Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Završila Napretkova akademija u Beču

Ono što je posebno privlačno za polaznike Akademije jest da uz intenzivno učenje njemačkog jezika, koje je u središtu događanja, mogu ne samo mnogo toga naučiti o povijesti i kulturi Beča nego im organizator u slobodno vrijeme nudi i bogat znanstveno-kulturni program
28. kolovoza 2018. u 09:36 0 komentara 50 prikaza
Foto: HKD Napredak Austrija
Pogledajte galeriju 1/6

Svečanim uručenjem diploma u prestižnom bečkom Kursalonu krajem prošlog tjedna u Beču završila je Napretkova 20. ljetna akademija učenja njemačkog jezika.

Beč Ovako se istinski pomaže

Kako su nas izvijestile Ivana Jurić i Anita Divković, diplome je polaznicima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Srbije uručio Zoran Iljkić, predsjednik HKD-a Napredak Austrija. 

U svom obraćanju prisutnima Iljkić je zahvalio polaznicima Akademije na ukazanom povjerenju, kao i sponzorima projekta na podršci.

Akademija je za srednjoškolce i studente trajala dva, odnosno tri tjedna, a intenzivni tečaj njemačkog jezika 40, odnosno 60 sati. Jamac da se u Beču može mnogo toga naučiti bilo je organizirano učenje u tri skupine polaznika (10 do 15 polaznika po skupini), ovisno o stupnju njihova znanja njemačkog.

Beč Hrvati iz Austrije okupili se zbog triju važnih razloga

Ono što je posebno privlačno za polaznike Akademije jest da uz intenzivno učenje njemačkog jezika koje je u središtu događanja, mogu ne samo mnogo toga naučiti o povijesti i kulturi Beča nego im organizator u slobodno vrijeme nudi i bogat znanstveno-kulturni program.

Tako su polaznici Ljetne akademije i ove godine imali priliku posjetiti brojne kulturno-povijesne znamenitosti i turističke atrakcije Beča. Između ostalih dvorac Schönbrunn, bivšu carsku palaču Hofburg, katedralu sv. Stjepana, dvorac Belvedere, Bečku gradsku vijećnicu i austrijski savezni parlament, brojne muzeje, vidikovac Kahlenberg...

Na programu je bio i tzv. Company day, u čijem su sklopu polaznici imali priliku posjetiti razne austrijske koncerne, tvrtke i institucije, među kojima i Bečku gospodarsku komoru, te se susresti s ljudima iz političkog, gospodarskog i kulturnog života Beča, ali i s diplomatima tijekom posjete veleposlanstvima Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Innsbruck Zbog ovakvih iseljenika Hrvatska može biti ponosna

Sve u svemu, kako se moglo čuti na domjenku upriličenom nakon podjele diploma, učenje i posjet Beču za polaznike je bio nezaboravan doživljaj koji krase brojna sklopljena prijateljstva i, naravno, pun spremnik novostečenog znanja njemačkog jezika s kojim se vraćaju u svoje domovine. 

I ono što na kraju posebno treba istaknuti jesu dva više nego hvalevrijedna desetljeća Napretkove ljetne akademije u Beču, s kojom se nastavlja ostvarenje ciljeva Središnjice iz daleke 1902. godine u Sarajevu. A to su ponajprije obrazovanje mladih naraštaja i njihovo upoznavanje s drugim narodima i kulturama.

Mi, Hrvati Hrvati, Slovaci i Mađari pokreću svoju televiziju

Akademiju su organizirali: HKD Napredak Austrija-glavna podružnica Beč, Fond za stipendiranje "Ivan Franjo Jukić" i Napretkova Središnjica u Sarajevu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.