Naslovnica Vijesti

Odabrani dobitnici Mini-Metrona za 2018.

Nagrada je priznanje i svima onima koji su u proteklih 25 godina marljivim radom i zalaganjem odgojili brojne naraštaje hrvatske djece na njihovom materinskom jeziku
05. ožujka 2019. u 09:46 0 komentara 20 prikaza
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Kulturnu nagradu gradišćanskih Hrvata Mini-Metron, koju Hrvatski centar u Beču dodjeljuje mladim naraštajima za očuvanje hrvatskog jezika, kulture i identiteta, sedmeročlani Ocjenjivački sud za 2018. godinu jednoglasno je odlučio dodijeliti dvojici dobitnika. 

Za 2018. Donosimo tko su dobitnici Kulturne nagrade gradišćanskih Hrvata 'Metron'

To su Grajam & Recital, natjecanja u pjevanju i recitiranju pjesmica koja su 1998. godine pokrenuta unutar Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću sa sjedištem u Željeznom te dvojezični, hrvatsko-njemački Dječji vrtić Viverica, osnovan 1993. godine unutar Hrvatskog centra kao sekcije Hrvatsko-gradišćanskog kulturnog društva u Beču.

U obrazloženju navedene odluke stoji da se ocjenjivački sud ove godine odlučio za dva ravnopravna dobitnika kulturne nagrade "zbog aktualnosti i važnosti dvaju ustanova za djecu i mladež, a obje su prošle godine proslavile jubilarne godišnjice svoga postojanja – Grajam & Recital 20., a Dječji vrtić Viverica Beč 25. obljetnicu".

Mini-Metron VIDEO Dodijeljen Mini-Metron za 2016.

Hrvatski centar dodjelom Mini-Metrona natjecanju Grajam & Recital želi posebno vrednovati i nagraditi idejne začetnike ovih dvaju natjecanja i osobe koje su ih realizirale te Hrvatsko kulturno društvo u Gradišću kao pokrovitelja tih dvaju atraktivnih i uspješnih natjecanja djece i mladih, posebno na području širenja i očuvanja hrvatskog jezika. Kao zaslužne osobe za ovaj uspješan projekt navode se mag. Zlatka Gieler, akademik dr. Nikola Benčić, Feri Fellinger i grupa Pax, a kasnije i Tome Janković, Jelka Perušić, Katarina Zvonarić i drugi.

Dodjelom Mini-Metrona Dječjem vrtiću Viverica u Beču, Hrvatski centar nagrađuje sve one koji su pomogli da se 1993. godine ostvari dugogodišnji san i želja čelnika unutar Hrvatsko-gradišćanskog kulturnog društva i Hrvatskog akademskog kluba te osnuje dvojezična Viverica kako bi djeca gradišćanskih i svih ostalih Hrvata mogla od malih nogu kroz vježbu i igru učiti hrvatski jezik.

Nagrada je priznanje i svima onima koji su u proteklih 25 godina marljivim radom i zalaganjem odgojili brojne naraštaje hrvatske djece na njihovu materinskom jeziku.

Snježana Herek Snježana Herek Novinarki Večernjeg lista uručena nagrada za kulturu Metron 2016.

Prema informacijama iz Hrvatskog centra, svečano uručenje nagrade dobitnicima predviđeno je u proljeće, vjerojatno u svibnju ove godine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.