Milijarde eura

'Zajednice u dijaspori često drže ključ za rješavanje problema zaključanih zemljišta'

PR
21.11.2019.
u 09:16

Suosnivač projekta prof. dr. sc. Davor Lauc, umorivši se od neprestanog slušanja o tome kako je nemoguće riješiti problem nesređenog zemljišnog vlasništva, odlučio je pronaći rješenje

Prema podacima Terra Adriatice, približno 10% zemljišta (5.6 milijardi kvadratnih metara) u Hrvatskoj je neiskorišteno zbog neriješenih vlasničkih prava. S obzirom na to da nije moguće legalno prodati ni razvijati zemljišta u takvom stanju, tu ne postoji ostvariva vrijednost.

Namjera Tvrtke je ovim procjenama ukazati na gubitke koji se broje u milijardama eura, ne samo za potencijalne vlasnike ovakvih zemljišta nego i za opće gospodarstvo, koje bi inače moglo profitirati od povećanih privatnih investicija. Otvaranje novih radnih mjesta bio bi samo jedan od rezultata.

Terra Adriatica je, čini se, odlučila promijeniti to stanje. Nakon trogodišnjeg istraživanja pozadinskih problema i razvoja napredne tehnologije koja bi pomogla u njihovom rješavanju, Tvrtka je pokrenula online platformu putem koje se povezuje s tisućama pojedinaca diljem svijeta u pokušaju da za njih pronađe i oslobodi vrijednost spomenutih zemljišta.

Suosnivač projekta prof. dr. sc. Davor Lauc, umorivši se od neprestanog slušanja o tome kako je nemoguće riješiti problem nesređenog zemljišnog vlasništva, odlučio je pronaći rješenje.

Njegov tim je započeo postavljanjem jednostavnog pitanja: „Ako vrijeme i novac nisu bitni, može li se to u teoriji postići?“ Temeljitim proučavanjem zakona o zemljišnim registrima zaključili su da (suprotno ustaljenim stavovima) zakon sam po sebi omogućava mehanizme za rješavanje svih zavrzlama. Stoga, da, moglo bi se postići. Tehnički… 

- Ovaj zaključak, koliko god pomaže, predstavlja tek teorijski početak. Općenito govoreći, vrlo malen broj ljudi ima neograničeno mnogo vremena i novaca, stoga smo morali detaljno istražiti sve pozadinske probleme da bismo pronašli održivo rješenje - objašnjava Lauc.

Tim Terra Adriatice otkrio je da problem neriješenih vlasničkih odnosa nije isključivo hrvatski problem, ali u Hrvatskoj je izrazito naglašen. Pojavljuje se u zemljama koje su iskusile snažna politička previranja i posljedično masovne migracije. Rezultat su često nepotpuni ili netočni zemljišnoknjižni dokumenti, zbog čega je gotovo nemoguće ući u trag potomcima izvornih zemljovlasnika.

- Ovi rezultati predstavljali su iznimni tehnički izazov - nastavlja Lauc. - Dva glavna zemljišna registra u Hrvatskoj sadrže toliko nedosljednosti da tradicionalan proces uspostave vlasništva postaje iznimno složen. Stoga smo odlučili primijeniti vodeću tehnologiju umjetne inteligencije za analizu doslovno desetaka milijuna individualnih zapisa da bismo stvorili jasniju sliku.

Stranica Terra Adriatice omogućuje svakom posjetitelju pokretanje jednostavne pretrage na temelju upisanog prezimena. Rezultat su različiti, zanimljivi povijesni podaci o lokacijama i vrstama zemljišta vezani uz prezime koje se pretražuje. Kao idući korak, registrirani korisnici mogu upisati podatke o obiteljskom stablu i dobiti besplatno izvješće o potencijalnim pravima na zemljište, uključujući površinu zemljišta, oblik i lokaciju.

- Tu nastupaju naši algoritmi umjetne inteligencije; - objašnjava vodeći Data Scientist Terra Adriatice Krešimir Babel i nastavlja - podatke koje smo dobili od korisnika povezujemo s milijunima zapisa da bismo odredili moguća prava na zemljište, uz procjenu vjerojatnosti koja može biti viša, srednja ili niža. Zatim omogućujemo preuzimanje tih podataka u obliku besplatnog izvješća.

Ukazivanjem na inherentnu složenost zemljišnih registara radi stvaranja preciznije slike, Terra Adriatica nudi svojim korisnicima mogućnost da se odluče za njihovu temeljnu uslugu Locksmith.

- Locksmith je proizvod osmišljen za otključavanje latentne vrijednosti 'zaključanih' zemljišta uspostavom čistog zemljišnog vlasništva (u ime potencijalnih vlasnika) prije same prodaje - objašnjava direktor Terra Adriatice Anthony Johnson. - Ne samo da ćemo to postići unutar održivog vremenskog okvira, nego ćemo to postići bez ikakvih troškova unaprijed za pojedince, kojima će nakon prodaje zemljišta pripasti u prosjeku 80% iznosa od prodajne cijene.

Inovativno financijsko rješenje Terra Adriatice je sljedeće: investicijski odbor pokriva trošak uspostave čistog zemljišnog vlasništva, a nakon prodaje zemljišta ostvaruju povrat investicije uz malen udio od konačne prodajne cijene zemljišta.

- Investitorima je sve teže naći zdrave povrate investicija na današnjim nestabilnim tržištima. Grupiranjem više različitih slučajeva u veće 'projekte', koristimo ekonomiju razmjera i time investitorima nudimo novu privlačnu mogućnost investicije. Ovaj pristup svima odgovara i usklađuje interese svih strana da bi se osigurala što viša moguća cijena prilikom prodaje. Terra Adriatici nakon prodaje zemljišta pripada naknada za provođenje cjelokupnog postupka, a Prodavatelj (zemljovlasnik) prima veliku većinu od prodajnih prihoda. Stvaramo vrijednost tamo gdje je prije nije bilo - objašnjava Johnson.

Terra Adriatica je pokrenula svoje usluge u rujnu ove godine. Trenutačno je u postupku povezivanja s Hrvatima u Hrvatskoj i inozemstvu, koji su često nesvjesni svojih prava na zemljište.

Maja Odak predstavlja projekt na konferenciji ACAP-a u Ohiju...

- Zajednice u dijaspori često drže ključ za rješavanje problema 'zaključanih' zemljišta - govori Maja Odak, Voditeljica Odjela za razvoj odnosa s dijasporom. - Nemogućnost ulaska u trag vlasnicima u inozemstvu ne pogađa samo njih, već i pojedince u Hrvatskoj, koji su često zajedno suvlasnici jednog zemljišta. Pronalaskom i uspostavom komunikacije sa svim stranama, otvaramo put do oslobađanja vrijednih resursa na opću dobrobit.

Terra Adriatica ima sjedište u Hrvatskoj, s uredima u Zagrebu i Splitu. Tim TA teži prema stvaranju hrvatskog regionalnog centra izvrsnosti, otkud bi se mogao proširiti i na susjedne zemlje koje dijele jednake probleme.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije