John Barisich

Vratio se kući nakon 24 godine: Selo je ostalo gotovo isto kao što je i bilo

John Barisich
Foto: Thinkstock
19.02.2017.
u 12:25

Iz domovine je otišao još kao mladić. U međuvremenu je zaboravio i hrvatski jezik

Gradske ulice Zagreba i krovovi kuća bili su pokriveni snijegom: neobično doba za putovanje iseljenika da posjete svoj stari kraj. Godina je 1976.

Pa ipak, John Barisich, ribar koji lovi rakove u New Orleansu, iskoristio je mirne mjesece da u Sućurju na Hvaru obiđe svoju staru majku i rodbinu.

>> U domovini je izgubio suprugu, a u Americi obojicu sinova: Otišao sam u svijet u jednom odijelu praznih džepova

Iz domovine je otišao još kao mladić, 1952. godine. U međuvremenu je zaboravio i hrvatski jezik.

"Zagreb mi se jako sviđa. Obišao sam s bratom neke muzeje, katedralu, sveučilišnu knjižnicu, modernu galeriju slika i druge znamenitosti. Sve ostavlja dobar dojam. Lijep, napredan i čist grad", rekao je John Barisich u intervjuu za Maticu 1976.

Ipak, nije na sve gledao s odobravanjem.

"Teška mi je samo ova vaša zima, poledica, a bez svog automobila... Ali selo, selo je ostalo gotovo isto kao što je i bilo. U Sućurju, Dubi i Igranima, kamo sam nosio male darove rođacima, sve je po starome", dodao je naš sugovornik. 

"Žene na leđima nose breme, kuće nemaju udobnosti, nema elektrike. A bez elektrike nema napretka. Gledajte, ja sam ribar, radim od zore do mraka sa svojim brodom na ušću Mississippija, ne dolazim katkada kući i po tjedan dana. Ali kad se vratim, čeka me svaka udobnost: televizijski aparat, hladnjak, kupaonica, a žena uzme oznojeno rublje s mene, baci ga u stroj za pranje, pritisne dugme i samo se pere. To je, eto, Amerika", zaključio je John Barisich.


Otokar Lahman

>> Posjetio domovinu nakon deset godina iseljeništva: Čuvam svoju kuću jer negdje moraš imati korijen

Komentara 18

ST
steiner
14:35 19.02.2017.

Za 24 godine neko može zaboraviti svoj jezik, ma dajte molim vas nađite nekog drugog lagati.

MA
mare0801
14:45 19.02.2017.

ovakvi su i moji Amerikanci.Kada dođu,samo kritiziraju i uspoređuju sve,ama baš sve.Skuhaš im jastoge,ribu,janetinu,"ubiješ" ih kolačima,a oni drobe o švedskom stolu za 8 dolara po osobi u tamošnjim motelima.Za poklone nam donesu sapune "dove",jer misle da toga u nas nema i bile sportske čarape,10 za dolar,bez pete.Ajme,mogla bi do sutra o njima...

Avatar Orlando!
Orlando!
14:34 19.02.2017.

e da netko može zaboraviti maternji jezik, to mi nije jasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije