Beč

Hrvati iz Austrije okupili se zbog triju važnih razloga

Foto: Snježana Herek
1/10
27.06.2018.
u 10:02

Svi prisutni, u sklopu prijama, imali su priliku gledati i izravni prijenos nogometne utakmice između Hrvatske i Islanda jer nogomet je ovih dana, kako je ocijenila hrvatska veleposlanica, najvažnija sporedna stvar na svijetu

U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske i pete godišnjice ulaska Lijepe Naše u Europsku uniju, hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković i vojni izaslanik Republike Hrvatske u Austriji, brigadir Davor Kopanji, organizirali su sinoć u poznatom bečkom parku Schönbrunn svečani prijam.

Događaj je započeo austrijskom i hrvatskom himnom koje je, uz klavirsku pratnju supruga Đele Jusića mlađeg, otpjevala Paula Jusić.

"Možemo biti ponosni na sve ono što je Hrvatska postigla proteklih 27 godina, što smo uspjeli obraniti, osloboditi i obnoviti našu domovinu u najtežim mogućim okolnostima", rekla je veleposlanica dr. Cvjetković u prisutnosti više od 350 gostiju i uzvanika iz austrijskog te hrvatskog političkog diplomatskog, vjerskog, gospodarskog i kulturnog života. 

Istaknula je kako nikada ne smijemo zaboraviti na velike žrtve i stradanja, kao ni zasluge naših branitelja koji su Hrvatsku doveli do slobode i samostalnosti. Napomenula je da pet godina Lijepe Naše u Europskoj uniji potvrđuje kako je domovina, unatoč izazovima, na dobrom putu.

"To dokazuje i međunarodna afirmacija Hrvatske te članstvo u brojnim međunarodnim organizacijama", ustvrdila je hrvatska veleposlanica, dodavši kako je ulazak u Schengenski prostor naš strateški cilj i da smo već daleko otišli u ispunjavanju svih uvjeta za pristup.

Zahvalila je Austriji na svekolikoj pomoći koju je pružala Hrvatskoj kada joj je bilo najteže. Posebno se zahvalila pokojnom dr. Aloisu Mocku, bivšem austrijskom potkancelaru i ministru vanjskih poslova, na njegovom angažmanu za samostalnu i europsku državu.

"Veseli me što je na našu svečanost večeras došla i udovica dr. Edith Mock, apostolski nuncij u Austriji msgr. Peter Zurbriggen i druge eminentne osobe da s Hrvatima iz Austrije i domovine proslave ove za njih značajne obljetnice", napomenula je dr. Cvjetković.

Svi prisutni, u sklopu prijama, imali su priliku gledati i izravni prijenos nogometne utakmice između Hrvatske i Islanda, jer nogomet je ovih dana, kako je ocijenila hrvatska veleposlanica, najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije