Predstavljanje projekta

Suradnja s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori na 23 projekta

Sandra Šimunović/PIXSELL
05.12.2019.
u 10:28

Zaposleni mladi znanstvenici mogu biti iz Republike Hrvatske ili inozemstva, a zapošljavaju se u matičnoj ustanovi provedbe projekta u Republici Hrvatskoj, uz mogućnost odlaska na kratkoročne mobilnosti

U velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika u ponedjeljak 9. prosinca 2019. godine s početkom u 12 sati održat će se svečano predstavljanje programa Hrvatske zaklade za znanost, čijim se programskim sadržajima omogućuje suradnja s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori. Program je financiran sredstvima Europskoga socijalnog fonda u sklopu Specifičnoga cilja 10.ii.3. Bolje istraživačko okruženje za ljudske potencijale operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. te sredstvima iz državnoga proračuna Republike Hrvatske.

Na svečanosti će se predstaviti aktivnosti Hrvatske zaklade za znanost vezane uz suradnju s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori, kao i rad i djelovanje Hrvatske matice iseljenika te Associationa of Croatian American Professionals (ACAP), s kojima Hrvatska zaklada za znanost surađuje tijekom provedbe ovoga programa i planiranja novih suradničkih projekata s dijasporom.

U sklopu ovog programskog paketa financirano je 23 projekta iz svih znanstvenih područja te svaki projekt ima suvoditelja iz hrvatske znanstvene dijaspore. Sudionicima svečanosti predstavit će se voditelji projekata koji će ukratko prikazati svoje projekte od 12 do 15 sati. Na kraju svečanog programa uslijedit će glazbena točka i prigodni domjenak.

Posrijedi je Program suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori „Znanstvena suradnja“. Svrha je programa prijenos znanja i privlačenje ulaganja u sustav znanosti Republike Hrvatske te posredno i u sustav gospodarstva uz suradnju znanstvenika iz Republike Hrvatske i hrvatskih znanstvenika u dijaspori. Suradnja se ostvaruje tako da je znanstvenik iz Republike Hrvatske voditelj projekta, a znanstvenik iz dijaspore suvoditelj. Kako bi mogao biti suvoditelj, znanstvenik iz dijaspore treba imati hrvatsko državljanstvo ili dokaz o nacionalnosti te biti zaposlen u znanstvenoj organizaciji u inozemstvu. Natječajnom procedurom programa „Znanstvena suradnja“ predviđena je provedba znanstveno-istraživačkih projekata u svim znanstvenim područjima u trajanju najdulje do 31. svibnja  2023. godine te zapošljavanje najmanje dvaju mladih znanstvenika po projektu, od kojih jedan mora biti doktorand, a ostali doktorandi ili poslijedoktorandi u ranoj fazi razvoja karijere.

Zaposleni mladi znanstvenici mogu biti iz Republike Hrvatske ili inozemstva, a zapošljavaju se u matičnoj ustanovi provedbe projekta u Republici Hrvatskoj, uz mogućnost odlaska na kratkoročne mobilnosti (do šest mjeseci) u ustanove ili laboratorije suvoditelja projekta u inozemstvo.

Programom se financira provođenje znanstvenog istraživanja, nabava opreme, ukupan trošak plaća mladih znanstvenika, mobilnost i neizravni troškovi. Ukupan iznos financiranja je od 1,000.000 kuna do 2,000.000 kuna po projektu, a natječajem – koji je zatvoren 28. veljače 2019. – odabrana su 23 projekta koja će biti predstavljena u ponedjeljak 9. prosinca u Hrvatskoj matici iseljenika.    

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije