Od 14. studenoga 1974.

Upoznajte Hrvatsku katoličku misiju Hagen koja okuplja dvije tisuće vjernika

Foto: Adolf Polegubić
1/5
16.11.2018.
u 10:23

Mise se služe svake nedjelje u crkvi sv. Mihaela u Hagenu, a svake druge nedjelje i u Wittenu u bolničkoj kapeli bolnice sv. Marije. U misiji se održava vjeronauk za djecu različite dobi

Hrvatska katolička misija Hagen nalazi se u pastoralnom području Sjeverna Rajna i Vestfalija, a djeluje u sklopu Nadbiskupije Paderborn. Danas broji oko dvije tisuće vjernika.

Od 1964. do 1966. godine na njezinu području djelovao je svećenik Zagrebačke nadbiskupije vlč. Josip Sukner. Do 1974. pastoralnu skrb o Hrvatima na području Hagena preuzeo je svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije vlč. Josip Strujić (1966. – 1974.). 

Misija je osnovana na blagdan sv. Nikole Tavelića 14. studenoga 1974., a njezinim voditeljem imenovan je vlč. Stjepan Vrdoljak (1974. – 2014.), svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Od 2014. do danas misiju vodi svećenik Varaždinske biskupije vlč. Damir Kovačić, koji je ujedno i voditelj Hrvatske katoličke misije Schwelm-Lüdenscheid.

Kao pastoralni suradnici u misiji su djelovali: Nediljko Kešina (1975. – 1977.), školska sestra franjevka mostarske Provincije Svete Obitelji s. Rafaela Kožul (1977. – 1978.), Anđelka Šušnjara (1979. – 1980.) i Giesela Kliewer (1981. – 2014). Dužnost pastoralne suradnice od 2015. obnaša Gordana Tunjić, koja je ujedno i pastoralna suradnica u misiji Schwelm-Lüdenscheid. Tajnik je Pero Tanjić.

Mise se služe svake nedjelje u crkvi sv. Mihaela u Hagenu, a svake druge nedjelje i u Wittenu u bolničkoj kapeli bolnice sv. Marije. U misiji se održava vjeronauk za djecu različite dobi. Djeluje i folklorna skupina. U socijalnoj službi pri Caritasu u Hagenu radi socijalni radnik Ante Đoja.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije