Naslovnica Vijesti

Zbog ovakvih iseljenika Hrvatska može biti ponosna

Posebnu nadarenost ove mlade hrvatske violinistice prepoznali su i međunarodni glazbeni znalci pa je dobila stipendiju lihtenštajnske glazbene akademije
06. srpnja 2018. u 00:00 1 komentara 564 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatska može biti ponosna na svoje mlade glazbenike koji je promoviraju u zemlji i inozemstvu. Jedna od njih je i 17-godišnja Karla Križ iz Beča, nadarena violinistica i osvajačica više međunarodnih nagrada.

Beč Hrvati iz Austrije okupili se zbog triju važnih razloga

Potvrda tome njezino je nedavno osvojeno prvo mjesto i nagrada "Prima la musica" na austrijskom državnom glazbenom natjecanju u Innsbrucku. O veličini Karlina violinističkog umijeća govore i ostale njezine nagrade i priznanja: 2008., 2010., 2014. i 2016. godine na austrijskom Pokrajinskom glazbenom natjecanju "Prima la musica" te 2014. i 2018. na austrijskoj saveznoj razini. Dobitnica je i "Rode-nagrade" 2016. godine, kojom je osvojila ESTA turnir (European String Teacher Association).

Mi, Hrvati Hrvati, Slovaci i Mađari pokreću svoju televiziju

Posebnu nadarenost ove mlade hrvatske violinistice prepoznali su i međunarodni glazbeni znalci pa je dobila stipendiju lihtenštajnske glazbene akademije. Kao njihova stipendistica redovito, uz majstorske tečajeve u Hrvatskoj i Austriji, sudjeluje i na tečajevima prof. Leonida Sorokowa, poznatog ruskog glazbenog pedagoga koji predaje na bečkom Sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost te na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Zapošljavaju 1500 djelatnika U Beču održana Peta gala večer hrvatskih poduzetnika

Karla Križ rođena je 2001. godine u Beču. Kći je pijanista i hrvatsko-austrijskog glazbenog pedagoga iz Dubrovnika Vence Križa te Zadranke Katarine Dorkin-Križ, prevoditeljice u hrvatskom veleposlanstvu u Austriji.

Tihana Babij Svojom ljepotom promovira domovinu i hrvatsku dijasporu

Ova mlada glazbenica violinu je počela svirati kada je imala samo četiri godine. Od 2012. studira glazbu na bečkom sveučilištu u klasi prof. Marine Sorokowe, a nakon njezine smrti kod Teodore Sorokowe i Ane Gutowske. Osim u Hrvatskoj i Austriji, više puta nastupala je u Lihtenštajnu i Švicarskoj. Članica je "Young Master Ensemble" s kojim je 2016. bila na turneji u SAD-u, a prošle godine u Grčkoj.  

  • Avatar Le-Freak
    Le-Freak:

    Bravo Karla. Ima mnogo i meni osobno poznatih darovitih Hrvata koji vani u "kulturnom" okruzju daleko od opanackog balkanizma i hrvatskog jala, imaju odlicne uspjehe i isticu se po darovitosti i umjecu. Da imam nesto vise vremena, sam bi se ... prikaži još! angazirao oko skupljanja tih nasih dragulja. Sve bih to najradije podpomagao, spajao sa drugim mladim Hrvatima slicnih talenata i usmjerivao ih malo prema domovini.