Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Za hrvatsku budućnost u Australiji ne treba brinuti

Ali baš zato treba nastaviti aktivno raditi, i to još snažnije, još povezanije, a tada uspjeh zasigurno neće izostati
01. listopada 2019. u 09:18 0 komentara 227 prikaza
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Pogledajte galeriju 1/4

U organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u suradnji s diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske, učiteljima i sveučilišnim nastavnicima hrvatskog jezika te predstavnicima hrvatskih zajednica u Viktoriji i Novom Južnom Walesu, od 12. do 22. rujna 2019. održani su seminari i radionice za učitelje i učenike hrvatskog jezika i kulture.

Novi početak Više od dva stoljeća hoda Hrvata po Australiji. Procjenjuje se da danas ovdje živi gotovo pola milijuna naših ljudi

Nakon što su 2017. godine takvi seminari i radionice održani u Kanadi te 2018. u Sjedinjenim Američkim Državama, ovo je već treća godina kako Središnji državni ured organizira stručnu potporu školama u kojima se uči i poučava hrvatski jezik i kultura u prekooceanskim državama. 

Članovi stručnoga tima zaduženog za pripremu i provedbu seminara i radionica bili su: dr. sc. Lidija Cvikić, izvanredna profesorica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Grozdana Lajić Horvat, dramska pedagoginja u Zagrebačkom kazalištu mladih i Biljana Petljak Zekić, viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje te dr. sc. Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem u Središnjem državnom uredu, koordinator stručnoga tima. Ovogodišnjim radionicama bilo je obuhvaćeno oko 600 učenika i više od 30 učitelja u Geelongu, Melbourneu i Sydneyu, a povratne informacije učitelja, učenika i njihovih roditelja potvrđuju da je ovaj projekt vrlo dobro prihvaćen te da našim sunarodnjacima predstavlja konkretnu potporu.

Deset stipendija Objavljujemo dobitnike stipendija za internetsko učenje hrvatskog jezika

Tijekom boravka u Australiji stručni tim je sudjelovao na tradicionalnom Hrvatsko-talijanskom danu u Osnovnoj školi Svete obitelji u Geelongu, školi koja u svome redovitome programu nudi nastavu hrvatskog jezika te na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji "Hrvatska i Hrvati u prošlim i ovodobnim umrežavanjima" organiziranoj u povodu 35. obljetnice Centra za hrvatske studije na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu. 

Kao izaslanik državnog tajnika Zvonka Milasa savjetnik Bošnjak je potpisao sporazume Središnjeg državnog ureda s Osnovnom školom Svete obitelji u Geelongu i Zakladom hrvatskih studija u Sydneyu, potvrđujući tako odličnu suradnju i odredivši petogodišnju potporu Središnjeg državnog ureda školskoj i sveučilišnoj nastavi na hrvatskom jeziku.

Novi Vinodolski Veliki interes dijaspore za učenjem hrvatskog jezika i kulture

Kroz intenzivnu komunikaciju s učiteljima i učenicima, znanstvenicima, svećenicima, predsjednicima udruga i klubova te drugim našim sunarodnjacima u Australiji, došlo se do zajedničkog stava da se za budućnost nastave hrvatskoga jezika i očuvanje hrvatskog identiteta u Australiji ne treba brinuti, budući da su postavljeni odlični temelji i da ima puno potencijala, ali baš zato treba nastaviti aktivno raditi, i to još snažnije, još povezanije, a tada uspjeh zasigurno neće izostati.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.