Naslovnica Priče

Zagrepčanin iz Austrije u pionirskom projektu za ugostiteljske objekte

Mladenačka radoznalost potaknula ga je da svoju budućnost potraži u drugim zemljama, ali bi se ljeti uvijek vraćao i uživao u našem moru s prijateljima iz djetinjstva
15. ožujka 2019. u 09:16 0 komentara 194 prikaza
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Plastični materijali prvi put se javljaju 1930-ih godina, ali masovna proizvodnja počinje 1950-ih. Pretpostavlja se da je do danas proizvedeno nevjerojatnih devet milijardi tona (za usporedbu, tom bi se količinom moglo pokriti područje veličine Argentine). Polovica te količine proizvedena je u posljednjih 13 godina. 

Gradnja Izvoze u Švedsku Uspjeli u Slavoniji: Založili smo nekretnine svojih roditelja, podigli kredit i krenuli

Plastika je 1976. godine postala najviše korišten materijal na svijetu i danas je nezamjenjiva. Život kakav znamo, kao i budući razvoj, bez nje je nezamisliv. Ono što u svemu ovome nije dobro jest naš odnos prema njoj, odnosno prema proizvodima napravljenim od plastike. Ubrzani razvoj i sve brži tempo života doveo je do potrebe za proizvodima koje jednom (najčešće vrlo kratko) upotrijebimo i nakon toga bacimo. Rezultat toga je golema količina smeća koja je, nažalost, često neodgovorno odbačena i neadekvatno zbrinuta. Kao reakcija na to, sve se više potiče odgovorno gospodarenje plastičnim otpadom, njegovo recikliranje, kao i izbjegavanje proizvoda za jednokratnu upotrebu (ako nisu od biorazgradiva materijala). 

Ivanka Čoga PRIČA IZ ŠIBENIKA Dok drugi odlaze iz Hrvatske, Ivanka se vratila u rodni kraj

Nelomljiva zamjena za staklo

Na tragu toga nastalo je 2017. godine jedno trgovačko društvo, projekt u razvoju otvoren za sve nove ideje i tehnologije u skladu s prirodom. Ideja dvojice osnivača bila je stvoriti vlastiti pogon za izradu polikarbonatnih čaša za višekratnu uporabu. Polikarbonat (vrsta plastike koju su prvi put 1958. godine proizveli Bayer i General Electric) kao materijal je izabran zbog svoje trajnosti i otpornosti na lom. 

Polikarbonat sve se češće javlja kao zamjena za staklo jer može biti jednako transparentan, a za razliku od stakla, vrlo teško se lomi. Te njegove karakteristike i zadovoljavanje svih normi vezanih uz prehranu čine ga idealnom zamjenom za staklene čaše u klubovima, bazenima, wellnessima, kao i na različitim javnim događajima (koncertima, festivalima, svečanostima...), a sve više i u kafićima i na terasama. 

Obitelj Jakić Povratnici iz Kanade Vratili se u domovinu koja ih je teško prihvatila: Mito? Neće ići. Ni lipe...

Osnivači tvrtke za tu namjenu su David Wamberger i Mate Babić. David Wamberger uspješan je poduzetnik u ugostiteljskoj djelatnosti koji živi u Austriji, a radi u Njemačkoj. Mate Babić sa suprugom Senkom ima tvrtku koja se bavi izradom proizvoda od plastike, uz ostalo i izradom plastične ambalaže za farmaciju. David je rođen u Zagrebu, ali je svoje djetinjstvo proveo u Voloskom, pokraj Opatije. Mladenačka radoznalost potaknula ga je da svoju budućnost potraži u drugim zemljama, ali bi se ljeti uvijek vraćao i uživao u našem moru s prijateljima iz djetinjstva. Iz jednog takvog ponovnog susreta nastala je ideja o kapitaliziranju iskustva i znanja, na temeljima ideje o općem dobru i win win kombinaciji za sve sudionike, od početka proizvodnje pa do krajnjeg korisnika, ali u skladu s ekološki prihvatljivim proizvodima. 

 

Bartol Matić

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.