Juraj Mamek

Novi život u Americi. Posao već drugi dan, doživotno članstvo u komisiji za uređenje Chicaga...

John Walton/Press Association/PIXSELL
27.01.2019.
u 09:40

Godine 1903. za vrijeme nemira u Hrvatskoj protiv bana Héderváryja, u Americi je povedena akcija da američki Hrvati novčano pomognu obiteljima uhićenih buntovnika

Čikašku hrvatsku koloniju na početku svog osnutka bilo je gotovo nemoguće zamisliti bez osobe koja se zove Juraj Mamek. On je ovdje došao među prvim našim iseljenicima.

Rođen je 25. rujna 1867. u Karlovcu, gdje je završio pučku školu i dvije gimnazije. Godine 1880. otišao je u Zagreb i tamo izučio krojački zanat. U jesen 1880. učlanio se u "Zagrebačko radničko potporno i naobrazovno društvo" i postao član radničkog pjevačkog društva "Sloboda". U oba društva bio je godinu dana član nadzornog odbora i četiri godine potpredsjednik. U isto vrijeme surađivao je s "Radničkim Glasnikom" i utemeljio "Strukovnu udrugu krojačkih radnika", kojoj je bio i prvim predsjednikom. 

Mamek je bio jedan od desetorice pokretača radničkog pokreta u Hrvatskoj i lista "Slobode". Prvog svibnja 1892. predsjedao je velikoj radničkoj skupštini u dvorani Sokola i Kola, te bio izabran za izvjestitelja pri traženju jednakog i izravnog prava glasa kod izbora. 

U veljači 1893. došao je u Chicago, gdje je odmah drugi dan dobio posao u tadašnjoj najfinijoj radnji svoje struke na Michigan Boulevardu. Mamek je tamo ostao punih 12 godina, a onda je na istom mjestu otvorio trgovinu muške robe.

Odmah nakon svog dolaska u Ameriku, upoznao je Niku Polića, izdavača "Chicago Slobode" i Janka Kovačevića, izdavača "Hrvatske Zore," s kojim se poznavao još iz dječjih dana u Karlovcu, te Andru Jankovića. 

Mamek je sudjelovao kod osnivanja skoro svih hrvatskih društava, te je kroz šest godina bio glavni potpredsjednik Narodne Hrvatske Zajednice. Osim toga, predsjedao je konvencijama u Whitingu, Alleghenyju i St. Louisu. 

Godine 1903. za vrijeme nemira u Hrvatskoj protiv bana Héderváryja, u Americi je povedena akcija da američki Hrvati novčano pomognu obiteljima uhićenih buntovnika. U tu svrhu osnovana je "Narodna Obrana", kojoj je za predsjednika izabran Mamek. 

Poslije toga u sljedeće tri godine Mamek je uređivao list "Branik", a surađivao je i sa "Savjetnikom". Bio je član Hrvatske bratske zajednice i Slovenske Narodne Pod. Jednote, te mnogih ostalih društava, a ujedno je bio predsjednik Prve Hrvatske Pomoćnice i predsjednik Slovenske Pomoćnice "Triglav".

Hrvatsko pjevačko društvo "Zora" izabralo je Mameka za svog počasnog člana, a načelnik grada Chicaga imenovao ga je doživotnim članom Chicago Plan komisije, koja vodi svu brigu oko proširivanja i proljepšavanja spomenutog grada.

 

Ova priča objavljena je 1927. godine u knjizi Vjekoslava Melera "Hrvati u Americi, hrvatske kolonije u Chicagu, Prilog povijesti američkih Hrvata".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije