Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Novi život u Americi. Posao već drugi dan, doživotno članstvo u komisiji za uređenje Chicaga...

Godine 1903. za vrijeme nemira u Hrvatskoj protiv bana Héderváryja, u Americi je povedena akcija da američki Hrvati novčano pomognu obiteljima uhićenih buntovnika
27. siječnja 2019. u 09:40 0 komentara 3366 prikaza
Foto: John Walton/Press Association/PIXSELL

Čikašku hrvatsku koloniju na početku svog osnutka bilo je gotovo nemoguće zamisliti bez osobe koja se zove Juraj Mamek. On je ovdje došao među prvim našim iseljenicima.

Hrvati u Americi Marin Pleština I Hrvat je bio 'strah i trepet' u Americi. A počeo je kao radnik na pruzi

Rođen je 25. rujna 1867. u Karlovcu, gdje je završio pučku školu i dvije gimnazije. Godine 1880. otišao je u Zagreb i tamo izučio krojački zanat. U jesen 1880. učlanio se u "Zagrebačko radničko potporno i naobrazovno društvo" i postao član radničkog pjevačkog društva "Sloboda". U oba društva bio je godinu dana član nadzornog odbora i četiri godine potpredsjednik. U isto vrijeme surađivao je s "Radničkim Glasnikom" i utemeljio "Strukovnu udrugu krojačkih radnika", kojoj je bio i prvim predsjednikom. 

Mamek je bio jedan od desetorice pokretača radničkog pokreta u Hrvatskoj i lista "Slobode". Prvog svibnja 1892. predsjedao je velikoj radničkoj skupštini u dvorani Sokola i Kola, te bio izabran za izvjestitelja pri traženju jednakog i izravnog prava glasa kod izbora. 

Chicago Prva i najstarija takva banka Hrvatska banka u Americi utemeljena je već 1895. u Chicagu

U veljači 1893. došao je u Chicago, gdje je odmah drugi dan dobio posao u tadašnjoj najfinijoj radnji svoje struke na Michigan Boulevardu. Mamek je tamo ostao punih 12 godina, a onda je na istom mjestu otvorio trgovinu muške robe.

Odmah nakon svog dolaska u Ameriku, upoznao je Niku Polića, izdavača "Chicago Slobode" i Janka Kovačevića, izdavača "Hrvatske Zore," s kojim se poznavao još iz dječjih dana u Karlovcu, te Andru Jankovića. 

Mamek je sudjelovao kod osnivanja skoro svih hrvatskih društava, te je kroz šest godina bio glavni potpredsjednik Narodne Hrvatske Zajednice. Osim toga, predsjedao je konvencijama u Whitingu, Alleghenyju i St. Louisu. 

Vulkanizer Autospringovi Pročitajte kako se hrvatski vulkanizer 1927. oglašavao u Chicagu

Godine 1903. za vrijeme nemira u Hrvatskoj protiv bana Héderváryja, u Americi je povedena akcija da američki Hrvati novčano pomognu obiteljima uhićenih buntovnika. U tu svrhu osnovana je "Narodna Obrana", kojoj je za predsjednika izabran Mamek. 

Poslije toga u sljedeće tri godine Mamek je uređivao list "Branik", a surađivao je i sa "Savjetnikom". Bio je član Hrvatske bratske zajednice i Slovenske Narodne Pod. Jednote, te mnogih ostalih društava, a ujedno je bio predsjednik Prve Hrvatske Pomoćnice i predsjednik Slovenske Pomoćnice "Triglav".

Ante Lulić Ovaj Hrvat prošao je sve faze teškog i mukotrpnog iseljeničkog života

Hrvatsko pjevačko društvo "Zora" izabralo je Mameka za svog počasnog člana, a načelnik grada Chicaga imenovao ga je doživotnim članom Chicago Plan komisije, koja vodi svu brigu oko proširivanja i proljepšavanja spomenutog grada.

 

Ova priča objavljena je 1927. godine u knjizi Vjekoslava Melera "Hrvati u Americi, hrvatske kolonije u Chicagu, Prilog povijesti američkih Hrvata".

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.