Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Kanadski magazin raspisao se o mladom Hrvatu koji lovi srndaće i sobove

Martin priča o svome djetinjstvu kada se veselio više ulovu koji je otac Mario donio kući nego li darovima ispod božićnog drvca
12. veljače 2019. u 09:46 0 komentara 1382 prikaza
Foto: Monster Whitetails

Kada se 19-godišnji Martin našao na stranicama poznatog lovačkog magazina u Kanadi "Monster Whitetailsa", hrvatski lovci bili su vrlo ponosni, osobito njegov otac Mario Pejić. 

Davorka Križaj Kapljić Od Zagreba do Kanade, od liječnice do književnice

Martin je inače član Hrvatsko-kanadskog lovačkog društva Sokol iz Norvala. Njegov trofejni srndać ovdje se smatra "kapitalcem" s 12 rogova, a pripada raširenoj pasmini bjelorepih srna koje su tipične za južni dio Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. 

"Ovim sportom počeo sam se baviti s 15 godina, a većinom lovim lukom i strijelom. Sezona lova na srne vrlo je kratka – samo tjedan dana. Ove godine mi se posrećilo da puškom ulovim ovog starijeg jelena", s ponosom ističe Martin kojem su srne strast.

Kada se otvori sezona lova, naš sugovornik u svoje "pohode" odlazi svaki dan, obično predvečer nakon povratka s fakulteta. 

U blizini obiteljske kuće Pejić nalazi se velika farma na kojoj rastu soja i kukuruz. Ovdje već u kolovozu Martin pripremi stupicu kao hranilište za srne. Zatim postavi kamere tako da zna kakve mu srne dolaze. Predvečer sam ili u društvu oca sjedi nekoliko sati i čeka svoj plijen. 

Jen Radman Zbog Hrvatske napustila dobro plaćene poslove u New Yorku i Londonu: Znam kako uspjeti

Obitelj se obično raduje mesu jer od srnetine pripremaju gulaš, roštilj, a odnedavno i kobasice. 

"Otac je najbolji mesar, on lovi već 15 godina u Kanadi, pa je do sada naučio kako iskoristiti što više srnina mesa", otkriva ovaj strastveni lovac.

Iako su rodom iz Hercegovine, kanadski krajolici i divljina koja obiluje divljači privukli su Pejiće da postanu vrsni lovci. Prije nekoliko godina Martinov otac ulovio je jednog od najvećih sobova koje su ikad ulovili hrvatski lovci u Kanadi. 

"To je bila prava grdosija", hvali se Martin, koji je tada išao prvi put u lov na sobove. 

Nova opera Upoznajte sestre zbog kojih su Kanađani zapjevali na hrvatskom

"Ne mogu izdvojiti skoro dva tjedna koliko traje lov zbog obaveza na fakultetu. Obično se ide 2300 kilometara od Toronta na sjeverozapad prema granici Ontarija i Manitobe. Većinom se vozi, onda se podigne lovački kamp i šest dana čekaju se sobovi. Tati se posrećilo da ulovi ogromnog 'musa'", ističe 19-godišnji Martin.

Ima godina kada se lovci vrate kući bez ičega, ali i druženje je važno. U lovu na soba kapitalca išla je skupina od devetorice lovaca iz kluba Sokol, koji su onda podijelili meso i troškove "izlaska".

U podužem članku koji je objavljen u "Monster Whitetailsu" Martin govori o svome djetinjstvu kada se veselio više ulovu koji je otac Mario donio kući nego li darovima ispod božićnog drvca. Ljubav za lovom nije toliko zarazila njegova starijeg brata Marka, rođenog u Hrvatskoj. U Kanadi su se rodile sestre Gloria i Isabela. Majka Anđelka uspješna je u prodaji nekretnina, a otac s bratom Dragom vodi građevinsku tvrtku.

Matija Pavković Poljoprivreda Ima li dijaspora neki novi plan? 'Gdje drugi vide prepreku, ja vidim priliku. Možemo uspjeti'

"Idemo često kući u Ružice u Hercegovini i u Soviće u posjet djedu i bakama. U Hrvatskoj nikad nisam lovio, ali tko zna, možda se jednog dana odlučim i na to", zaključuje ovaj mladi student arhitekture koji pripada drugom naraštaju hrvatskih lovaca u Kanadi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.