Turistički klaster "Slavonija" koji objedinjuje svih pet slavonskih županija, ovaj put u novom ruhu i s novim promotorima, predstavljen je u četvrtak austrijskim novinarima i poslovnim partnerima.
Promocija je održana u suradnji s predstavništvom Hrvatske turističke zajednice u Austriji na čelu s njezinim direktorom Branimirom Tončinićem koji je uvodno pozdravio sve prisutne, 20-ak austrijskih novinara i poslovne partnere iz područja turizma. Pozdravima se prigodnim riječima pridružio i Silvio Kus, opunomoćeni ministar u hrvatskom veleposlanstvu u Austriji.
Obojica su u svom obraćanju istaknula značaj kontinentalnog dijela Hrvatske u turističkom smislu, napomenuvši kako Lijepa Naša može ponuditi stranim gostima mnogo više od sunca i mora. U ovom slučaju prekrasnu Slavoniju, koja nudi austrijskom tržištu uz svoje prirodne ljepote, kulturno-povijesne znamenitosti i parkove prirode, jedinstvenu eno-gastro ponudu, sportske i rekreativne sadržaje te tradiciju i drevne običaje. I ono što je mnogima važno: mir i odmor.
Klaster su predstavili: Sandra Klaić (turistički vodič), Valentina Volf, (predstavnica Parka prirode Papuk,) Ena Kokanović (hrvatska food blogerica) i Damir Zrno (sommelier i voditelj Regionalne vinoteke u Osijeku). Svi gosti dobili su i promidžbeni materijal slavonske turističke ponude te med i bučino ulje.
Iza cjelokupne uspješne promocije Slavonije u Beču stoji njezina koordinatorica Ružica Vidaković, direktorica Turističke zajednice Brodsko-posavske županije koja već drugi put u kratko vrijeme bogatom i jedinstvenom slavonskom ponudom nastoji osvojiti austrijsko tržište.
"To je za nas jedno od ključnih tržišta, a Slavonija, zbog svoje blizine, sve je zanimljivije odredište Austrijancima", istaknuo je direktor predstavništva HTZ-a u Austriji Tončinić, koji je uputio pregršt pohvala na kratkoj i preglednoj bečkoj promociji.
Austrijski novinari i turistički poslovni partneri imali su priliku kušati tople i hladne kulinarske specijalitete Slavonije te njezina vrhunska vina koja su pobudila veliko zanimanje, pa je sommelier Zrno imao "pune ruke posla".
Slavonsku gastroponudu pripremio je i predstavio Tomislav Banić, stručni učitelj u nastavi kuharstva, uime Obrtničke škole iz svoga rodnog Slavonskog Broda i Gastronomskog fakulteta "Aspira" iz Zagreba.