Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvati u Kanadi prisjetili se velikog Olivera: Razumio je iseljenike, znao je kako je teško biti daleko od rodnog kraja

Oliverove najpopularnije pjesme u pratnji klavijatura otpjevao je Emir Cerić, a kompilaciju videomaterijala o njegovu životu pripremila je mlada pjevačica iz hrvatske zajednice u Kanadi Danijela Hajdinjak
23. travnja 2019. u 09:39 0 komentara 604 prikaza
Foto: Ana Bačić

Multimedijalna prezentacija u spomen Oliveru Dragojeviću održana je u Baka Gallery Caffeu u Torontu, u organizaciji članova tamošnje AMCA-e.

Novi Zeland I Klapa Samoana oprostila se od Olivera!

Udruga koja okuplja bivše studente hrvatskih fakulteta već nekoliko godina priprema slične kulturne događaje s odličnim odjekom u hrvatskoj zajednici u južnom Ontariju. Tako su dosad održane prezentacije u čast stote godišnjice rođenja Antuna Gustava Matoša, te povodom smrti Leonarda Cohena i Arsena Dedića.

"Gostima su se posebno svidjele crtice iz Oliverova života. Dobili smo mnogo pohvala, a da su posjetitelji bili zadovoljni, potvrđuje i činjenica da se nakon programa pjevalo i plesalo uz živu izvedbu njegovih pjesama. Sve u svemu, sretni smo što je nakon više od mjesec dana priprema homage ovom možda najvećem hrvatskom pjevaču protekao na najbolji mogući način", rekao je Krešimir Mustapić, predsjednik AMCA-e Toronto.

Olivera možemo nazvati fenomenom hrvatske glazbe najviše zato što je na sceni proveo više od pedeset godina i oko sebe okupio mnoge naraštaje obožavatelja. Publici diljem svijeta poznat je po svojim nastupima u velikim koncertnim dvoranama. Tako ga se Hrvati u Kanadi sjećaju po nezaboravnom koncertu 2013. godine održanom u Living Arts Centru u Mississaugi. 

Oliver Dragojević Oduševljenje publike 'Oliver je najbolji, on je zauzeo moje srce'

Osim vremena provedenog "u pečalbi" po klubovima Zapadne Europe, živio je u Splitu za koji je bio vezan obiteljski, kulturno i emocionalno te u svojoj rodnoj Veloj Luci. Oliver je razumio naše iseljenike, znao je kako je teško biti daleko od rodnog kraja. On bi im uvijek ugrijao srce svojim nostalgičnim pjesmama o suncu, moru, životu i galebu.

"Drago nam je da su u našoj publici bili ljudi iz svih krajeva Lijepe Naše i dijelova Bosne i Hercegovine", napomenuo je Dubravko Barać, koji je porijeklom Splićanin. A za organizaciju ovog događaja AMCA-e Toronto najviše zasluga imaju upravo Splićani koji žive ovdje: Sanja Kusić, Dubravko Barać i Krešimir Mustapić. 

Oliverove najpopularnije pjesme u pratnji klavijatura otpjevao je Emir Cerić, a kompilaciju videomaterijala o njegovu životu pripremila je mlada pjevačica iz hrvatske zajednice u Kanadi Danijela Hajdinjak. Interes među posjetiteljima bio je velik. Ulaznice su rasprodane prije samog događaja. Čak se pojavilo više gostiju koji nisu imali rezervacije tako da je Baka Gallery Cafe bio rekordno pun.

Oliver Tribute Zanimljivost Hrvati u Argentini nazvali svoj bend po Oliveru Dragojeviću

"Pogled na Oliverovu 50. godišnju karijeru daje nam pravo vjerovati kako je svojim stilom pjesama pogodio žicu naših osjećaja. Kako je prošlog ljeta za njim plakala cijela Hrvatska, tako je plakala i Kanada", sa sjetom se prisjetila Sanja Kusić, profesorica francuskog jezika koja je bila suvoditeljica programa.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.