Naslovnica Priče

Brojne poteškoće u radu zbog velike teritorijalne rasprostranjenosti

Danas se u misiji radi sa svim uzrastima – djecom, mladima, odraslima i obiteljima. Organizira se vježbanje liturgijskog pjevanja te rad ministrantske skupine
23. studenoga 2018. u 00:01 0 komentara 143 prikaza
Foto: Adolf Polegubić
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatska katolička misija Krefeld Mönchengladbach nalazi se u pastoralnom području Sjeverna Rajna i Vestfalija, a djeluje u sklopu Biskupije Aachen. Osnovana je 1972. i danas broji oko 1200 vjernika. Smještena je u sjevernom dijelu Biskupije Aachen. 

Od 14. studenoga 1974. Upoznajte Hrvatsku katoličku misiju Hagen koja okuplja dvije tisuće vjernika

Prije osnutka misije na tom području djelovali su svećenici iz Hrvatske katoličke misije Aachen te fra Živko Jure Petričević koji je bio kapelan u njemačkoj župi. Misiju od utemeljenja 1972. vode franjevci Franjevačke provincije Bosne Srebrene. 

Prvi voditelj bio je o. Petričević (1972. – 1974.), a misija je tada imala sjedište u Mönchengladbachu. Potom su voditelji bili fra Franjo Mušura (1974. – 1988.) i fra Mato Martić (1988. – 2009.). Od 2009. do 2017. na čelu misije bio je fra Šimo Grgić. Od 2017. voditelj je fra Ivica Radić. U misiji je kao pastoralna suradnica djelovala Ruža Petković (1990. – 1993.), a od 1996. do danas pastoralni suradnik je Jozo Perleta. Godine 1980. iz pastoralnih razloga njezino sjedište premješteno je iz Mönchengladbacha u Krefeld, gdje se i danas nalazi župni ured.

Schwelm-Lüdenscheid Hrvatska misija u kojoj možete zaplesati folklor

Mise se nedjeljom služe u crkvi sv. Alberta Velikog u Mönchengladbachu i u crkvi sv. Elizabete u Krefeldu, a povremeno i u kapeli gradske bolnice u Lobberichu. U misiji djeluju i župna pastoralna vijeća. Jedno je u Mönchengladbachu, a drugo u Krefeldu.

Misija u početku nije imala svoje prostorije za pastoralni rad i okupljanje vjernika, već je koristila njemačke župe, i to obično onih u čijim se crkvama slavila misa na hrvatskom jeziku, kao i u prostorijama Caritasa za strane sugrađane u Mönchengladbachu.

Danas se u misiji radi sa svim uzrastima – djecom, mladima, odraslima i obiteljima. Organizira se vježbanje liturgijskog pjevanja te rad ministrantske skupine. Vjernici se pripremaju za sakramente, posebno djeca i mladi za sakrament potvrde. Vjeronauk se održava u prostorijama župnog centra.

Mülheim a.d. Ruhr Krajem 1973. na ovom području bilo je 10 tisuća hrvatskih radnika

U misiji djeluje i mješoviti zbor, a članovi zbora su iz Krefelda i Mönchengladbacha. Povremeno djeluje i dječji zbor. Misijske prostorije danas se nalaze na adresi Von-Itter-Platz 7 u Krefeldu. Misija je djelovala i na karitativnom području, posebno u vrijeme Domovinskog rata, a pomaže i hrvatske misionare i misionarke u Africi. 

Pomagala je i u ponovnoj izgradnji porušenih crkvi u Bosni i Hercegovini. Davala je doprinose za školovanje učenika u biskupijskim školama u Sarajevu, a redovito pomaže i Caritas u Zagrebu i Sarajevu kao i Kruh sv. Ante – franjevački Caritas Bosne Srebrene u Sarajevu.

Poteškoću u pastoralnom radu predstavlja velika teritorijalna rasprostranjenost misije, a također prezaposlenost ljudi. Misija dvaput godišnje objavljuje i svoj list pod nazivom "Rafael". Njeguju se dobri odnosi s mjesnom njemačkom Crkvom i s drugim hrvatskim misijama. 

Köln Ova katolička misija okuplja čak 15 tisuća Hrvata

Godine 2012., bogatim programom koji je trajao tri dana, svečano je proslavila 40. obljetnicu postojanja i djelovanja. U misiji se organiziraju slavlja za poklade, blagdan sv. Nikole, a osobito se svečano slavi Dan sv. Antuna Padovanskog. U misiji su rado viđeni i drugi svećenici iz susjednih misijskih zajednica, ali i oni iz domovine koji dolaze pomagati ne samo za Božić, nego i za ostale prigode, duhovne obnove i sl. Misija ima i Facebook stranicu.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.