Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Hrvatska banka u Americi utemeljena je već 1895. u Chicagu

Šalju novac na sve strane svijeta, putnike otpremaju u domovinu, izrađuju molbe za putovnice, prodaju hrvatske knjige, kuće i osiguranja
14. studenoga 2017. u 10:09 0 komentara 1369 prikaza
Chicago
Foto: Thinkstock

Hrvatski iseljenici diljem svijeta prepoznati su kao uspješni ljudi koji su nerijetko pokretali vlastite poslove i obnašali visoke društvene uloge.

Vulkanizer Autospringovi Pročitajte kako se hrvatski vulkanizer 1927. oglašavao u Chicagu

No malo je poznato čime se bavila Hrvatska banka u Americi, prva i najstarija takva banka, utemeljena još 1895. godine u Chicagu, na adresi 2400 Wentworth Avenue.

Slala je novac na sve strane svijeta, putnike otpremala u domovinu, izrađivala molbe za putovnice, prodavala hrvatske knjige, kuće i osiguranja, a to su samo neke od tada aktualnih usluga...

"U svakom slučaju obratite se sa potpunim pouzdanjem na nas", stoji, između ostaloga, u oglasu s početka 20. stoljeća, a koji potpisuju John Žagar & CO., Tomich & Poljak CO. 

Hrvatska banka | Autor : Hrvati u Americi Foto: Hrvati u Americi

Oglas je objavljen 1927. godine u knjizi Vjekoslava Melera "Hrvati u Americi, hrvatske kolonije u Chicagu, Prilog povijesti američkih Hrvata".

Hrvati u Americi Marin Pleština I Hrvat je bio 'strah i trepet' u Americi. A počeo je kao radnik na pruzi Putovnica iseljenika "Kad polaziš u svijet, ne prodavaj svojih nekretnina" Pročitajte što je 1938. pisalo u putovnici hrvatskog iseljenika Hrvatski gradonačelnik Chicaga Predsjednik Carter čak je spavao u njegovoj kući Priča o Hrvatu koji je postao gradonačelnik Chicaga
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.