Moja Hrvatska
Naslovnica Blogovi

Hrvatska studentica u Estoniji: Dom plaćam 100 eura

Moja Hrvatska u suradnji s Institutom za razvoj obrazovanja svaki tjedan objavljuje iskustva naših ljudi koji studiraju diljem svijeta
20. listopada 2016. u 16:31 6 komentara 3526 prikaza
Bojana Zorić
Foto: Privatni album

piše: Bojana Zorić, Studij međunarodnih odnosa u Estoniji, Sveučilište u Tartu

Proces prijave bio je brz i ugodan. Dokumente je potrebno poslati online i poštom. 

Potrebno je malo više vremena da se prikupe papiri (prijepis ocjena, diploma prevedena na engleski i potvrda o znanju engleskog jezika).

Kada ste primljeni na fakultet organizira se grupni sastanak putem Skypea kako bi se studenti upoznali sa samom strukturom odsjeka, obvezama, kolegijima...

Akademsko iskustvo

Fakultet pokriva sve materijale, članke i knjige. Dostupan je online sustav putem kojeg profesori objavljuju potrebne članke i dopunsku literaturu. 

Ima mnogo profesora iz Sjedinjenih Američkih Država, Nizozemske, Italije, Rusije, Estonije, Kanade... 

Nastava je usmjerena prema studentima, a naglasak je na razvoju naših vještina i osobina koje stječemo putem raznih seminara, rasprava, sudjelovanjima na konferencijama...

Osobno iskustvo

Svima koji žele doživjeti drugačiji pristup studiranja svakako bih preporučila Sveučilište u Tartu. 

Način rada razlikuje se od hrvatskog gdje su još uvijek, nažalost, rasprostranjene metode izravnog predavanja na kojima profesor priča, a student sluša. 

Ovdje skupine polaznika nisu brojne, na jedan program se ne prima više od 30 studenata, što profesorima omogućuje individualan pristup.

Financijsko iskustvo

Školarina od Sveučilišta u Tartu pokriva samo cijenu studijskog programa, no postoje još neke stipendije za koje se moguće prijaviti. One iznose od 100 do 350 eura. 

Troškovi života prosječnog studenta s domom kreću se od 300 eura pa nadalje. Sve zavisi kakve imate životne navike.

Smještaj je studentski i nije pokriven stipendijom. No, međunarodni polaznici se mogu prijaviti na natječaj i dobiti 350 eura. 

Također, estonska vlada daje stipendiju onim polaznicima koji ne mogu financirati svoje svakodnevne potrebe. 

Studij u Americi Put u vlastitu budućnost U Americi ne vrijedi puno ako si samo odlikaš, gleda se i radno iskustvo Harvard Društvo Južnih Slavena Na Harvardu nema podjela: Studenti iz Hrvatske, BiH, Makedonije i Srbije - zajedno!

Cijena najma doma u prosjeku je 100 eura, što je vrlo povoljno s obzirom na odlične uvjete. Naravno, uvijek se može pronaći privatni smještaj. 

Tartu je studentski grad, a ovo je najkvalitetnije sveučilište u Estoniji. Studentske udruge organiziraju razna druženja i putovanja u susjedne zemlje (Rusiju, Latviju, Litvu ili Finsku). 

Postoji mogućnost učlanjivanja u međunarodne ambasadore čija sam ponosna članica.

Dobit ćete priliku za stažiranje, bilo da se radi o prirodnim ili društvenim znanostima.

Ovdje se često organiziraju konferencije na koje dolaze stručnjaci iz raznih područja.