Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Hrvatski iseljenik prvi je dokazao da Kalifornija nije otok

U kalifornijskom zaljevu jedan otočić nosi njegovo ime – Consag Rocks
07. prosinca 2016. u 10:47 2 komentara 2259 prikaza
Kalifornija
Foto: Shutterstock

Isusovac, matematičar i inženjer, najpoznatiji hrvatski misonar među američkim Indijancima i jedan od vodećih europskih katoličkih misionara na području Meksika i današnje Kalifornije. 

Ferdinand Konšćak Konsag prvi je dokazao da Kalifornija nije otok – kako se do tada smatralo – već poluotok, čime je stekao titulu slavnog istraživača. 

Njegovom su se kartom Kalifornije služili sve do 19. stoljeća. Obnašao je dužnost i vizitatora svih katoličkih misija u Kaliforniji. 

Putovao je na konju tisućama milja kroz bijelcima dotad nepoznatu zemlju, obraćajući Indijance i uspostavaljajući nove misijske postaje. 

Faust Vrančić Šibenik, 1551. – Venecija, 1617. Hrvatski velikan koji je izumio padobran i viseći most Ivan Ratkay Veliki Tabor, Hrvatsko zagorje, 1647. - Meksiko, 1683. Hrvatski iseljenik navodno je otrovan u Meksiku zbog alkohola

Polazišna točka mu je bila isusovačka misija San Ignacio, tada najsjevernija od petnaestak utemeljenih misija na tom području. 

Osnovao je misiju Santa Gertrudis 1751. te rudarsko naselje San Antonio Reala. 

Gradio je rudnike, ceste i brane. Ostao je zapamćen i kao vrstan prirodoslovac, geolog, astronom i matematičar. 

U kalifornijskom zaljevu jedan otočić nosi njegovo ime – Consag Rocks. 

Isticao se po radišnosti, požrtvovnošću te iznimnim umijećem suradnje s Indijancima, zbog čega je bio vrlo omiljen, a mnogi su ga držali i duhovnim ocem.

  • Avatar gecdra
    gecdra:

    Lako mu je bilo surađivat sa indijancima, kaj nije ostal u Hrvatskoj.