Krefeld Mönchengladbach

Brojne poteškoće u radu zbog velike teritorijalne rasprostranjenosti

Foto: Adolf Polegubić
1/4
23.11.2018.
u 00:01

Danas se u misiji radi sa svim uzrastima – djecom, mladima, odraslima i obiteljima. Organizira se vježbanje liturgijskog pjevanja te rad ministrantske skupine

Hrvatska katolička misija Krefeld Mönchengladbach nalazi se u pastoralnom području Sjeverna Rajna i Vestfalija, a djeluje u sklopu Biskupije Aachen. Osnovana je 1972. i danas broji oko 1200 vjernika. Smještena je u sjevernom dijelu Biskupije Aachen. 

Prije osnutka misije na tom području djelovali su svećenici iz Hrvatske katoličke misije Aachen te fra Živko Jure Petričević koji je bio kapelan u njemačkoj župi. Misiju od utemeljenja 1972. vode franjevci Franjevačke provincije Bosne Srebrene. 

Prvi voditelj bio je o. Petričević (1972. – 1974.), a misija je tada imala sjedište u Mönchengladbachu. Potom su voditelji bili fra Franjo Mušura (1974. – 1988.) i fra Mato Martić (1988. – 2009.). Od 2009. do 2017. na čelu misije bio je fra Šimo Grgić. Od 2017. voditelj je fra Ivica Radić. U misiji je kao pastoralna suradnica djelovala Ruža Petković (1990. – 1993.), a od 1996. do danas pastoralni suradnik je Jozo Perleta. Godine 1980. iz pastoralnih razloga njezino sjedište premješteno je iz Mönchengladbacha u Krefeld, gdje se i danas nalazi župni ured.

Mise se nedjeljom služe u crkvi sv. Alberta Velikog u Mönchengladbachu i u crkvi sv. Elizabete u Krefeldu, a povremeno i u kapeli gradske bolnice u Lobberichu. U misiji djeluju i župna pastoralna vijeća. Jedno je u Mönchengladbachu, a drugo u Krefeldu.

Misija u početku nije imala svoje prostorije za pastoralni rad i okupljanje vjernika, već je koristila njemačke župe, i to obično onih u čijim se crkvama slavila misa na hrvatskom jeziku, kao i u prostorijama Caritasa za strane sugrađane u Mönchengladbachu.

Danas se u misiji radi sa svim uzrastima – djecom, mladima, odraslima i obiteljima. Organizira se vježbanje liturgijskog pjevanja te rad ministrantske skupine. Vjernici se pripremaju za sakramente, posebno djeca i mladi za sakrament potvrde. Vjeronauk se održava u prostorijama župnog centra.

U misiji djeluje i mješoviti zbor, a članovi zbora su iz Krefelda i Mönchengladbacha. Povremeno djeluje i dječji zbor. Misijske prostorije danas se nalaze na adresi Von-Itter-Platz 7 u Krefeldu. Misija je djelovala i na karitativnom području, posebno u vrijeme Domovinskog rata, a pomaže i hrvatske misionare i misionarke u Africi. 

Pomagala je i u ponovnoj izgradnji porušenih crkvi u Bosni i Hercegovini. Davala je doprinose za školovanje učenika u biskupijskim školama u Sarajevu, a redovito pomaže i Caritas u Zagrebu i Sarajevu kao i Kruh sv. Ante – franjevački Caritas Bosne Srebrene u Sarajevu.

Poteškoću u pastoralnom radu predstavlja velika teritorijalna rasprostranjenost misije, a također prezaposlenost ljudi. Misija dvaput godišnje objavljuje i svoj list pod nazivom "Rafael". Njeguju se dobri odnosi s mjesnom njemačkom Crkvom i s drugim hrvatskim misijama. 

Godine 2012., bogatim programom koji je trajao tri dana, svečano je proslavila 40. obljetnicu postojanja i djelovanja. U misiji se organiziraju slavlja za poklade, blagdan sv. Nikole, a osobito se svečano slavi Dan sv. Antuna Padovanskog. U misiji su rado viđeni i drugi svećenici iz susjednih misijskih zajednica, ali i oni iz domovine koji dolaze pomagati ne samo za Božić, nego i za ostale prigode, duhovne obnove i sl. Misija ima i Facebook stranicu.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije