Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

I Hrvat je bio 'strah i trepet' u Americi. A počeo je kao radnik na pruzi

Zbog svih tih sjajnih rezultata, Pleština je imao sve manje protivnika jer se ostali hrvači više nisu tako lako upuštali u dalmatinske ruke. Njegov menadžer raspisao je 1919. godine nagradu od 25 tisuća dolara onom hrvaču koji bi ga pobijedio
22. listopada 2017. u 10:36 1 komentara 5681 prikaza
Hrvati u Americi
Foto: Hrvati u Americi
Pogledajte galeriju 1/3

Marin Pleština posebno je zanimljiv sportaš. Već po svom izgledu odaje dojam snažnog čovjeka. Rodom je iz Klisa u Dalmaciji, gdje mu se još i danas nalaze roditelji, ima 38 godina, a u Ameriku je došao 1905. kao 17-godišnji mladić.

Josip Baričev New Orleans Kakav peh! Hrvat izgradio uspješan posao u Americi, ali protiv njih nije mogao

Poput mnogih naših ljudi ostavljao je svoju snagu pune četiri godine na teškom poslu oko gradnje uličnih pruga. U ono doba, to jest 1909. godine, postojao je u našoj koloniji na Wentworthu Hrvatski dalmatinski sokol pa je tako i Marin Pleština pristupio tom društvu.

I tada odmah dolazi do izražaja njegova silna snaga pa napušta težak rad i pristupa hrvačkom polju. Iste godine s lakoćom je svladao danskog prvaka Paula Martisa u samo tri minute, i tog trenutka krenula je njegova hrvačka karijera u Americi.

Teško je nabrojiti sve borbe jer ih je bilo mnogo, toliko da bi čovjek mogao ispisati cijele novine. Pleština je oko deset puta obišao sve zemlje Sjedinjenih Američkih Država i borio se u svim poznatijim gradovima, a iz borbi je izlazio kao pobjednik.

Zanimljivo je njegovo hrvanje s Poljakom Joe Markovićem u gradu Denveru, u državi Colorado. Taj dvoboj gledalo je 15 tisuća ljudi, a Pleština je zaradio čak 7500 dolara. 

Njegovo hrvanje s Poljakom Zbyszkom u New Yorku pratilo je 12 tisuća posjetitelja, a Zbyszko je jedan od američkih hrvača koji je dulje vrijeme nosio svjetsku titulu.

Naravno da su pobjede Marina Pleštine izazvale čuđenje i divljenje pa preda mnom leže hrpe novinskih izrezaka kojima su američki mediji popratili njegove pobjede.

Zbog svih tih sjajnih rezultata, Pleština je imao sve manje protivnika jer se ostali hrvači više nisu tako lako upuštali u dalmatinske ruke. Njegov menadžer raspisao je 1919. godine nagradu od 25 tisuća dolara onom hrvaču koji bi ga pobijedio.

Marin Pleština preminuo je 26. prosinca 1945. godine u Chicagu.

Vjekoslav Meler, Hrvati u Americi, Hrvatske kolonije u Chicagu, Prilog povijesti američkih Hrvata, Chicago, IL 1927.

Slavko Vorkapić Slavko Vorkapić Kako je Hrvat osvojio Hollywood još 1921. godine The Vincent Thomas Bridge Voljeni političar Vidite li ovaj most u San Pedru? Izgrađen je zaslugom Hrvata Tadich Grill Tadich Grill Kako je Hrvat postao najistaknutiji ugostitelj u San Franciscu: Jurio sam kroz stražnja vrata...
  • Kameni:

    Joj kak su se nekad hrvali ko ludi. Sve puca pod. U cemu je bila poenta???