Innsbruck

Zbog ovakvih iseljenika Hrvatska može biti ponosna

Foto: Privatni album
1/2
06.07.2018.
u 00:00

Posebnu nadarenost ove mlade hrvatske violinistice prepoznali su i međunarodni glazbeni znalci pa je dobila stipendiju lihtenštajnske glazbene akademije

Hrvatska može biti ponosna na svoje mlade glazbenike koji je promoviraju u zemlji i inozemstvu. Jedna od njih je i 17-godišnja Karla Križ iz Beča, nadarena violinistica i osvajačica više međunarodnih nagrada.

Potvrda tome njezino je nedavno osvojeno prvo mjesto i nagrada "Prima la musica" na austrijskom državnom glazbenom natjecanju u Innsbrucku. O veličini Karlina violinističkog umijeća govore i ostale njezine nagrade i priznanja: 2008., 2010., 2014. i 2016. godine na austrijskom Pokrajinskom glazbenom natjecanju "Prima la musica" te 2014. i 2018. na austrijskoj saveznoj razini. Dobitnica je i "Rode-nagrade" 2016. godine, kojom je osvojila ESTA turnir (European String Teacher Association).

Posebnu nadarenost ove mlade hrvatske violinistice prepoznali su i međunarodni glazbeni znalci pa je dobila stipendiju lihtenštajnske glazbene akademije. Kao njihova stipendistica redovito, uz majstorske tečajeve u Hrvatskoj i Austriji, sudjeluje i na tečajevima prof. Leonida Sorokowa, poznatog ruskog glazbenog pedagoga koji predaje na bečkom Sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost te na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Karla Križ rođena je 2001. godine u Beču. Kći je pijanista i hrvatsko-austrijskog glazbenog pedagoga iz Dubrovnika Vence Križa te Zadranke Katarine Dorkin-Križ, prevoditeljice u hrvatskom veleposlanstvu u Austriji.

Ova mlada glazbenica violinu je počela svirati kada je imala samo četiri godine. Od 2012. studira glazbu na bečkom sveučilištu u klasi prof. Marine Sorokowe, a nakon njezine smrti kod Teodore Sorokowe i Ane Gutowske. Osim u Hrvatskoj i Austriji, više puta nastupala je u Lihtenštajnu i Švicarskoj. Članica je "Young Master Ensemble" s kojim je 2016. bila na turneji u SAD-u, a prošle godine u Grčkoj.  

Komentara 1

Avatar Le-Freak
Le-Freak
09:39 06.07.2018.

Bravo Karla. Ima mnogo i meni osobno poznatih darovitih Hrvata koji vani u "kulturnom" okruzju daleko od opanackog balkanizma i hrvatskog jala, imaju odlicne uspjehe i isticu se po darovitosti i umjecu. Da imam nesto vise vremena, sam bi se angazirao oko skupljanja tih nasih dragulja. Sve bih to najradije podpomagao, spajao sa drugim mladim Hrvatima slicnih talenata i usmjerivao ih malo prema domovini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije