Luka Manola

Hrvat o studiju u Švicarskoj: Dolazak na nastavu nije obvezan, no posjećenost je 80 posto

Luka Manola
Foto: Privatni album
02.11.2016.
u 09:08

Smještaj u Zürichu predstavlja veliki problem. Ne u smislu kvalitete, već dostupnosti i cijene

piše: Luka Manola, ETH Zürich, tehnologija i ekonomija

Proces prijave za stipendiju sastoji se od klasične prijave na diplomski studij na ETH Zürichu uz priloženi prijedlog teme diplomskoga rada. Potrebno je u 500 riječi opisati smjer istraživanja te osnovnu podjelu projekta na faze istraživanja (pisanje diplomskog rada na ETH-u traje šest mjeseci). Također, za stipendiju je potrebno prijaviti se na diplomski studij u prvom roku, između 1. studenoga i 15. prosinca.

U svakom slučaju, neovisno o prijavi na stipendiju, potrebno je ispuniti online prijavu u koju se unose svi odslušani kolegiji s preddiplomskog studija, uz kratki opis i korištenu literaturu. 

Dodatno, potrebno je priložiti prijevode potvrda o položenoj Državnoj maturi, transkript preddiplomskog studija (naravno, diplomu većina studenata još nema jer se prijavljuje tijekom posljednje godine preddiplomskog studija). 

Kao i za sve prijave, potreban je životopis te motivacijsko pismo, uz dodatak dvije preporuke. Potrebna razina znanja engleskog je rezultat iznad 100 na TOEFL-u (potvrda se mora poslati prije početka studija, dakle nije nužno polagati test prije same prijave). 

Znanje njemačkoga pomaže u svakodnevnom životu, ali za studij i prijavu nije potrebno. Bitno je samo napomenuti da se dokumenti moraju poslati i poštom. Rezultati se objavljuju početkom ožujka.

Akademskim iskustvom sam jako zadovoljan. Diplomski studij koji sam upisao u osnovi traži da je na preddiplomskom studiju završen smjer matematike, fizike ili neke od inženjerskih disciplina. Potom se u dvije godine diplomskog studija obrazovanje nastavlja jednim dijelom u tom smjeru, a drugim u smjeru financija, menadžmenta i leadershipa.

Moj primarni interes je u području financijskog inženjerstva i za njega sam i pisao prijedlog diplomskog rada.

Kolegiji su prilično dobro organizirani, ponajviše iz razloga što imaju vrlo kvalitetan sustav studentskih anketa koje koriste u poboljšavanju kolegija. 

Kolegiji su vrlo praktični i zaista se na kraju semestra može uočiti spremnost da se student može baviti naučenim područjem. 

S obzirom na to da u prosjeku imam deset kolegija po semestru, nastava uzima 20-30 sati tjedno. Velika je prednost interaktivnost nastave u vidu rasprava sa studentima. Dolazak na nastavu niti iz jednog kolegija nije obvezan, no posjećenost je u prosjeku 80 posto.

Osobno iskustvo je također izrazito dobro. Na programu ima gotovo 50 posto međunarodnih studenata i mogućnosti za stjecanje prijatelja ima doista jako puno. 

Velika je prednost što brojni kolegiji uključuju timski rad, što je jako dobar način upoznavanja kolega.

Možda najbolji način za druženje je i bar za studente odmah ispod Polyterasse na ETH-u, gdje se može uživati u pogledu na grad uz daleko najpovoljnije cijene pića u Zürichu. 

Svakog tjedna, a vrlo često i dan za danom, pojedine tvrtke organiziraju razne događaje, primjerice studije slučaja, posjete uredima, domjenke na ETH-u, prezentacije novih područja istraživanja...

U programu ESOP stipendija na razini sveučilišta svake godine dolazi 40-50 novih stipendista. Sam program za stipendiste je odličan – česta su druženja na kojima studenti prezentiraju svoje projekte i uspjehe, kao i opuštena druženja na večeri. 

Sve je to u organizaciji ETH Foundation koji organizira sustav stipendija. Također, imamo podršku u vidu organiziranja projekata na ETH-u, traženja stažiranja, ali i upoznavanja te druženja s rektoricom, profesoricom Sarah Springman.

Financijsko iskustvo

Troškove studija za stipendiste plaća izravno ETH, dakle oni nisu dio stipendije (u Švicarskoj se radi o CHF 500 po semestru). 

Inače, meni svi su troškovi života pokriveni stipendijom – smještaj, hrana, čak ponekad i putovanja u Švicarskoj (za što je češće ograničenje vrijeme, a ne stipendija). 

S obzirom na cijene, u Švicarskoj šoping i nije najbolja opcija, ali putovanja vlakom, uz opcije kao što su Halbtax i Gleis 7, za 304 CHF godišnje može se putovati vlakom u Švicarskoj u pola cijene, kao i potpuno besplatno između 19 sati i 5 sati ujutro.

Ograničenja u vidu specifikacije troškova ne postoje, već stipendisti dobiju uplatu na početku svakog semestra.

Smještaj u Zürichu predstavlja veliki problem. Ne u smislu kvalitete, već dostupnosti i cijene. Cijena sobe u studentskom domu ili "WG-u" (dijeljenom stanu) kreće se između 400 i 800 CHF. Velika je prednost što ETH na zahtjev može dodijeliti sobu u studentskom domu na šest mjeseci ili godinu dana, što olakšava traženje daljnjeg smještaja nakon što student već boravi u Zürichu. 

Problem dostupnosti najbolje se vidi u tome da se prilikom traženja smještaja najčešće prijavljuje na 20-ak oglasa i potom odlazi na intervjue, neovisno radi li se o jednosobnom stanu ili dijeljenom stanu, s tim da je jednosobni stan za nekakvu prihvatljivu cijenu za studenta u Zürichu praktički nemoguće naći. 

Udaljenost od fakulteta nije problem: središnji se kampus nalazi u samom centru grada, ETH Hönggerberg na sjeveru. Javnim je prijevozom do svakog moguće doći unutar pola sata, a dodatno ETH Link bus vozi besplatno između dva kampusa za 15 minuta.

Prehrana u menzama je jako dobra, uz studentsku cijenu između 6 i 12 CHF po obroku, uz predočenje ETH iskaznice. 

U samoj okolici glavnog kampusa ima više od pet menzi, od kojih su neke specijalizirane, primjerice, za azijsku ili talijansku hranu. 

Također, studenti ETH-a mogu besplatno koristiti dvoranu za vježbanje u sklopu glavne zgrade.

Kvaliteta života u Zürichu općenito je jako dobra, bilo na profesionalnoj ili privatnoj razini. Grad se nalazi na jezeru, a skijališta su unutar sat vremena vožnje vlakom, a uz spomenutu kombinaciju Gleis 7, moguće je u potpunosti izbaciti trošak prijevoza te smještaja ako se odlazi na jednodnevno skijanje.

Komentara 1

BA
barjak
18:18 02.11.2016.

U svicarskoj ili studiraju ili ne. Samo neradnik nece doci na posao a ti su tamo vec u gimnaziji "prosijani"..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije