Ivan Franjo Biundović

Domovina mi nije toliko Hvar gdje sam rođen, koliko cijeli svijet

Hvar
Dino Stanin/PIXSELL
19.07.2017.
u 08:25

Nakon napuštanja domovine djelovao je u Torinu i Parizu, te kasnije u Engleskoj, gdje je bio komornik, pa vitez na dvoru Jakova I. i njegova sina Karla I.

Utemeljitelj talijanskog baroknog ljubavno-erotskog romana i ugledni pisac povijesti građanskih ratova u Engleskoj bio je Ivan Franjo Biundović ili Giovani Francesco Biondi.

Rođen je na otoku Hvaru 1573. godine, a školovao se Padovi. Radio je kao odvjetnik i diplomat.

Nakon napuštanja domovine djelovao je u Torinu i Parizu, te kasnije u Engleskoj, gdje je bio komornik, pa vitez na dvoru Jakova I. i njegova sina Karla I. 

U isto vrijeme ondje je boravio i Hrvat Antun Marko de Dominis, bivši splitski nadbiskup, tada westminsterski dekan.

Bio je dugo zapostavljen, a sustavnije se pojavljuje u prvom planu kao utemeljitelj talijanskog ljubavno-erotskog romana posljednjih tridesetak godina.

Riječ je o tri knjige, tiskane za vrijeme njegova engleskog boravka (1627. – 1632.), u kojima je moguće pronaći i neke zavičajne elemente. 

Prvi roman pod nazivom "Eromena" objavio je u Veneciji 1623. godine. Spomenuto djelo s junačkim temama donijelo mu je veliku slavu te je uskoro prevedeno na sve važnije europske jezike. 

Četiri godine tiskana mu je "Protjerana djevojka", a upravo je Biundović zaslužan što je talijanski roman krenuo novim putem.  

Među njegovim očuvanim djelima je cijenjena "Povijest građanskih ratova u Engleskoj", tiskana u Veneciji 1737. 

Ivan Franjo Biundović starost je proveo u Švicarskoj, odakle mu je bila supruga. Preminuo je 1644. godine nedaleko od Lausanne, a na grobu u Aubonneu mu piše epitaf: "Domovina mi nije toliko Hvar gdje sam rođen, koliko čitav svijet". 

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Komentara 2

Avatar anticenzura
anticenzura
10:25 19.07.2017.

Pogledajte koliko su ljudi prije 500 godina bili pametniji i obrazovaniji od ovih danas. A to je zato sto nama politicari zaglupljuju djecu, uce ih sve naopako i izopaceno na svoju sliku i priliku, i djeca sve i da hoce nemaju se na koga ugledati, posto misle da je to najvece moguce dostignuce kakvi su oni, a oni sve sama olos i moralne nakaze. Za Hrvatsku je najgore od svega sto nam se djeca odgajaju u tako nakaradnom i izopacenom drustvu. Nece nam imati tko voditi drzavu za generaciju, dvije, sve ce djeca naopko od njih uciti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije