Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Nekad su Hrvati u Ameriku odlazili zbog zlata. Evo jedne priče iz tog vremena

Tako se može reći da su Dalmatinci i hrvatski Primorci otkrili na neki način Kaliforniju te da ih je u tom kraju SAD-a zaustavilo, u neku ruku, sunčano podneblje koje ih podsjeća na njihov rodni kraj
21. rujna 2018. u 07:18 0 komentara 590 prikaza
Kalifornija
Foto: Lewis Stickley/Press Association/PIXSELL

Prvi naši iseljenici došli su u Kaliforniju, tada su ih nazivali "Slavonians", još u prvoj polovici 19. stoljeća. To su mahom pomorci i trgovci iz Dalmacije i Hrvatskog primorja. Zašto naši nastanjuju upravo taj predio Amerike, nije teško pogoditi ako se podsjetimo da ih onamo privlači zlato rudnika Nevade, El Dorada, Butte Calaverasa itd. 

Kalifornija Varaždin, 1703. – Kalifornija, 1759. Hrvatski iseljenik prvi je dokazao da Kalifornija nije otok

Oni kojima se ta "zlatna sreća" nasmiješila, nastanjuju se u San Franciscu, Sacramentu i drugim mjestima Kalifornije, gdje se bave trgovinom ili otvaraju kavane i restorane. Stoga nije rijetkost što usred Kalifornije na mnogim restoranima stoje natpisi s prezimenima naših ljudi i što su kuhari, konobari, ribari... 

Tako se može reći da su Dalmatinci i hrvatski Primorci otkrili na neki način Kaliforniju te da ih je u tom kraju SAD-a zaustavilo, u neku ruku, sunčano podneblje koje ih podsjeća na njihov rodni kraj. 

Golden Gate Nepoznata povijest Hrvati putovali s Kolumbom, među prvima priznali SAD i otvorili najstariji restoran u Kaliforniji

Poslije 1860. ti prvi naši doseljenici u Kaliforniju osnivaju svoje obitelji, a u želji da se međusobno druže i održe tradiciju, jedna skupina 17. studenoga 1857. u San Franciscu organizirala je "Slavonic Illyric Mutual and Benevolent Society". 

Godine 1923. društvo dobiva ime "Slavensko uzajamno i potporno društvo", a u novim pravilima ističe se širenje društvene uzajamnosti i bratstva. Društvo je aktivno radilo, dokazujući svoju vitalnost i otvaranjem modernog Doma, za koji su članovi Društva sakupili milijun dolara priloga. 

Tadich Grill Tadich Grill Kako je Hrvat postao najistaknutiji ugostitelj u San Franciscu: Jurio sam kroz stražnja vrata...

Ne treba zanemariti da su tom uspješnom radu veliki doprinos dali i mlađi potomci iseljenika sve više pokazujući zanimanje za svoje porijeklo. Upravo kroz aktivnost u društvu ostvarivali su svoje veze s djedovinom, nastavljajući bogati kontinuitet društvenog života naših iseljenika.

 

M. G.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.