Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Bh. dijaspora sve više ulaže u rodni kraj: Prepoznala sam priliku u našoj zemlji i sposobnost mladih ljudi

Da Biljana nije jedina, potvrđuju i drugi primjeri ulaganja članova bh. dijaspore upravo u IT sektor
07. kolovoza 2019. u 10:45 0 komentara 451 prikaza
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Nakon više od dva desetljeća rada u inozemstvu, Biljana Lovrinović u rodnom Travniku pokrenula je tvrtku "Galop Digital". 

Biljana Lovrinović Uspješna Hrvatica iz Clevelanda: Nije važno samo pokrenuti posao

Lovrinović, s višegodišnjim iskustvom u marketingu i kompanijom u SAD-u koja se bavi marketinškim savjetovanjem i razvojem brenda, odlučila je uložiti znanje i novac u mladi tim IT stručnjaka u BiH, piše Indikator.ba. 

"Prepoznala sam priliku u našoj zemlji i sposobnost mladih ljudi u svom Travniku. Danas imamo kompaniju koja se bavi digitalnim marketingom te izradom internetskih stranica, s fokusom na klijente iz SAD-a, a polako se okrećemo i europskom tržištu", rekla je Lovrinović.  

Da Biljana nije jedina, potvrđuju i drugi primjeri ulaganja članova bh. dijaspore upravo u IT sektor. Senad Šantić kao dijete izbjegao je u Švedsku 1993., a prije nekoliko godina vratio se i pokrenuo IT kompaniju ZenDev.  

Mostar Connecto 2019. Evo kako BiH planira ostvariti poslovnu suradnju sa svojom dijasporom

"Naša osnovna filozofija jest briga za radnike. Pokušavamo stvoriti radno mjesto sa što manje stresa, bez prekovremenih sati. Mreža klijenata se širi, radimo uglavnom sa švedskim tržištem, ali smo prisutni i šire. Svakog dana se širimo, treba nam još kadrova, tražimo nove ljude, ulažemo i dalje", naglasio je Šantić.  

Edin Ahmetspahić kao dijete u ratu izbjegao je u Švedsku, ali se u mladosti vratio u domovinu, gdje je završio Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu. Prijedlog poslovnih partnera iz Švedske prije dvije godine preusmjerio ga je iz prava u IT sektor. S njima je u BiH pokrenuo IT tvrtku  "Propeller".  

"Osnivači imaju uspješne tvrtke u Švedskoj, od kojih je jedan i član bh. dijaspore, te su prepoznali potencijal koji u BiH imaju naši mladi stručnjaci. Oni razumiju skandinavsko, ali i globalno tržište, pa je u ovoj priči njihov dio posla pronalaženje klijenata. Na nama u Sarajevu je zadatak podizanja snažnog tima i osiguranje razvoja proizvoda koji će imati prolaz na tržištu IT industrije", napomenuo je Ahmetspahić.  

Ivo Klarić Otišao iz BiH s ruksakom na leđima, ostvario veliku karijeru i sada se vratio kući

"USAID Projekt 'Diaspora Invest' kroz natječajni program i aktivnosti tehničke podrške podržao je niz uspješnih ulaganja iz dijaspore u IT sektoru. Sve je više primjera IT tvrtki koje su tako pokrenute u posljednjih nekoliko godina i sada postupno zauzimaju svoju poziciju u IT svijetu u Bosni i Hercegovini", priopćeno je iz USAID Projekta "Diaspora Invest."
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.