Tribina

Weber uvjerila Bečane da glazbe nikada nije dosta

Snježana Herek
20.10.2019.
u 20:16

Posebno je vrijedno bilo čuti izvješće o ovoga ljeta održanim 44. Osorskim glazbenim večerima kao i o netom završenim 49. Varaždinskim baroknim večerima

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u austrijskom glavnom gradu, u Hrvatskom centru u Beču održana je Glazbena tribina na kojoj je gostovala muzikologinja i diplomatkinja dr. sc. Zdenka Weber s gostima glazbenicima: Lucijom Spevec (sopran) i Hrvojem Jugovićem (glasovir).

Bio je to ponovni susret sada gošće iz Zagreba, a prije nekoliko godina opunomoćene ministrice za kulturu, obrazovanje i znanost u hrvatskom veleposlanstvu u Beču.

Budući da je u lipnju Kulturna zaklada Hrvatsko slovo javnosti predstavila najnoviju, sada već četvrtu knjigu Zdenke Weber, koja pod naslovom "Glazbe prije svega" okuplja njezine tekstove objavljivane u kulturnom tjedniku Hrvatsko slovo tijekom protekle 23 godine, bila je to prilika za predstavljanje ovog djela i Bečanima. Ali i za predavanje na kojemu je Weber govorila o hrvatskim glazbenim festivalima i o važnim glazbenim događanjima u Lijepoj Našoj.

Gošću je uime Matice hrvatske Beč pozdravila članica dipl. arh. Maja Kirchner. Kako se u Hrvatskom centru okupio priličan broj zainteresiranih slušatelja, izlaganje je praćeno power-point prezentacijom. Proteklo je u vrlo ugodnoj atmosferi susreta dobrih i dugogodišnjih prijatelja koji sa zanimanjem prate glazbena zbivanja u domovini. Posebno je vrijedno bilo čuti izvješće o ovoga ljeta održanim 44. Osorskim glazbenim večerima kao i o netom završenim 49. Varaždinskim baroknim večerima, uglednim hrvatskim nacionalnim glazbenim festivalima koje dr. Zdenka Weber prati već desetljećima i u čijoj organizaciji aktivno sudjeluje. 

Osim prikazanih fotografija s navedenih festivala, izvijestila je prisutne i o vrlo uspješnom gostovanju varaždinskog Mješovitog pjevačkog zbora Chorus angelicus koji je sa svojim utemeljiteljem i stalnim dirigentom Anđelkom Igrecom gostovao na otoku Mljetu.

Istaknula je kako spomenuti amaterski zbor ove godine obilježava 20. obljetnicu postojanja te da je upravo objavljen nosač zvuka sa snimkama sudjelovanja zbora u izvedbama velebnih baroknih oratorija J. S. Bacha, G. F. Händela i J. Haydna. Informacija o tim događanjima bila je ujedno i preporuka za eventualni poziv zboru na gostovanje u Austriji, budući da skladatelj, orguljaš i dirigent Anđelko Igrec djeluje u Badenu kraj Beča. 

Između ostalog, moglo se čuti i o odličnoj suradnji varaždinske glazbene škole i mariborskog konzervatorija za glazbu i balet, čiji su zajedno ostvarili nadasve uspjelu izvedbu Orffove Carmine Burane. Dokaz više da je međunarodna suradnja mladih glazbenika još jedan od mogućih načina zbližavanja i međusobnog upoznavanja, a naišla je i na odobravanje bečkih "matičara" zainteresiranih za kulturne manifestacije u Hrvatskoj.

Kako bi svojem bečkom predavanju dodala i glazbeni užitak, dr. Weber je u goste pozvala mladu sopranisticu Luciju Spevec koja studira solo pjevanje na bečkom sveučilištu za glazbu i dramske umjetnosti u razredu profesorice Garbriele Lechner. Spevec je uz klavirsku pratnju uglednog hrvatskog pijanista s bečkom adresom Hrvoja Jugovića na opću radost prisutnih otpjevala solo popijevku i opernu ariju iz ostavštine Giuseppea Verdija i G. F. Händela, a cijelu vrlo uspjelu glazbenu večer u režiji dr. Zdenke Weber zaključila antologijskom popijevkom Serenadom Josipa Hatzea i prikladnim riječima "laku noć".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije