Toronto

Završen susret pastoralnih djelatnika iz Kanade i SAD-a

Marko Štefanec
12.10.2018.
u 09:27

Sudionici skupa poslijepodne su proveli u razgledavanju Toronta, posjetivši katedralu sv. Mihaela i druge znamenitosti grada

Godišnji skup hrvatskih pastoralnih djelatnika iz Kanade i Sjedinjenih Američkih Država održan je od 8. do 10. listopada u Hrvatskoj katoličkoj župi Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu. Na događaju je sudjelovalo više od 30 svećenika i redovnica s gostima iz domovine: rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željkom Tanjićem, nacionalnim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislavom Markićem, pročelnikom Odjela za komunikologiju HKS-a prof. dr. Jerkom Valkovićem i studentskim kapelanom Odilonom Singbom.

Nakon Večernje molitve koju je predvodio delegat Hrvatske inozemne pastve za Kanadu mons. Ivan Vukšić, pozdrava domaćina dr. Mladena Horvata, župnika Hrvatske katoličke župe u Torontu i delegata Hrvatske inozemne pastve za Sjedinjene Američke Države fra Nikole Pašalića, uvodno predavanje o aktualnostima iz Hrvatske inozemne pastve održao je ravnatelj Markić. Prisutne je upoznao s personalnom stanjem i promjenama te upozorio na neke protekle događaje, kao i na aktualne te buduće izazove. 

Misno slavlje prvog dana susreta predvodio je rektor Tanjić, pozvavši sudionike na molitvu u prigodi Dana neovisnosti Republike Hrvatske, ali i prigodom kanadskoga Dana zahvalnosti. Propovijedao je ravnatelj Markić, osvrnuvši se na biblijska čitanja te pozvavši prisutne da ostanu na tragu evanđelja bez "aditiva" koji bi to evanđelje omekšali ili pak ukrutili. Pozvao je i na traganje za rješenjima u Isusovu stilu koja nikoga ne isključuju već drže nebo otvorenim za sve. Prvi dan susreta završio je zajedničkom večerom u novouređenoj župnoj dvorani.

Drugog dana susreta održana su tri predavanja. Rektor HKS-a dr. Tanjić predstavio je djelovanje i poslanje Sveučilišta. Vlč. Singbo govorio je o znanstveno-tehnološkom napretku kao novom izazovu za teološko-pastoralno djelovanje, o čemu piše i doktorat na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Pročelnik Odjela za komunikologiju na HKS-u dr. Valković izlagao je o odnosu Crkve i svijeta medija. Dan je završio euharistijskim slavljem koje je predvodio mons. Robert Casun. Ovaj pomoćni biskup Toronta s očeve strane ima hrvatske korijene.

Posljednjeg dana skupa predavanje je održao župnik dr. Horvat, a kao profesor Svetoga pisma na Bogosloviji u Londonu govorio je i o prvom psalmu. Potom su delegati Hrvatske inozemne pastve za Kanadu i SAD mons. Ivan Vukšić i fra Nikola Pašalić moderirali završnu raspravu u kojoj je bilo riječi o zajedničkim projektima hrvatskih župa i misija, kao što je MladiFest koji je ove godine održan u HKŽ-u Hrvatskih mučenika u Mississaugi, a sljedeći će biti u Montrealu. O tome je govorio fra Tomislav Pek, koordinator sjevernoameričkoga MladiFesta.

Sudionici skupa poslijepodne su proveli u razgledavanju Toronta, posjetivši katedralu sv. Mihaela i druge znamenitosti grada. Susret je završio euharistijskim slavljem koje je predvodio dr. Valković i druženjem svih sudionika sa župljanima uz prigodni domjenak i pjesmu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije