Prva i najstarija takva banka

Hrvatska banka u Americi utemeljena je već 1895. u Chicagu

Chicago
Thinkstock
14.11.2017.
u 10:09

Šalju novac na sve strane svijeta, putnike otpremaju u domovinu, izrađuju molbe za putovnice, prodaju hrvatske knjige, kuće i osiguranja

Hrvatski iseljenici diljem svijeta prepoznati su kao uspješni ljudi koji su nerijetko pokretali vlastite poslove i obnašali visoke društvene uloge.

No malo je poznato čime se bavila Hrvatska banka u Americi, prva i najstarija takva banka, utemeljena još 1895. godine u Chicagu, na adresi 2400 Wentworth Avenue.

Slala je novac na sve strane svijeta, putnike otpremala u domovinu, izrađivala molbe za putovnice, prodavala hrvatske knjige, kuće i osiguranja, a to su samo neke od tada aktualnih usluga...

"U svakom slučaju obratite se sa potpunim pouzdanjem na nas", stoji, između ostaloga, u oglasu s početka 20. stoljeća, a koji potpisuju John Žagar & CO., Tomich & Poljak CO. 

Foto: Hrvati u Americi

Oglas je objavljen 1927. godine u knjizi Vjekoslava Melera "Hrvati u Americi, hrvatske kolonije u Chicagu, Prilog povijesti američkih Hrvata".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije