Biljana Lovrinović

Uspješna Hrvatica iz Clevelanda: Nije važno samo pokrenuti posao

Foto: Mreža hrvatskih žena
1/6
10.03.2019.
u 13:10

Osnivačica Mreže hrvatskih žena Caroline Spivak rekla je kako žene treba poticati u svim područjima rada, bilo da je riječ o ekonomiji i poduzetništvu, medicini i znanosti, tehnologiji i gospodarstvu, ili kulturi i umjetnosti

Mreža hrvatskih žena četvrti je put u Zagrebu, u Hrvatskoj matici iseljenika, održala međunarodnu konferenciju "Napredak žena. Napredak ekonomije. Ostvari potencijal!" i uručila nagrade "Utjecajne hrvatske žene" i "Buduće liderice", uspješnim ženama iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Švicarske, Sjedinjenih Američkih Država i Australije.

Središnja tema konferencije u petak bila položaj i utjecaj žena u Hrvatskoj i svijetu. Na panelima i predavanjima govorilo se o poticanju ženskog poduzetništva, potencijalima umrežavanja, inovacijama, ženskoj mudrosti i intuiciji te ženama bez granica.

Glavne govornice bile su: Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ulla Marton, ginekologinja i ginekološka endokrinologinja te Ruža Studer-Babić, vlasnica i urednica portala Moja domovina. O projektu zapošljavanja žena u ruralnim krajevima Hrvatske govorila je etno dizajnerica i ravnateljica Hrvatske kuće Mina Petra.

Konferencijom se žele istaknuti postignuća žena u poslovnom svijetu, a umrežavanjem i stvaranjem novih poslovnih partnerstva želi se pomoći razvoju hrvatskoga društva. Geslo ovogodišnje konferencije je "Snaga i utjecaj žena", a održana je pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatske matice iseljenika, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva turizma, Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskoga svjetskog kongresa, Hrvatskog turističkog ureda, Grada Zagreba, Zagrebačke nadbiskupije i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Ovogodišnje dobitnice nagrada su: Danijela Balikić, Damiana Domanovac, Sanja Drakulić, Nataša Drvenkar, Jasenka Gajdoš Kljusurić, Viktorija Knežević, Ankica Kovač, Biljana Lovrinović, Ulla Marton, Katica Perinac, Nada Pritišanac Matulić, Nada Prkačin, Mirna Šitum, Vanja Slijepčević-Saftić, Hedda Martina Šola, Ruža Studer-Babić, Spomenka Tomek-Roksandić, Ana Vidović i Jelena Lara Marinković.

Osnivačica Mreže hrvatskih žena Caroline Spivak rekla je kako žene treba poticati u svim područjima rada, bilo da je riječ o ekonomiji i poduzetništvu, medicini i znanosti, tehnologiji i gospodarstvu, ili kulturi i umjetnosti. Poručila je da pripadnice ljepšeg spola moraju poticati žene jer će time ojačati svoj položaj. 

"Žene svugdje u svijetu pozitivno utječu na sva područja života, čemu svjedoče naše dobitnice. No i danas postoji velik raskorak, s jedne strane žene imaju mogućnost uspjeha bez ograničenja, a s druge, nemaju prava kao što su ravnopravnost u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, nemaju pravo glasa niti imaju pravo na nasljedstvo, a o predstavništvu u državnim, sudskim i sličnim tijelima da i ne govorimo", istaknula je Spivak.

"Vrijednost projekta jest u umrežavanju žena hrvatskog podrijetla diljem svijeta iz svih područja djelovanja, a Međunarodni dan žena globalni je podsjetnik na jednakost prilika kao društvene i civilizacijske stečevine. Ženska su prava, ljudska prava", zaključila je naša sugovornica.

Mreža okuplja 500 članica, a među njima su ugledne poslovne žene, sutkinje, umjetnice, pilotkinje, znanstvenice, humanitarke. Žene koje su otvarale putove drugim ženama. 

Domaćin konferencije, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, naglasio je da su žene humanizirale seljenja te bile i ostale čuvarice hrvatskoga identiteta u mnogobrojnim zajednicama diljem svijeta.

Uručujući nagrade načelnik Sektora za provedbu i nadzor programa i projekata Hrvata izvan Republike Hrvatske Dario Magdić istaknuo je da sve poduzetnice, dobitnice prestižnih nagrada Mreže hrvatskih žena iz Hrvatske i inozemstva pridonose stvaranju hrvatske globalne mreže.

"U Hrvatskoj i Gradu Zagrebu tijekom posljednjih godina se opća osviještenost o gospodarskoj i društvenoj ulozi žena mijenja. Pozitivne promjene u jačanju ženskog poduzetništva i rastuća uključenost žena u javnom životu zajednice ohrabrujuće su, ali žene još nisu ozbiljno shvaćene", otkrila je Nera Pavić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i
zaštitu okoliša. 

Iako se ruše tradicionalni modeli upravljanja, upozorila je Nataša Drvenkar, dobitnica ovogodišnje nagrade "Utjecajne hrvatske žene", prodekanica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, Hrvatska na to nije spremna. Svojim studenticama svakodnevno poručuje da im je cijeli svijet otvoren te da mogu i čine više za sebe.

Ankica Kovač, docentica s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, prvo je napravila bicikl na vodik, a sada je voditeljica projekta prve punionice za električne automobile. Nekadašnja konzultantica Danijela Balikić u pedesetima je napravila zaokret i osnovala farmaceutsku tvrtku s predznakom Made in Croatia. 

"Nikada nije kasno za uspjeh samo morate imati viziju i vjerovati da to možete", poručila je ova povratnica iz Amerike i Švedske.

Glumica Sanja Drakulić pokrenula je bazu podataka Duart European Actors Platform za promociju glumaca na svjetskom tržištu. Uspješna poslovna žena Damjana Domanovac, nekadašnja matičarka u Samoboru, čiju su franšizu za specijalizirani magazin o putovanjima Place 2 go dosad kupili u sedam europskih zemalja, priznala je, da je počela uživati u životu tek kada je pronašla svoj poziv. Danas uspješno povezuje majčinstvo, posao i svoju veliku strast – putovanja. 

Među dobitnicama je jedna od vodećih marketinških stručnjakinja u Hrvatskoj, Hedda Martina Šola, autorica prve knjige o neuromarketingu u Hrvatskoj "Marketinška oružarnica" i djela "Neuromarketing Armoury" koja se izučavaju na fakultetima i prodaju u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama. 

"Nije važno samo pokrenuti posao, otvoriti tvrtku. Važno je kako vaše poslovanje utječe na okruženje", rekla je Hrvatica iz BiH sa stalnom adresom u Clevelandu, Biljana Lovrinović, koja je u rodnom Travniku otvorila IT tvrtku Galop Digital. Članica je ACAP-A, Udruženja Hrvatsko-američkih stručnjaka, koje je nedavno otvorilo svoju podružnicu u Zagrebu.

Nakon konferencije u Hrvatskoj matici iseljenika održan je svečani prijem laureatkinja te je otvorena izložba slika HRT-ove novinarke Dijane Čović pod nazivom "Acta, non verba/Djela, ne riječi". Otvorila ju je Caroline Spivak i poručila da je naše najjače oružje glas i da se ne bojimo zauzimati za sebe i druge žene, jer naša je snaga u zajedništvu.

Mreža hrvatskih žena osnovana je prije pet godina u Torontu, a prepoznata je kao platforma koja povezuje ugledne Hrvatice u domovini i inozemstvu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije