Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Tko je Matea Tadić, Hrvatica koja je postala bankarska zvijezda u Austriji?

Matea se bacila na posao, radila je od jutra do noći, od 70 do 80 sati tjedno, a što je i uobičajeno u investicijskom bankarstvu
02. svibnja 2019. u 22:13 6 komentara 15376 prikaza
Foto: Facebook

Matea Tadić rođena je 1996. u Villachu. Najmlađe je dijete u obitelji (ima dvije starije sestre), njezini roditelji su bosanskohercegovački Hrvati. Školovala se u CHS-u Villach, gdje je i maturirala. S 18 godina dobila je svoj prvi posao (u uredu gradonačelnika Villacha), a 2017. pridružila se Pallas Capital Investmentbankingu u Beču. Ovu zanimljivu priču o uspjehu mlade Hrvatice iz Austrije donosi kurier.at. 

David Wamberger i Mate Babić Zagrepčanin iz Austrije u pionirskom projektu za ugostiteljske objekte

Oni koji poznaju Mateu reći će da je još od malih nogu bila odlučna i samouvjerena. Dijete je bh. Hrvata koji već odavno žive u austrijskoj Koruškoj. Odrasla je u ekonomičnoj obitelji uz mnogo odricanja i bez ikakvog luksuza. Samo tjedan dana nakon završene mature potpisala je ugovor o radu, i to ne bilo gdje nego u uredu gradonačelnika Villacha. 

"Za taj posao kandidirala sam se još tijekom posljednje školske godine", kaže Matea. Tamo je radila dvije godine prije nego što joj se život "okrenuo naglavačke". 

"Posao je bio zabavan, ali nije mi bio doista i izazovan. Osim toga, htjela sam otići u Beč", otkriva. 

Martin Jurić Hrvat iz Austrije za svoj prvi čips s tartufima dobio mnoštvo pohvala

Upoznala je Floriana Koschata, bečkog investicijskog bankara, koji je tada zbog poslovnih obveza boravio u Villachu. 

"Razgovarali smo i na kraju je rekao da vjeruje da ću se dobro uklopiti u njegovoj tvrtki. Mjesecima kasnije iznenada me nazvao i rekao da ima posao za mene u Beču. Jednostavno nisam mogla vjerovati svojim ušima, znala sam, ovu priliku sigurno neću propustiti", priznaje.

Volja je najvažnija 

Već sutradan napustila je svoj uredski posao, otputovala u glavni grad Austrije, obavila službeni razgovor za posao i postala najmlađa zaposlenica tvrtke u dobi od samo 20 godina i to bez završenog strukovnog smjera iz područja bankarstva. 

"Tada mi je šef jasno rekao sljedeće: 'Obrazovanje je važno, ali to nije prepreka ako ga nemate. Tvoja volja je najvažnija'", priznaje naša sugovornica. 

Matea se bacila na posao, radila je od jutra do noći, od 70 do 80 sati tjedno, a što je i uobičajeno u investicijskom bankarstvu. 

Igor Vukančić Hercegovac radi kao šaptač konjima u Austriji

"Učila sam iz stručne literature i od starijih kolega. Išla sam i izvan svojih granica kao početnik, morala sam naučiti kako se nositi s porazom i zastojima. Uspjeh u pregovorima nije uvijek pozitivan, 80 posto pregovora u poslu zapravo ne daje rezultate. I iznad svega, trebate jednu stvar: osobnu viziju kamo želite ići i dokle želite stići. Morate znati točno što želite postići svakog dana i zašto to radite", napominje Matea. 

"Vaš cilj mora biti osoban i što konkretniji. Primjerice: 'Želim kupiti majci zlatni sat za Božić' ili 'Ja ću zaraditi svoj prvi milijun s 25'", ističe Matea. Za nju su sve to realni ciljevi. 

Zarada i prihodi 

"Radim posao iz snova. Kao i većina ljudi, uvijek sam htjela imati mnogo novca. Zato što to omogućuje mnoge stvari o kojima sanjate. Ne zanima me kupnja ili druženje s prijateljima. To je gubljenje vremena", tvrdi. 

Ne govori previše o vlastitom odricanju. Ali ponekad zna i zapjevati jer je, kako kaže, nadarena reperica. 

Sajam Mario Harapin Zadovoljan poslom u Austriji, no planira se vratiti u domovinu

"Glazba mi pomaže procesuirati neke stvari, a to je sjajan način da balansiram svoj posao", dodaje naša sugovornica, zaključivši: "Ova vrsta zarade temelji se na prihodima, obično oni iznose od 10 do 30 posto iznosa investicijskih projekata. Uz milijune dolara, to je znatan iznos".