Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Weber uvjerila Bečane da glazbe nikada nije dosta

Posebno je vrijedno bilo čuti izvješće o ovoga ljeta održanim 44. Osorskim glazbenim večerima kao i o netom završenim 49. Varaždinskim baroknim večerima
20. listopada 2019. u 20:16 0 komentara 52 prikaza
Foto: Snježana Herek

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u austrijskom glavnom gradu, u Hrvatskom centru u Beču održana je Glazbena tribina na kojoj je gostovala muzikologinja i diplomatkinja dr. sc. Zdenka Weber s gostima glazbenicima: Lucijom Spevec (sopran) i Hrvojem Jugovićem (glasovir).

Europska turneja Publika u bečkom Musikvereinu ovacijama ispratila Zagrebačku filharmoniju

Bio je to ponovni susret sada gošće iz Zagreba, a prije nekoliko godina opunomoćene ministrice za kulturu, obrazovanje i znanost u hrvatskom veleposlanstvu u Beču.

Budući da je u lipnju Kulturna zaklada Hrvatsko slovo javnosti predstavila najnoviju, sada već četvrtu knjigu Zdenke Weber, koja pod naslovom "Glazbe prije svega" okuplja njezine tekstove objavljivane u kulturnom tjedniku Hrvatsko slovo tijekom protekle 23 godine, bila je to prilika za predstavljanje ovog djela i Bečanima. Ali i za predavanje na kojemu je Weber govorila o hrvatskim glazbenim festivalima i o važnim glazbenim događanjima u Lijepoj Našoj.

Europske vrijednosti Promocija Opatije u Beču: To je more svih nas

Gošću je uime Matice hrvatske Beč pozdravila članica dipl. arh. Maja Kirchner. Kako se u Hrvatskom centru okupio priličan broj zainteresiranih slušatelja, izlaganje je praćeno power-point prezentacijom. Proteklo je u vrlo ugodnoj atmosferi susreta dobrih i dugogodišnjih prijatelja koji sa zanimanjem prate glazbena zbivanja u domovini. Posebno je vrijedno bilo čuti izvješće o ovoga ljeta održanim 44. Osorskim glazbenim večerima kao i o netom završenim 49. Varaždinskim baroknim večerima, uglednim hrvatskim nacionalnim glazbenim festivalima koje dr. Zdenka Weber prati već desetljećima i u čijoj organizaciji aktivno sudjeluje. 

Osim prikazanih fotografija s navedenih festivala, izvijestila je prisutne i o vrlo uspješnom gostovanju varaždinskog Mješovitog pjevačkog zbora Chorus angelicus koji je sa svojim utemeljiteljem i stalnim dirigentom Anđelkom Igrecom gostovao na otoku Mljetu.

Više od sunca i mora Turistički klaster Slavonija predstavljen u Beču

Istaknula je kako spomenuti amaterski zbor ove godine obilježava 20. obljetnicu postojanja te da je upravo objavljen nosač zvuka sa snimkama sudjelovanja zbora u izvedbama velebnih baroknih oratorija J. S. Bacha, G. F. Händela i J. Haydna. Informacija o tim događanjima bila je ujedno i preporuka za eventualni poziv zboru na gostovanje u Austriji, budući da skladatelj, orguljaš i dirigent Anđelko Igrec djeluje u Badenu kraj Beča. 

Između ostalog, moglo se čuti i o odličnoj suradnji varaždinske glazbene škole i mariborskog konzervatorija za glazbu i balet, čiji su zajedno ostvarili nadasve uspjelu izvedbu Orffove Carmine Burane. Dokaz više da je međunarodna suradnja mladih glazbenika još jedan od mogućih načina zbližavanja i međusobnog upoznavanja, a naišla je i na odobravanje bečkih "matičara" zainteresiranih za kulturne manifestacije u Hrvatskoj.

Prošlost i sadašnjost Jedinstveno glazbeno-literarno putovanje od Beča do Trstenog

Kako bi svojem bečkom predavanju dodala i glazbeni užitak, dr. Weber je u goste pozvala mladu sopranisticu Luciju Spevec koja studira solo pjevanje na bečkom sveučilištu za glazbu i dramske umjetnosti u razredu profesorice Garbriele Lechner. Spevec je uz klavirsku pratnju uglednog hrvatskog pijanista s bečkom adresom Hrvoja Jugovića na opću radost prisutnih otpjevala solo popijevku i opernu ariju iz ostavštine Giuseppea Verdija i G. F. Händela, a cijelu vrlo uspjelu glazbenu večer u režiji dr. Zdenke Weber zaključila antologijskom popijevkom Serenadom Josipa Hatzea i prikladnim riječima "laku noć".

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.