Juraj Križanić

Hrvat je bio veliki reformator Rusije i zagovornik slavenskog jedinstva

Sibir
Thinkstock
09.08.2017.
u 09:30

Godine 1646. prvi put je otputovao u Rusiju, a 1650. u Moskvu je stigao drugi put, unatoč papinoj zabrani. Na dvoru ruskog cara predlagao je reforme, posebno na polju jezikoslovlja

Hrvatski pisac, svećenik, filolog i politolog radio je na reformi Rusije, sveslavenskom jedinstvu te povezivanju katoličke i pravoslavne Crkve. Juraj Križanić jedno vrijeme je djelovao u Rusiji, savjetujući i samog cara. 

Ideje o ekonomskoj i političkoj nezavisnosti, o ubitačnosti vjerskog razdora, kao i pogledi na rad, ekonomiju i državnu upravu, jedinstvena su pojava unutar hrvatske književnosti tog vremena. 

Križanić je u svojim političkim istupima otvoreno propovijedao opravdanost buna i ustanaka protiv okrutnosti ruskog cara, jer je želio organizirati rusku državu kao prosvijećenu protutežu Nijemcima koje je smatrao najvećim neprijateljima svih Slavena. 

Uvijek je stavljao nacionalne interese iznad crkvenih, a zalagao se i za socijalnu pravdu, prava žena...

Juraj Križanić rođen je 1617. godine u Obrhu kraj Kupe. Nakon završetka zagrebačke gimnazije, studirao je u Grazu, Bologni i Rimu, gdje je i doktorirao. Tijekom školovanja posebno se bavio crkvenim raskolom i ruskom poviješću.

Godine 1646. prvi put je otputovao u Rusiju, a 1650. u Moskvu je stigao drugi put, unatoč papinoj zabrani. Na dvoru ruskog cara predlagao je reforme, posebno na polju jezikoslovlja. 

Zbog svojih naprednih ideja, koje nisu naišle na plodno tlo, 1661. prognan je u Sibir, a jezična reforma prema njegovim zamislima provedena je tek u doba Petra Velikog. 

U progonstvu je proveo punih 15 godina, do 1676. kada je, poslije smrti cara Alekseja, pomilovan. Godinu dana kasnije u Poljskoj je stupio u dominikanski red. Do kraja života bio je progonjen, jer mu mnogi kao Slavenu i prijatelju Rusije nisu vjerovali. 

Poginuo je 1683. u redovima poljske vojske, oslobađajući Beč od turske opsade.

   

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Komentara 5

SZ
slaven.zadravec
12:53 09.08.2017.

Hrvat? U ono vrijeme još nije bilo nacija.

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
15:55 09.08.2017.

Veliki domoljub

Avatar anticenzura
anticenzura
13:23 09.08.2017.

Moj idol, jedini kojega postujem i cijenim u povijesti Hrvatskoga naroda u to doba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije