Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Veliko priznanje za kanadsku Hrvaticu

Dušan Bezić bio je jedan od najaktivnijih kanadskih Hrvata tijekom stvaranja hrvatske države
27. travnja 2018. u 12:20 0 komentara 3458 prikaza
Sandra Bezić
Foto: Ana Bačić

Skate Canada, organizacija iz čijih je redova poteklo dosta talentiranih sportaša, na svojoj stranici podijelila je priču o uspjehu Sandre Bezić. A najnovije priznanje ova kanadska Hrvatica dobila je od Svjetske organizacije i Muzeja umjetničkog klizanja u Colorado Springsu u Kaliforniji – primljena je u Svjetsku kuću slavnih.

Dušan Bezić Dušan Bezić Kako je Šoltanin završio na tankom ledu! Iseljenička priča iz Kanade

"Bezić je najpoznatija po koreografijama natjecateljskog klizanja i kao televizijska komentatorica. Njezine poznate koreografije rađene su za olimpijskog prvaka Briana Boltana (1988.), Kristi Yamaguchi (1992.) i Taru Lipinski na Olimpijadi 1998. godine. Zahvaljujući tome Bezić su već dodijeljene tri najprestižnije nagrade: Gemini (Kanada), Emmy (Sjedinjene Američke Države) i Golden Rose nagrada (Švicarska)", navodi se u razlozima za ovogodišnju pobjedu...

U međuvremenu, Sandrin otac Dušan Bezić, koji je član Kanadsko-hrvatske komore i AMCA-e Toronto, radosno je podijelio priču o najnovijem uspjehu svoje kćeri: "Uistinu sam ponosan otac. Moja pokojna supruga Anđelina, koja je brinula o Sandrinoj karijeri, bila bi presretna da je doživjela ovaj trenutak".  

Sandrini roditelji potječu s otoka Šolte. Dušan Bezić bio je jedan od najaktivnijih kanadskih Hrvata tijekom stvaranja hrvatske države.

Svoju životnu priču Sandra je podijelila u knjizi "Strast klizanja – Intimni pogled na umjetničko klizanje", izdanoj 1995. godine. Od spomenutog djela kanadska TV mreža CBC napravila je jednosatni dokumentarni film. 

U uspješnoj klizačkoj karijeri Sandra je nastupala u paru sa svojim bratom Valom Bezićem. Njih dvoje postali su prvaci Kanade u klizanju u parovima 1970. godine. Sljedeći veliki uspjeh bio im je nastup na Zimskim olimpijskim igrama 1972. 

Nakon završetka profesionalne karijere Sandra je ostala aktivna u svijetu sporta i raznih vrlo gledanih TV produkcija, dok se Val posvetio građevinskom poduzetništvu. Čak 11 godina emitiranja na HBO mreži serijala "Zvijezde na ledu", njezin je najveći produkcijski uspjeh, dok je jedna epizoda nagrađena Emmyjem.

Veliku popularnost na kanadskoj CBC televiziji imala je i u reality showu "Borba klizaljki" u kojoj se natječu parovi hokejaša s klizačicama. Objedinjujući ova dva popularna sporta u Kanadi, Sandra je u svojoj emisiji ostvarila zabavnu i publici simpatičnu "bitku" slavnih osoba. Hokejaši su, naravno, bili nespretni dok su pokušavali elegantno kružiti na ledu uz zvukove popularnih melodija.

Ubrzo nakon što je "Borba klizaljki" završila s emitiranjem, 2010. godine Sandra je primljena u Kuću slavnih kanadskog klizačkog saveza. Osam godina poslije i Svjetska klizačka organizacija prepoznala je njezin doprinos populariziranju ovog sporta proglasivši je pobjednicom za 2018. godinu.

Toronto Metros-Croatia Toronto Metros-Croatia Prošlo je 40 godina od velike hrvatske utakmice Tatjana Hutinec Hrvatica iz Toronta Mojom zaslugom je poletio anđeo u reklami za poznati Philadelphia sir Dušan Bezić Veliko srce Kako su hrvatski iseljenici pobijedili u Domovinskom ratu. Od samo 500 dolara mirovine, 75 je otišlo u Hrvatsku
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.