Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Vratile se kući nakon školovanja u Beču

Posebno je ove Zagrepčanke razveselilo to da su ih došli čuti naši iseljenici, s kojima su se družile dok su studirale na Bečkom sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost
15. svibnja 2017. u 09:22 0 komentara 1137 prikaza
Katarina Javora i Marija Lešaja
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/5

U sklopu Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017., u crkvi sv. Petra, sopranistica Marija Lešaja i orguljašica Katarina Javora, svojim koncertnim umijećem oduševile su Bečane i njihove strane goste.

Miss Supernational Austrije Izbor Hrvatske ljepotice u Beču

Sjajno uigrane umjetnice ponudile su publici niz sakralnih vokalno-instrumentalnih poslastica. 

Marija Lešaja svojim kristalno čistim sopranom izvodila je Haydnov "Benedictus", Jelićevu "Cantante Domino", Mozartov "Agnus Dei", Zajčevu "Ave maris stella", Rossinijev "Crucifix", Händelovu "Ombra mai fu", a Katarina Javora pratila ju je na orguljama i predstavila se dojmljivim solo svirkama Papandopula, Bacha te drugih svjetski poznatih autora.

Publika ih je nagradila burnim i dugotrajnim pljeskom, a zauzvrat su mlade hrvatske glazbenice odsvirale još jedan dodatak.

"Sretne smo da smo imale priliku nastupiti u ovoj prekrasnoj crkvi u Beču", rekla je sopranistica Lešaja, uime obje glazbenice. 

Posebno je ove Zagrepčanke razveselilo to da su ih došli čuti naši iseljenici, s kojima su se družile dok su studirale na Bečkom sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost.

Marija Lešaja rođena je u Zagrebu 1983. godine, gdje je nakon studija filozofije i sociologije upisala i završila Muzičku akademiju. Nakon toga otišla je na dvogodišnje usavršavanje u Beč, na Sveučilište za glazbu i dramsku umjetnost. Od 2017. članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Katarina Javora rođena je 1986. godine u Zagrebu, gdje se i školovala. Diplomirala je studij glazbe (orgulje, čembalo) na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Diplomski studij orgulja (koncertni smjer) i čembala završila je i na Bečkom sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost. Od 2000. orguljašica je u župnoj crkvi sv. Male Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu. Trenutačno predaje orgulje i čembalo u glazbenoj školi "Brkanović".

Obje glazbenice, nakon školovanja u Beču, vratile su se u Hrvatsku, gdje sada rade i uspješno glazbeno djeluju. 

Organizator koncerta bila je Matica hrvatska Beč, na čelu s pijanisticom dr. Željkom Caparin. Događaju je prisustvovala i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković te savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske Domagoj Marić.

ICDO Beč Hrvat s velikim međunarodnim iskustvom priznao: Srce vuče kući Željka Caparin Doktorska disertacija Željka Caparin predstavila Bečanima stvaralaštvo Blagoja Berse Mijo Bijuklić Svestrani Slavonac Hrvat u Beču na dosad neviđeni način spojio poeziju i kulinarstvo
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.