Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Zbog sve više naših doseljenika, bundestag.de dostupan i na hrvatskom jeziku

U ovom trenutku u Njemačkoj po službenim podacima Saveznog ureda za statistiku živi 395 665 hrvatskih državljana
25. rujna 2019. u 21:11 0 komentara 124 prikaza
Foto: Screenshot

Nakon engleskog, francuskog i arapskog, ubuduće će se na stranicama "bundestag.de" temeljne informacije o radu zastupnika, održavanju saveznih izbora za Bundestag, načinu na koji se donose njemački zakoni te o posjeti (obilasku) zgrade Reichstaga, moći pročitati i na još 15 jezika – među njima i na hrvatskom, piše Deutsche Welle.

Škola Okupljališta djece Kako mali Hrvati mogu učiti materinski jezik u Njemačkoj?

Bundestag će informirati i na bugarskom, kineskom, danskom, grčkom, talijanskom, nizozemskom, poljskom, portugalskom, rumunjskom, ruskom, srpskom, španjolskom, češkom i turskom, stoji na internetskoj stranici Njemačkog parlamenta.

Osim što će zainteresirani korisnici internetskih usluga Bundestaga dobiti uvid u funkcioniranje njemačke parlamentarne demokracije, oni će se moći informirati (i planirati) posjet zgradi Bundestaga koja je jedan od najposjećenijih ciljeva turista koji navrate u Berlin. Na spomenutim jezicima će ubuduće biti na raspolaganju i prigodne info-brošure.

"S ovom ponudom mi reagiramo na brojne želje naših gostiju", izjavio je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schäuble, dodavši kako se u inozemstvu jako cijeni prije svega transparentnost Njemačkog parlamenta.

Gradilište Pravila za starije od 45 godina Njemački institut za gospodarstvo: Najveći broj došljaka s Balkana ima srednje kvalifikacije

Zašto hrvatski?

A tu transparentnost je Bundestag demonstrirao i objavom kriterija na temelju kojih se izabralo baš tih 15 "novih" jezika – riječ je o "susjednim zemljama, najvećim skupinama doseljenika i svjetskim jezicima", objavio je Bundestag na svojoj web-stranici.

Već godinama je iseljavanje hrvatskih državljana u Njemačku na konstantno visokoj razini – a nakon donošenja novog zakonskog paketa kojim se olakšava doseljavanje radne snage i iz zemalja koje nisu članice EU-a, stručnjaci u idućim godinama očekuju dodatni porast doseljavanja srpskih državljana.

Sporno pitanje poznavanja njemačkog Prvi tjedan nove školske godine u Njemačkoj. Čak 80 posto prvašića su djeca iz useljeničkih obitelji

U ovom trenutku u Njemačkoj po službenim podacima Saveznog ureda za statistiku živi 395 665 hrvatskih državljana.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.