Hrvoje Jurić

Otišao na put oko svijeta električnim biciklom pa ga u Kanadi dočekala hrvatska večera

Foto: Hrvoje Jurić
1/4
01.10.2019.
u 09:39

Zrinka je pozorno pratila njihovu rutu te ih je zamolila za usputno druženje u okolici Toronta. Dečki su se odazvali i upriličen je susret

Prva vožnja oko svijeta na električnom biciklu avanturista i strastvenog biciklista Hrvoja Jurića, zahvaljujući hashtagu #giantworldtour, dobro je pokrivena na društvenim mrežama.

Upravo zato Hrvojeva pratiteljica na Twitteru Zrinka Burić odlučila ga je dočekati na njegovu proputovanju kroz Kanadu i pružiti mu moralnu podršku.

"Ovaj put oko svijeta primijetila sam na Twitteru i zainteresirao me, pogotovo zato što je Hrvoje iz Slavonije, a znam da ljudi iz tih krajeva imaju teže uvjete za bilo kakav uspjeh", rekla je Zrinka.

Tijekom nekoliko mjeseci Hrvoje je sa svojim prijateljem i snimateljem Matijom Pospihaljem prošao dio Europe, Rusiju, Australiju, Sjevernu Ameriku, Aljasku i uskoro će se opet dočepati Starog kontinenta. Krajem tjedna čeka ih let zrakoplovom iz Halifaxa na istočnoj obali Kanade do Portugala. Time će pokušati oboriti Guinnessov rekord za prvu vožnju oko svijeta na električnom biciklu. 

Zrinka je pozorno pratila njihovu rutu te ih je zamolila za usputno druženje u okolici Toronta. Dečki su se odazvali i upriličen je susret u petak navečer nakon nekih 300 kilometara vožnje kroz Ontario. Za Hrvoja je to dnevni maksimum.

"Iako smo imali tek nekoliko sati za druženje, drago mi je što smo se uspjeli naći na sam Matijin rođendan i nazdraviti kanadskim pivom", istaknula je Zrinka, inače vrlo aktivna predsjednica Folklorne kolo skupine Kralj Zvonimir u Norvalu. 

Tom prilikom dečke je na svjetskom proputovanju dočekala s domaćom pečenom slaninom, čvarcima i hrvatskim slasticama te trenirkom i majicama kolo-skupine i nogometnog kluba Norval Croatia. Hrvoje i Matija nisu skrivali oduševljenje pa su se drugi dan pohvalili na Twitteru i Facebooku svojim "hrvatskim doručkom".

"U mjesec dana puta kroz Kanadu prvo smo jednu noć odsjeli u Edmontonu kod mog prijatelja iz Orahovice Tomislava Čička koji je ovdje doselio prije šest godina. Doveo je i svoju obitelj te razvio dobar posao u instalaciji ravnih krovova i popravaka krovnih površina", naglasio je Matija, i sam rođeni Orahovičanin. 

Sljedeći susret s Hrvatima u Kanadi bio je u Windsoru, na samoj granici sa Sjedinjenim Američkim Državama. Tamo ih je dočekao Hrvojev rođak Hrvoje Šarić. 

Od zanimljivosti u Kanadi sjećaju se zaleđene ceste u provinciji Manitobi gdje je Hrvoje pao i razbio naočale te mnogih "bliskih susreta" s divljim životinjama. Posebno ih je oduševio Yukon.

Hrvoje smatra da su krajolici Britanske Kolumbije prekrasni, a nešto ga manje oduševljavaju urbani kanadski dijelovi. Nakon druge čaše piva junak naše priče prisjetio se svog kućnog ljubimca, psa Ene, koju je morao ostaviti u Hrvatskoj još u lipnju kada su započeli ovu veliku avanturu. Izračunao je da je već 111 dana bez Ene, ali zna da je ona u dobrim rukama. 

U večernjim satima stignu pratiti društvene mreže, objaviti nešto i prebaciti videomaterijal s kamera na računala. Pitamo ih za planove nakon ovoga hrabrog pothvata, a Hrvoje otkriva da ima mnogo materijala za ilustriranu putopisnu knjigu dok će se Matija posvetiti produciranju filma. Za to imaju mnoštvo materijala, nema sumnje...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije