Varaždin, 1703. – Kalifornija, 1759.

Hrvatski iseljenik prvi je dokazao da Kalifornija nije otok

Kalifornija
Foto: Shutterstock
07.12.2016.
u 10:47

U kalifornijskom zaljevu jedan otočić nosi njegovo ime – Consag Rocks

Isusovac, matematičar i inženjer, najpoznatiji hrvatski misonar među američkim Indijancima i jedan od vodećih europskih katoličkih misionara na području Meksika i današnje Kalifornije. 

Ferdinand Konšćak Konsag prvi je dokazao da Kalifornija nije otok – kako se do tada smatralo – već poluotok, čime je stekao titulu slavnog istraživača. 

Njegovom su se kartom Kalifornije služili sve do 19. stoljeća. Obnašao je dužnost i vizitatora svih katoličkih misija u Kaliforniji. 

Putovao je na konju tisućama milja kroz bijelcima dotad nepoznatu zemlju, obraćajući Indijance i uspostavaljajući nove misijske postaje. 

Polazišna točka mu je bila isusovačka misija San Ignacio, tada najsjevernija od petnaestak utemeljenih misija na tom području. 

Osnovao je misiju Santa Gertrudis 1751. te rudarsko naselje San Antonio Reala. 

Gradio je rudnike, ceste i brane. Ostao je zapamćen i kao vrstan prirodoslovac, geolog, astronom i matematičar. 

U kalifornijskom zaljevu jedan otočić nosi njegovo ime – Consag Rocks. 

Isticao se po radišnosti, požrtvovnošću te iznimnim umijećem suradnje s Indijancima, zbog čega je bio vrlo omiljen, a mnogi su ga držali i duhovnim ocem.

Komentara 2

Avatar gecdra
gecdra
12:38 07.12.2016.

Lako mu je bilo surađivat sa indijancima, kaj nije ostal u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije