Vremeplov

Potomak iseljenika ostao iznenađen 'aktraktivnim i lijepim ženama' u Zagrebu

Foto: Matica
16.09.2018.
u 08:26

"Kada sam ovdje bio 1954., u Zagrebu je bilo automobila da si ih na prste mogao nabrojati, a danas se nema gdje parkirati"

Stephen Matošec iz Newtown Squarea u Sjedinjenim Američkim Državama tijekom svog četvrtog posjeta Zagrebu 1979. sa sobom je poveo i sina Jeronima, inače uglednog stručnjaka s područja atomske fizike koji živi u Los Angelesu.

Zanimalo nas je kako je ing. Jeronim Matošec kao poslovni čovjek našao volje i vremena da s ocem krene na ovo dugo i naporno putovanje.

"Želio sam upoznati rodni kraj svoga oca. Prvi put sam ovdje, ali vjerujem ne i posljednji. Svega sam nekoliko dana u Zagrebu, gradu u kojem se rodio i odrastao moj otac. Teško mi je nešto više reći o ovoj zemlji", ipak nam je rekao Jeronim Matošec.

"Pa ipak, i na prvi pogled, po ovoj živosti koja vlada na zagrebačkim ulicama po tom tempu u prometu, stambenim blokovima, po tome kako izgledaju ljudi, kako se odijevaju i ponašaju, mogao bih reći da je ovo vrlo dinamična zemlja koja ima brzi razvoj. Posebno me impresionira to prisustvo starog, autentičnog, uz novo, moderno. Hoću reći, u ovom gradu nalazite i bogatu tradiciju i ono suvremeno. Da ne zaboravim reći, isto tako sam impresioniran atraktivnim i lijepim ženama", nasmijao se naš sugovornik.

"Kada sam ovdje bio 1954., u Zagrebu je bilo automobila da si ih na prste mogao nabrojati, a danas se nema gdje parkirati. Morao sam ponovno doći u svoj zavičaj, u svoj Zagreb, koji uvijek nosim u srcu", otkrio nam je drhtavim glasom Stephen, zaključivši: "Želja mi je bila da i sin upozna zemlju iz koje potječe. A ni ja ne mogu dugo bez svog Zagreba. Tu sam odrastao, tu su mi rođaci, uspomene i prijatelji."

 

Matica, 1979.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije