Međunarodno priznanje

Zagrebačke kustosice vode Kunsthalle u Beču

Foto: WHW/Damir Žižić
29.07.2019.
u 10:01

U Kunsthalleu su naslijedile Nicolausa Schafhausea koji je u lipnju 2018. objavio pismo i najavio da se s mjesta ravnatelja povlači tri godine prije isteka ugovora

Tri članice domaćeg kustoskog kolektiva "Što, kako i za koga/WHW" – Nataša Ilić, Ivet Ćurlin i Sabina Sabolović, u lipnju su preuzele vodstvo nad bečkom galerijom suvremene umjetnosti Kunsthalle Wien. Izabrane su među više od 80 kandidata iz cijelog svijeta.

Ovo je prvi put da Kunsthalle Wien vodi skupina kustosa, a zadatak su preuzele tri od četiriju članica WHW-a, koje će na mjestu ravnateljica biti pet godina. Ana Dević nastavlja voditi projekte kolektiva u Zagrebu.

Kunsthalle je smješten u samom središtu Beča u velikoj zgradi u kompleksu Museumsquartiera te manjem paviljonu na Karlsplatzu. Osnovan je 1992. s namjerom da bude mjesto produkcije i izlaganja suvremene umjetnosti. Krećući od privremene strukture kontejnera, u međuvremenu je prerastao u ozbiljnu infrastrukturu koja proizvodi osam do devet ambicioznih izložbi godišnje te ima opsežan program edukacije i izdavaštva.

"WHW svoj predloženi program temelji na orijentaciji na teme relevantne u bečkom, regionalnom i globalnom kontekstu; interesu za veze umjetnosti s društvenim i političkim kontekstom te na fokusu na nove umjetničke produkcije. Program namjeravamo razvijati suradničkim razmjenama s nizom međunarodnih saveznika, ali nas zanima i razgovor s neistomišljenicima te gradnja institucije koja je odgovorna prema napetostima i polarizacijama koje trenutačno obilježavaju suvremeno društvo", najavljuju iz WHW-a, dodavši kako su to principi koje su razvijali i u Zagrebu.

"Zato ovo međunarodno priznanje doživljavamo u tužnom nerazmjeru s lokalnom valorizacijom rada WHW-a. Kulturna politika godinama samo pogoršava uvjete u kojima radi WHW, kao i većina kolega s kulturne scene. WHW već pet godina vodi Galeriju Nova bez ugovora za prostor i bez reguliranog statusa, unatoč mnogim molbama upućenim Gradskom uredu za kulturu da riješi ovaj problem s pozicije kulturne politike – vrednujući doprinos galerijskog programa zagrebačkoj sceni", poručuju WHW-ovke.

U Kunsthalleu su naslijedile Nicolausa Schafhausea koji je u lipnju 2018. objavio pismo i najavio da se s mjesta ravnatelja povlači tri godine prije isteka ugovora. Kao razlog naveo je jačanje nacionalističkih politika u Austriji.

Kustoski kolektiv "Što, kako i za koga/WHW", kao udrugu za vizualnu kulturu, Dević, Ćurlin, Ilić i Sabolović osnovale su 1999. u Zagrebu. Dosad su organizirale mnoge domaće i međunarodne izložbe i projekte u galerijama i muzejima u Ljubljani, Beču, Beogradu, Pragu, Kasselu, Grazu, Kopenhagenu i New Yorku, a od 2003. vode i program zagrebačke Galerije Nova.

Dobitnice su i Nagrade "Igor Zabel" 2008. koja se dodjeljuje za iznimne kulturne aktivnosti u središnjoj i jugoistočnoj Europi, a 2009. bile su kustosice jedne od najpoznatijih svjetskih izložbi suvremene umjetnosti – Istanbulskog bijenala. Njegovo 11. izdanje osmislile su pod naslovom "Od čega čovjek živi?". Bile su i povjerenice hrvatske izložbe na 54. Venecijanskom bijenalu 2011.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije