Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Zagrebačke kustosice vode Kunsthalle u Beču

U Kunsthalleu su naslijedile Nicolausa Schafhausea koji je u lipnju 2018. objavio pismo i najavio da se s mjesta ravnatelja povlači tri godine prije isteka ugovora
29. srpnja 2019. u 10:01 0 komentara 45 prikaza
Foto: WHW/Damir Žižić

Tri članice domaćeg kustoskog kolektiva "Što, kako i za koga/WHW" – Nataša Ilić, Ivet Ćurlin i Sabina Sabolović, u lipnju su preuzele vodstvo nad bečkom galerijom suvremene umjetnosti Kunsthalle Wien. Izabrane su među više od 80 kandidata iz cijelog svijeta.

Otto Wagner U Beču otvorena izložba o hrvatskoj arhitekturi

Ovo je prvi put da Kunsthalle Wien vodi skupina kustosa, a zadatak su preuzele tri od četiriju članica WHW-a, koje će na mjestu ravnateljica biti pet godina. Ana Dević nastavlja voditi projekte kolektiva u Zagrebu.

Kunsthalle je smješten u samom središtu Beča u velikoj zgradi u kompleksu Museumsquartiera te manjem paviljonu na Karlsplatzu. Osnovan je 1992. s namjerom da bude mjesto produkcije i izlaganja suvremene umjetnosti. Krećući od privremene strukture kontejnera, u međuvremenu je prerastao u ozbiljnu infrastrukturu koja proizvodi osam do devet ambicioznih izložbi godišnje te ima opsežan program edukacije i izdavaštva.

Hrvatska matica iseljenika Pogledajte zanimljivu izložbu posvećenu dijaspori

"WHW svoj predloženi program temelji na orijentaciji na teme relevantne u bečkom, regionalnom i globalnom kontekstu; interesu za veze umjetnosti s društvenim i političkim kontekstom te na fokusu na nove umjetničke produkcije. Program namjeravamo razvijati suradničkim razmjenama s nizom međunarodnih saveznika, ali nas zanima i razgovor s neistomišljenicima te gradnja institucije koja je odgovorna prema napetostima i polarizacijama koje trenutačno obilježavaju suvremeno društvo", najavljuju iz WHW-a, dodavši kako su to principi koje su razvijali i u Zagrebu.

"Zato ovo međunarodno priznanje doživljavamo u tužnom nerazmjeru s lokalnom valorizacijom rada WHW-a. Kulturna politika godinama samo pogoršava uvjete u kojima radi WHW, kao i većina kolega s kulturne scene. WHW već pet godina vodi Galeriju Nova bez ugovora za prostor i bez reguliranog statusa, unatoč mnogim molbama upućenim Gradskom uredu za kulturu da riješi ovaj problem s pozicije kulturne politike – vrednujući doprinos galerijskog programa zagrebačkoj sceni", poručuju WHW-ovke.

Izložba Kramarić „OUTDOOR WALLS“ Izložbeni postav Lene Kramarić očarao Bečane

U Kunsthalleu su naslijedile Nicolausa Schafhausea koji je u lipnju 2018. objavio pismo i najavio da se s mjesta ravnatelja povlači tri godine prije isteka ugovora. Kao razlog naveo je jačanje nacionalističkih politika u Austriji.

Kustoski kolektiv "Što, kako i za koga/WHW", kao udrugu za vizualnu kulturu, Dević, Ćurlin, Ilić i Sabolović osnovale su 1999. u Zagrebu. Dosad su organizirale mnoge domaće i međunarodne izložbe i projekte u galerijama i muzejima u Ljubljani, Beču, Beogradu, Pragu, Kasselu, Grazu, Kopenhagenu i New Yorku, a od 2003. vode i program zagrebačke Galerije Nova.

Putujuća izložba Čak 300 fotografija Putujuća izložba djece hrvatskih iseljenika

Dobitnice su i Nagrade "Igor Zabel" 2008. koja se dodjeljuje za iznimne kulturne aktivnosti u središnjoj i jugoistočnoj Europi, a 2009. bile su kustosice jedne od najpoznatijih svjetskih izložbi suvremene umjetnosti – Istanbulskog bijenala. Njegovo 11. izdanje osmislile su pod naslovom "Od čega čovjek živi?". Bile su i povjerenice hrvatske izložbe na 54. Venecijanskom bijenalu 2011.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.