Davorka Križaj Kapljić

Od Zagreba do Kanade, od liječnice do književnice

Foto: Privatni album
1/7
05.01.2019.
u 10:33

Specijalizaciju i magisterij kardiovaskularne medicine liječnica Križaj završila je u Edmontonu pa je s obitelji preselila u Toronto, gdje je provela većinu radnog vijeka. Tamo i danas neumorno radi

U Torontu je nedavno promovirana druga zbirka poezije liječnice Davorke Križaj Kapljić. Od prve zbirke "Sjećanja i sutoni", prošlo je deset godina. Prva zbirka nastala je pod motom "U oku mi jesen kanadska, a u srcu Hrvatska", dok je slična tematika i druge knjige poezije: ponajviše se ističe ljubav za domovinu te mnoge uspomene na djetinjstvo u Međimurju i Zagrebu. 

Gospođa Križaj poznata je široj hrvatskoj zajednici kao liječnica obiteljske medicine od kraja 80-ih u Mississaugi (bolnica Credit Valley). Nakon 25 godina intenzivnog rada, ova liječnica i dalje je dio bolničkog osoblja. Oko sedam mjeseci radi na hitnoj medicini u Kanadi, dok preostalih pet provodi u Lijepoj Našoj.

"U Hrvatskoj mi je ipak najljepše jer tamo imam prijatelje i obitelj. Uživam provoditi vrijeme s unukom i obilaziti sve ljepote domovine: od mora do Međimurja, i Zagreba za kojeg me vežu lijepe uspomene iz djetinjstva i studentskih dana", ističe naša sugovornica.

Davorka Križaj s roditeljima je došla u kanadski Edmonton 1970. godine. Uoči Hrvatskog proljeća njezinu ocu, zbog njegovih prohrvatskih pogleda, bila je ugrožena egzistencija.

"Tata je u 54. godini odlučio napustiti Zagreb. Tako da sam ja s 15 godina došla u novu zemlju. Iako obrazovan, otac je na početku radio teške poslove, a kasnije je ulagao u nekretnine i počeo se baviti građevinom. Sretna je okolnost bila da su u pokrajini Alberti počeli crpiti naftu, što je donijelo nagli ekonomski prosperitet. Od tada je obitelj bila zbrinuta", govori nam Davorka.

Nakon gimnazije i studija prirodnih znanosti u Edmontonu, vraća se u Zagreb studirati medicinu koju završava u rekordnom roku. 

"U Zagrebu sam se udala i rodila prvu kćer, ali sam svejedno završila studij na vrijeme", s ponosom ističe ova kanadska Hrvatica, čija je starija kćer Aida također liječnica – psihijatar u zagrebačkoj klinici Vrapče. 

Specijalizaciju i magisterij kardiovaskularne medicine liječnica Križaj završila je u Edmontonu pa je s obitelji preselila u Toronto, gdje je provela većinu radnog vijeka. Tamo i danas neumorno radi. 

Ova svestrana liječnica usavršila se i na još dvije specijalizacije: na području estetike, danas ima kliniku za uljepšavanje s ponudom botoksa i filera, te već duži niz godina vodi kliniku za vene. U Hrvatskoj je članica liječničke komore.

Obje njezine knjige poezije izdala je Matica hrvatske Čakovec, uz recenzije uglednih jezikoslovaca iz domovine. Osim predivnih stihova kajkavske poezije, sentimentalnih raspoloženja i živog jezika, u prilogu se nalazi i rječnik kajkavskih izraza. 

Uz to su uključene fotografije iz davnih dana koje prikazuju Donji Kraljevac i Međimurje, odakle je pjesnikinjina majka. Uvez i vizualna obrada knjiga visoke je kvalitete pa je time autorica uspjela ostvariti antikni izgled.

"Knjige su tiskane u Tiskara Zrinki i doista su vrhunski uvezene. A kako je jezik starinski, tako i djela izgledaju – kao da su iz starine", priznaje naša sugovornica.

Autoričina pobuda je sačuvati uspomene na obiteljsku idilu, bake, tete, molitve, crkve, običaje, svu topline doma u kojoj je odrasla. To joj je i uspjelo, jer njezin zavičaj odzvanja u ovom ponajljepšem kanconijeru kajkavske lirike. Pri tome ne treba ni zanemariti polovinu pjesama koje su pisane suvremenim hrvatskim jezikom, a evociraju pjesnikinjinu mladost u Zagrebu. 

Nakon čakovečke promocije u lipnju prošle godine, obožavatelji pjesničkog izričaja liječnice Križaj, prijatelji i bivši pacijenti, okupili su se na promociji u Torontu krajem prosinca. Zbirku poezije predstavila je Valentina Krčmar, koja je naglasila da je ova zbirka prekrasan poklon za Božić.

Osobito je dirljiv trenutak bio kada je kći Katarina Križaj pročitala "Maminu hižu". U njenoj interpretaciji pjesma je zvučala kao da je čita netko tko živi nekoliko naraštaja u Međimurju, a ne mlada djevojka iz dijaspore.

Obitelj Križaj živi na dva kontinenta i provodi vrijeme između Kanade i Hrvatske. Dragutin Križaj, pjesnikinj suprug, kupio je uništeno i napušteno, nekad vrlo poznato skijalište i planinarski dom Petehovac u Delnicama. U zaštićenom krajobrazu u novonastalim uvjetima izgradio je nove objekte – skijalište koje uspješno radi cijele godine pod nazivom "Planinski centar Petehovac Delnice".

I kako recenzent druge zbirke, profesor Hranjec ističe: "Zbirka je nedvojbeno dobitak za suvremenu hrvatsku, a pogotovo hrvatskokajkavsku književnu produkciju. Neke su pjesme zaslužile da budu uvrštene u suvremenu antologiju kajkavskog pjesništva". 

Pjesnički opus i stil života dr. Križaj po mnogočemu označava osobu kojoj je "glava u Kanadi, a srce u domovini".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije