Naslovnica Vijesti

Marija Terezija dobila svoju poštansku marku

Vrijednost marke je 15 kuna. Potpisuje ju Svetlana Milijašević, dizajnerica iz Slovenije
16. svibnja 2017. u 09:10 0 komentara 473 prikaza
Beč
Foto: Thinkstock

U povodu obilježavanja 300. obljetnice rođenja Marije Terezije, Savez austrijskih filatelističkih udruga predstavio je u Beču izdanje prigodne poštanske marke. To je zajednički projekt poštanskih uprava Hrvatske, Austrije, Mađarske, Slovenije i Ukrajine.

Hrvatski bal Hrvatski bal u Beču Gradišćanski Hrvati dobili svoju poštansku marku. Otkrijte kako izgleda i koliko će stajati

Prisutnima na skupu, na kojem su se okupili predstavnici diplomatskih zborova zemalja sudionica u tom projektu i predstavnici poštanskih uprava izdavatelja prigodne poštanske marke, obratila se hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković te Diana Nola Živković, pomoćnica izvršne direktorice Ureda za korporativni marketing i razvoj Hrvatske pošte, istaknuvši društveno-političku i kulturnu važnost ovog međunarodnog projekta.

Vrijednost marke je 15 kuna. Potpisuje ju Svetlana Milijašević, dizajnerica iz Slovenije. Naziv izdanja je: 300. obljetnica rođenja Marije Terezije. Redni broj marke: 1106, a datum izdanja 13. svibanj 2017. godine. Naklada je 40 tisuća blokova. 

Motiv je portret Marije Terezije, uz naznaku Vojno-povijesni muzej/Vojno-povijesni Institut u Beču.

Marija Terezija | Autor : Hrvatska pošta Foto: Hrvatska pošta

Marija Terezija (1740. – 1780.), bila je ugarska, češka i hrvatska kraljica te austrijska nadvojvotkinja. Kao supruga Franje I. Lotarinškog, rimsko-njemačkog cara, nosila je i titulu carice. Ona je bila jedina žena vladarica u Habsburškoj Monarhiji.

Tragovi njezinog rada vidljivi su i danas diljem srednje Europe, pa tako i u Hrvatskoj.

Ivan Bjelovučić Poznati pilot Hrvati i njihovi potomci na stranim poštanskim markama: Ivan Bjelovučić Vinko Romanik Vinko Romanik Prvi Hrvat na australskoj poštanskoj marki Faust Vrančić Vrančićev padobran na mađarskoj marki Hrvati na stranim poštanskim markama: Faust Vrančić
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.