Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Upoznajte sestre zbog kojih su Kanađani zapjevali na hrvatskom

Kompozitorica, profesorica glazbe i operna pjevačica Julijana odrasla je u Mississaugi, u obitelji u kojoj se svi bave glazbom. Roditelji Jadranka i Henry zaljubljenici su u hrvatski folklor i godinama aktivni u kolo grupi Zrinski-Frankopan iz Toronta
27. lipnja 2018. u 09:43 0 komentara 1596 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/5

Protekli vikend bio je uzbudljiv za hrvatsku kulturnu scenu u Kanadi. Naime, uz nekoliko poznatih hrvatskih opera u Lijepoj Našoj, osmišljena je nova "izvandomovinska" pod nazivom Padajuća zvijezda, kompozitorice Julijane Hajdinjak. 

Norval Nikad veći i nikad ljepši folklorni festival. Domovina mora biti ponosna na svoju dijasporu

Tako je hrvatski glazbeni Panteon dobio novu operu koju je prikazala Vera Causa Opera u premijernim izvedbama u Waterloou i Cambridgeu. 

Padajuća zvijezda zapravo je legenda o tome kako nastaju zvijezde padalice. To je ujedno i ljubavna priča ispričana na dva jezika, hrvatskom i engleskom, koji se lijepo isprepliću i nadopunjuju. 

Julijana je bila nadahnuta kratkom pričom "Zašto zvijezde padaju" koju je još u 6. razredu na hrvatskom jeziku napisala njezina sestra Danijela.

"Hrvatski je bio moj prvi jezik iako pripadam drugom naraštaju Hrvata rođenih u Kanadi. I prije sam pjevala arije iz hrvatskih opera, a ponosna sam što smo sestra Danijela i ja same uspjele pretočiti libretto u vokalne dionice i što smo ostvarile želju za afirmiranjem hrvatskog jezika kroz našu izvornu glazbu u Kanadi", rekla je Julijana.
 
Brojne opere izvode se na izvornim jezicima poput talijanskog ili njemačkog pa je naša sugovornica slijedila tu tradiciju. Ovaj ambiciozni pothvat bio je ujedno i njezin diplomski rad u kojem je nadmašila sva očekivanja svojih mentora i profesora. 

U orkestru je bilo zastupljeno više od 20 instrumenata pa su vokalne i glazbene dionice ostvarile izvrsnu sinergiju.

Julijana je naglasila kako je uvijek voljela astronomiju. Stoga su njezini glavni likovi Luna, Solaris, Aurelia, Stelo i Astra. Mjesec Luna izvodi naraciju, jedini je od likova ukliješten između svjetova; nebeskog i zemaljskog. On uvijek pjeva na engleskom jeziku.

Kompozitorica, profesorica glazbe i operna pjevačica Julijana odrasla je u Mississaugi, u obitelji u kojoj se svi bave glazbom. Roditelji Jadranka i Henry zaljubljenici su u hrvatski folklor i godinama aktivni u kolo-grupi Zrinski-Frankopan iz Toronta. 

"Mi smo svakako glazbena obitelj. U kući nam uvijek nešto svira ili netko pjeva", napomenula je Julijana, čija sestra Danijela također studira glazbu na Sveučilištu Wilfried Laurier.

"Obje smo primile klasično obrazovanje i uz to smo pisale pjesme i glazbene kompozicije, ali ovo nam je prvo djelo u klasičnom žanru. I moja prva velika prilika da iskoračim u novo područje djelovanja", otkrila je naša sugovornica.

Iako je ovo Julijanina prva operna premijera, za vrijeme studija nagrađena je za svoje glazbene radove. Talent je pokazivala već od treće godine. 

Tijekom srednje škole glazbenog smjera bila je usredotočena na pjevanje, a nastupala je kao gostujuća pjevačica na koncertu Rolling Stonea u Torontu te na predstavama Cirque du Soleil.

Operne premijere Padajuće zvijezde dočekane su s uzbuđenjem i u hrvatskoj zajednici. Uz dobru posjećenost, mnogi su na društvenim mrežama podijelili oduševljenje.

Antu Milardovića iz Kitchenera, velikog obožavatelja hrvatske glazbe i učitelja tambure, posebno se dojmilo što su operni pjevači, inače Kanađani, bili tako dobri u izvođenju hrvatske opere. 

"Uistinu sam oduševljen Julijaninim uratkom. Ova mlada djevojka pokazala je svoju brilijantnost u pisanju tako dirljive priče. Čestitam i sestri Danijeli te cijelom orkestru i svim izvođačima", zaključio je naš sugovornik.

Sandra Bezić Primljena u Kuću slavnih Veliko priznanje za kanadsku Hrvaticu Matija Pavković Poljoprivreda Ima li dijaspora neki novi plan? 'Gdje drugi vide prepreku, ja vidim priliku. Možemo uspjeti' Pokrenula peticiju EKSKLUZIVNO: Upoznajte ženu koja je na noge digla hrvatsku dijasporu: Mislite li stvarno da smo glupi i zaostali?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.