Stjepan Gradić

Dubrovčanin na čelu Vatikanske knjižnice

Rim
Shutterstock
02.08.2017.
u 09:27

U književno-znanstvenom krugu pape Aleksandra VII. i švedske kraljice Kristine vodio je rasprave o znanstvenim i filozofskim problemima

Hrvatski filozof i diplomat iz Dubrovnika 1682. godine imenovan je glavnim upraviteljem Vatikanske knjižnice. 

Riječ je o Stjepanu Gradiću koji je obnašao različite službe za Dubrovačku Republiku u Rimu, a najviše se iskazao kao diplomatski predstavnik pri Svetoj Stolici te posrednik između Republike i Družbe Isusove oko osnivanja isusovačke crkve i kolegija u Dubrovniku. 

Povijest ga pamti kao izrazito svestranu osobu. Osim filozofije, proučavao je matematiku, fiziku, astronomiju, diplomaciju i književnost. Bio je član rimske akademije "Accademia Reale" i padovanske akademije "Dei Ricoverati". 

U književno-znanstvenom krugu pape Aleksandra VII. i švedske kraljice Kristine vodio je rasprave o znanstvenim i filozofskim problemima. Održavao je kontakte s mnogim istaknutim suvremenicima, a blisko je surađivao i s Ivanom Lučićem. 

Prevodio je klasične autore, napisao je i Palmotićevu biografiju.

Nakon potresa u Dubrovniku 1667. opjevao je taj tragični događaj te je po cijeloj Europi organizirao pomoć razorenom gradu. 

Njegovo djelo "Zasade peripatetičke filozofije", napisano u obliku rasprava, daje sustavan pregled logike, skolastičke filozofije i Aristotelove prirodne filozofije. 

Stjepan Gradić ili Stefano Gradi preminuo je u Rimu 1683., u sedamdesetoj godini života.


Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije