sedam tisuća posjetitelja. Najpovoljnija ulaznica stajala je 290, a najskuplja loža čak 20.500 eura
09. veljače 2018. u 09:20 3 komentara 2000 prikaza
Bal
Foto: HEINZ-PETER BADER/REUTERS/PIXSELL

Glamurozni 62. Opernball ili kako ga još zovu "Bal balova", održan je u četvrtak navečer u Bečkoj državnoj operi, kao vrhunac tamošnje balske sezone. Ta kulturna manifestacija i ove godine je okupila austrijski državni vrh, uglednike iz političkog, gospodarskog i kulturnog života te njihove goste iz inozemstva.

Izbor Miss hrvatsog iseljeništva za 2018. godinu U BEČU ODRŽAN 27. HRVATSKI BAL AHZ-A Izabrana Miss Supranational hrvatskog iseljeništva - Tihana Babij iz Beča je najljepša

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen, pod čijim je pokroviteljstvom događaj održan, izjavio je kako je Opernball "bal države".

"Unatoč svemu pokazuje milijunima ljudi da – mi znamo dobro slaviti", dodao je, ustvrdivši kako je bal doista "nešto što se može pokazati".

Uz Van der Bellena, austrijsku političku elitu predstavljao je savezni kancelar Sebastian Kurz s ministrima. Bila je to kancelarova premijerna posjeta bečkom Opernballu.

"Nisam baš veliki posjetitelj balova, prije svega loš sam plesač", priznao je kancelar Kurz za austrijsku televiziju ORF. Napomenuo je kako je "sretan da je prestar za otvaranje bala". Događaj je ocijenio "divnom posjetnicom za Austriju, otvorenu i prije svega zemlju kulture".

Dvojica visokih austrijskih dužnosnika balsku svečanost su iskoristila i za bilateralne razgovore, pozvavši u goste svoje inozemne kolege. Predsjednik Van der Bellen ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, a kancelar Kurz irskog premijera Lea Varadkara te Waris Dirie iz Somalije, supermodel, spisateljicu, glumicu i aktivisticu za ljudska prava. 

Na balu je bilo oko sedam tisuća posjetitelja. Najpovoljnija ulaznica stajala je 290, a najskuplja loža čak 20.500 eura. Događaj je otvoren uz fanfare, austrijsku i europsku himnu, ples 144 mladih parova iz Austrije i inozemstva te Straussovim valcerom "Na lijepom plavom Dunavu". Otvaranje je obilježio i nastup operne zvijezde iz Moldavije Valentine Nafornite, kao i slovačkog tenora Pavola Breslika.

Na svečanom otvaranju nastupio je Baletni ansambl i orkestar bečke državne opere, ali i baletne zvijezde Olga Esina i Maria Yakovleva te Robert Gabdullin i Roman Lazik. Koreografiju potpisuje Eno Peci.

Raskošni bal "bogatih i moćnih" ove godine krasilo je 30 tisuća cvjetova, među kojima su dominirali cvjetovi ranunkule iz Austrije i Italije, dovezeni za samo jednu noć.

Atrakcija večeri bila je ugledna gošća, američka glumica Melanie Griffith, koja je za pojavljivanje na bečkom Opernballu od austrijskog građevinskog poduzetnika Richarda Lugnera dobila pozamašnu svotu novca. 

Danas je bečki bal događaj prestiža i pokazivanja, a na njega dolaze bogati i slavni iz cijelog svijeta. To posebno veseli organizatore koji zadovoljno trljaju ruke jer ove godine očekuju zaradu od oko 1,5 milijun eura.

Zadovoljan posjetom je i ravnatelj bečke Državne opere Dominique Meyer koji je istaknuo kako je "iz godine u godinu međunarodno zanimanje za bal sve veće".

Antipod bečkom Opernballu bili su prosvjedi protivnika "bala bogatih i moćnih" iz redova Komunističke mladeži Austrije pod geslom "Eat the Rich". Čak je nekoliko stotina policajaca čuvalo pristup i prostor oko Bečke državne opere. Dok policija spominje oko 90 prosvjednika, organizator ih navodi 200.

Znanstveni skup U Beču obilježena 175. godišnjica Matice hrvatske Petar Tyran Tradicija Koruški Slovenci na 71. hrvatskom balu gradišćanskih Hrvata u Beču Sajam Mario Harapin Zadovoljan poslom u Austriji, no planira se vratiti u domovinu
  • ŠtoReći:

    Bili bi i mi Beč da nas nisu okupirali prije 100 godina i od tada kola krenuše nizbrdo....