Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Ovaj Hrvat prošao je sve faze teškog i mukotrpnog iseljeničkog života

Lulić je spomenutim pjesmicama, kao poljodjelac i čovjek, uz svoj težak i naporan rad, širio perom i knjigom prosvjetu među našim iseljenicima
24. siječnja 2019. u 10:11 0 komentara 303 prikaza
Foto: Hrvati u Chicagu

Ante Lulić, pl. Grge pučki je pjesnik, rodom iz Igrana u Dalmaciji. Došao je 1902. u Ameriku i prošao sve faze teškog i mukotrpnog iseljeničkog života; radio kao poljodjelac, ribar, mornar i težak. U Americi je polazio večernje tečajeve engleskog jezika, a boravio je četiri godine i na Novom Zelandu. 

Stekavši veliko životno iskustvo, odlučio se na izdavanje pučkim stilom pisanih pjesama, pa je do sada izdao više knjižica: "Čikaško slavlje", "Vjerenike", "Nove pjesme", "Vijenac ljubeznih pjesama" i "Sitnjansko slavlje". 

Hrvatski kulturni centar Izumitelj iz Samobora Hrvat prevaren i u domovini i u Americi, ali nije odustao

Prve tri knjige doživjele su i drugo opširno izdanje. Lulić je spomenutim pjesmicama, kao poljodjelac i čovjek, uz svoj težak i naporan rad, širio perom i knjigom prosvjetu među našim iseljenicima. Čak i onda kada su u vrtlogu političkih borbi i špekulacija bili zaboravljeni od cijelog svijeta. Zato zaslužuje čast i priznanje. 

Ova priča objavljena je 1927. godine u knjizi Vjekoslava Melera "Hrvati u Americi, hrvatske kolonije u Chicagu, Prilog povijesti američkih Hrvata".

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.