Ivan Lučić

Upoznajte oca moderne hrvatske historiografije

Trogir
Davor Puklavec/PIXSELL
26.07.2017.
u 09:06

Autor je mnogobrojnih knjiga kojima je obogatio hrvatsku povjesnicu. Njegovo životno djelo je "De regno Dalmatie et Croatie" (O kraljevstvu Dalmacije i Hrvatske) iz 1666.

Ivan Lučić – Lucius bio je otac moderne hrvatske historiografije i jedan od vodećih europskih historiografa 17. stoljeća. Bio je i znanstvenik koji je istraživao povijest naših krajeva te je utemeljio časopis "Giornale de letterati". 

Rođen je u Trogiru 1604. godine, a školovao se u Rimu i Padovi, gdje je 1628. završio filozofiju, matematiku, grčki jezik, političke znanosti i književnost. Godine 1630. istodobno je doktorirao rimsko i kanonsko pravo. 

Autor je mnogobrojnih knjiga kojima je obogatio hrvatsku povjesnicu. Njegovo životno djelo je "De regno Dalmatie et Croatie" (O kraljevstvu Dalmacije i Hrvatske) iz 1666. 

Lučić je nadmašio svoje suvremenike po metodologiji istraživanja i prezentaciji podataka. Naime, iznesene tvrdnje argumentirao je obilnom građom, a objavljivao je i do tada slabo poznate izvore te ih komentirao. 

Također se služio povijesnim i suvremenim zemljovidima. Osim što se bavio poviješću, istraživao je arheološke lokalitete, radio na matematičkim proračunima, promatrao zvijezde, a zanimao se i za graditeljstvo. 

Pokopan je 1679. u crkvi sv. Jeronima u Rimu. 

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Komentara 1

DA
darwil
18:43 26.07.2017.

Ovaj Lučić 1993 došao u Hrvatsku iz neke tajne BIH službe i sada je on rvatina koja zna sve o hrvatima a ništa o bosancima i ercegovcima,ma nemoj, Prkačin je za ovoga DR.prof povijesničar i bilo bi zanimljivo gledati kako bi se Lučić zbunjivao VS Prkačinu.Kladim se na Prkačina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije